Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  26.07.2022 12:31:12

Zbavte se snadno exekuce u Monety. Banka se přidala k Milostivému létu II

Není to tak dávno, co se dlužníkům vyskytla v rámci akce Milostivé léto možnost zbavit se jednoduše a rychle svých dluhů u veřejnoprávních institucí. K této nejrozsáhlejší oddlužovací akci v dějinách Česka se v loňském roce přidaly také některé soukromé instituce, díky čemuž iniciativa nabyla opravdu širokosáhlých rozměrů. A i když se hovořilo o tom, že se podobná akce nemusí jen tak opakovat, opak je pravdou. V září se spouští akce Milostivé léto II a jako první banka se rozhodla odpustit sankční poplatky MONETA Money Bank.

Když už není ani na splácení úvěrů

Inflace překonala hranici 17 %, zdražují potraviny, energie, rostou náklady na bydlení, zvyšují se splátky za hypotéky. Na věci běžné spotřeby musíme dneska vynaložit o mnoho více než před rokem. A když dojdou vlastní peníze, nezbývá jinak než se obrátit na stát s žádostí o pomoc nebo na banku či nebankovní společnost s žádostí o půjčku. Ta se ale na rozdíl od dávek státní sociální podpory musí postupně formou pravidelných splátek vracet svému věřiteli. Proto se můžete, pokud jsou i nadále vaše výdaje vyšší než příjmy, snadno dostat do potíží se splácením svých závazků. Na konci této cesty dlužníky často čeká pouze nařízená exekuce a ztráta majetku.

Druhá šance pro dlužníky

Lidé budou mít možnost snadněji se zbavit svých dluhů vůči veřejnoprávním institucím. Od 1. září 2022 do 30. listopadu 2022 poběží akce s názvem Milostivé léto II, v rámci které se budou moci dlužníci natrvalo zbavit svých dluhů, kde je věřitelem veřejnoprávní subjekt. Jedná se zejména o dluhy na zdravotním pojištění, regulační poplatky v nemocnicích, nezaplacené pokuty vůči státním institucím a podnikům, koncesionářské poplatky a další.

Jak je to s dluhy vůči soukromým subjektům?

Stejně jako v případě prvního Milostivého léta, které probíhalo závěrem roku 2021, i v tomto případě platí, že lze odpustit pouze ty dluhy, kdy je na straně věřitele veřejnoprávní instituce. Na případy, kdy je oprávněným soukromý subjekt, se Milostivé léto II nevztahuje. Pokud tedy dlužíte telefonnímu operátorovi, na nájmu či v bance, nikterak si nepomůžete. I když ne tak úplně, pokud jste dlužni vůči bankovní instituci, možná budete mít i letos šanci zbavit se svých dluhů.

MONETA se jako první banka přidává k akci Milostivé léto II

V loňském roce se k akci Milostivé léto přidala také řada soukromých subjektů, spolu s některými bankami, které svým klientům umožnily úhradu jistiny a následně jim odpustily veškeré sankční poplatky a úroky. A jak je to v letošním roce?


Jako první a oficiálně zatím jako jediná se do akce Milostivé léto II zapojila banka MONETA Money Bank, která hází záchranné lano všem, kteří mají u MONETY nezajištěný spotřebitelský úvěr pro fyzické osoby nebo nezajištěnou půjčku pro živnostníky (OSVČ) a jsou:

  1. V exekuci – klienti mají možnost do konce srpna 2022 doplatit dlužnou částku jistiny a obchodního úroku a banka jim odpustí veškeré sankční poplatky a úroky.

  2. V prodlení se splácením svých finančních závazků o více než 90 dní - na rozdíl od klientů v exekuci mají lidé v prodlení na splacení dlužné jistiny až sedm let. I oni se ale o využití akce musí přihlásit do konce srpna 2022.


Pro zapojení do MONETA Milostivého léta je nutné vyplnit formulář na webových stránkách banky. Podle předsedy představenstva Tomáše Spurného se nabídka banky ke konci května týkala téměř pěti tisíc smluv a v takovém případě je banka připravena odpustit až 115 milionů korun.

Ostatní banky konkrétní podmínky ještě nezveřejnily

Zdali bude MONETA jedinou bankou, která svým dlužníkům umožní odpouštění sankčních poplatků, zatím není zřejmé. Zatímco v loňském roce se k milostivému létu přidaly také Home Credit, Air Bank, Komerční banka či např. Česká spořitelna, konkrétní podmínky, za jakých by umožnily odpouštění části dluhu svým klientům, zatím nezveřejnila žádná další banka.

Odpuštění dluhů jako morální hazard?

Proti akci Milostivé léto se dlouhodobě staví Česká asociace věřitelů, která tvrdí, že hromadné odpouštění dluhů není dobrý signál do společnosti. Tvrdí, že dluhy se mají platit, nikoli odpouštět. Podle výkonné ředitelny ČAV Petry Kolářové není tento postup správný a hovoří v souvislosti s ním dokonce o morálním hazardu: Stát vzkazuje občanů, že mohou mít neřešené dluhy a že jednou za čas se jich snadno zbaví v rámci slevové akce. Jak to ovlivní postoj řádně splácejících dlužníků?“ I když si podle ní lidé s dluhovými problémy zaslouží pomoc, není Milostivé léto dle jejího názoru tím nejvhodnějším způsobem. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688