OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.08.2022 11:31:03

Latinská Amerika: Jeden z ekonomicky nejpomaleji rostoucích regionů

Hospodářský růst Latinské Ameriky byl v posledním desetiletí poměrně malý. V letech 20112022 to bylo v průměru 1,3 %. Mezi lety 2014 a 2022, zejména od konce komoditního supercyklu, zaznamenal region minimální růst jen asi 0,5 %.

To není ani pětina světového průměrného růstu reálného HDP, který byl ve stejném období 2,9 %. Od roku 2014 je tak Latinská Amerika z hlediska ekonomického růstu pravidelně nejpomaleji rostoucím regionem světa. A ani letos se na tom pravděpodobně nic nezmění. Podle ekonomického výhledu (WEO) Mezinárodního měnového fondu z dubna 2022 bude jedním z nejpomaleji rostoucích regionů s průměrným růstem reálného HDP jen okolo 2,5 %. Hůř na tom budou pouze některé státy východní Evropy v důsledku války na Ukrajině, a to může být vzhledem k novému boomu komodit překvapivé, zejména s ohledem na růst jejich cen v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

Latinská Amerika Jeden z ekonomicky nejpomaleji rostoucích regionů 1Vyšší mezinárodní ceny potravin jsou pro Latinskou Ameriku přínosem: většina zemí se totiž řadí k velkým vývozcům potravin. Jižní Amerika kromě toho profituje i z vyšších mezinárodních cen ropy a kovů (ty dohromady tvoří asi polovinu příjmů běžného účtu). Ve hře jsou nicméně i další zásadní faktory ovlivňující hospodářský růst Latinské Ameriky. Především je to inflace, která je ve většině zemí na svém patnáctiletém maximu. V druhé řadě vlády utlumují svou podporu domácnostem a společnostem a zároveň snižují investice.

Řada vlád v regionu zvýšila poměr veřejného dluhu. Spolu se zpřísněním měnové politiky v USA pociťují rostoucí tlak finančních trhů na zavedení fiskální konsolidace. A v neposlední řadě je to politická nejistota, která přetrvává v řadě zemí. Zklamání ze zvýšené kriminality, vysoké míry korupce a velké příjmové nerovnosti vedlo v minulém roce k nárůstu populismu.  Tento vývoj poškozuje jak zahraniční investice, tak hospodářský růst. Ekonomický růst navíc tíží i pomalejší ekonomický růst obchodních partnerů, jako jsou USA (kvůli nedostatku pracovních sil a rychlému zpřísňování měnové politiky ze strany Fedu) a Čína (kvůli politice nulové tolerance covidu).

Výhled střednědobého růstu bude záviset především na schopnosti latinskoamerických vlád uzákonit strukturální reformy, jejichž neexistence byla po desetiletí zátěží pro hospodářský růst. V souvislosti s možným americkým nearshoringem (procesem návratu výroby zboží z Asie blíže k USA kvůli problémům v zásobování po pandemii covid-19 a probíhající obchodní válce mezi USA a Čínou) bude řešení těchto strukturálních problémů zásadní. Příkladem může být potřeba zlepšit infrastrukturu a řešit hlubokou nerovnost a protekcionismus.

Kromě toho budou klíčové investice do lidského kapitálu, protože po dlouhém uzavření škol kvůli omezením v souvislosti s covid-19 se objevila mezera ve vzdělávání. Pokud se tato situace nebude řešit, bude mít ve středně a dlouhodobém horizontu jasný negativní dopad na růst reálného HDP, chudobu, nerovnost a nepokoje.  Zásadní bude také adaptace na změnu klimatu, jak dokládají pravidelná krutá sucha poškozující Paraguay, Argentinu a Brazílii a prudší tropické bouře a hurikány často postihující Střední Ameriku a Karibik.

Jolyn Debuysscher
Analytik Credendo

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688