Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  08.07.2022 14:27:05

Stát nabízí úsporný tarif, banky úsporné úvěry

Ceny energií letí už několik měsíců vzhůru a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl tento trend obrátit. Češi se pomalu smiřují se skutečností, že energie zůstanou po nějakou dobu extrémně drahé. Kdo chce ušetřit, musí jít cestou úsporných opatření. Financovat je lze speciálními úvěry, které banky pro tyto účely poskytují.

Úsporný tarif pro domácnosti

Slovo úspora se v posledních měsících skloňuje ve všech pádech. Pozadu není ani vláda, která na konci června schválila novelu energetického zákona, která zavádí úsporný tarif jako opatření na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií. Úsporný tarif je přichystán pro všechny domácnosti, které využívají plyn či elektřinu. Půjde o fixní částku, kterou za klienta z ročního vyúčtování energií zaplatí stát. Její výše se určí podle toho, na co domácnost elektřinu nebo plyn používá. Celkově mohou domácnosti získat slevu až 16 tisíc korun.

Toto opatření je ale časově omezené a bude platit pouze pro nadcházející topnou sezonu. Vyvstává proto otázka, co bude dál. Kdo nám pomůže s účty v další topné sezóně a co budeme dělat, až dojdou peníze na financování těchto opatření?

Dlouhodobé řešení v podobě úsporných opatření

Cestou k trvalému snížení spotřeby energie a řešením v době vysokých cen jsou pro mnohé investice do energeticky úsporných opatření. Podle nedávného průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen plánuje v letošním roce z důvodu vysokých cen energií větší či menší úpravy domácnosti každý desátý Čech. Na některé opatření lze využít státní dotace, ovšem ty nepokryjí veškeré náklady, které jsou s tak vysokými investicemi spojené. Kdo nemá našetřeno, může zvolit půjčku od banky či nebankovní společnosti. Některé banky dokonce přicházejí se speciální nabídkou úvěrů.

ČSOB

Skupina ČSOB nabízí řešení v podobě půjčky i hypotéky. S Půjčkou na úsporné bydlení lze získat až 1 000 000 Kč a splátky lze rozložit na max. 12 let. Půjčku je nutné využít na financování úsporných technologií (fotovoltaická elektrárna, tepelné čerpadlo, zateplení domů, výměna vytápění a další) a až 20 % z půjčky lze využít na cokoli. Na rozdíl od hypotéky nemusí být tato půjčka zajištěna nemovitostí.

Hypotéka na úsporné bydlení (od Hypoteční banky) nabízí výhodnější úrokovou sazbu na energeticky úsporné bydlení pro nemovitosti v energetické třídě A nebo B. Kromě slevy na úrokové sazbě nabízí banka další zvýhodnění pro klienty do 36 let věku. Klient má možnost využít také slevu 30 % na pojištění nemovitosti po celou dobu trvání pojištění.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí také řešení v podobě Úvěru od Buřinky pro budoucnost pro ty, co nemohou či nechtějí ručit nemovitostí, tak pro ty, co chtějí nižší sazbu a nabídnou svou nemovitost jako zástavu. V takovém případě lze využít Hypotékou pro budoucnost. Oba produkty mají jedno společné – nabízejí výhodnější podmínky těm, kteří chtějí bydlet udržitelně. Zvýhodněný Úvěr od Buřinky pro budoucnost lze využít na rekonstrukci, kde alespoň 30 % z celkového rozpočtu rekonstrukce je využito na pořízení tzv. zelených prvků snižujících energetickou náročnost budovy. Mezi ně patří tepelné čerpadlo, výměna starého kotle, zateplení budovy, stínící technika nebo využití dešťové vody. Při splnění této podmínky získá klient slevu na úrokové sazbě o 0,3 procentního bodu oproti standardní sazbě Úvěru od Buřinky.

Výhodně nastavené parametry Hypotéky pro budoucnost mohou využít klienti České spořitelny na nové bydlení, které splňuje energetický standard zařazený do energetické kategorie A nebo B, nebo na rekonstrukci, díky které sníží energetickou náročnost nemovitosti. Na poplatcích lze u tohoto produktu ušetřit až 16 000 Kč. Zdarma je např. odhad nemovitosti, změna výše splátek a klient má možnost přerušit splácení až na tři měsíce.

Hello bank

Hello bank přichází s nabídkou Hello EKO půjčky, se kterou lze získat až 1 mil. korun na investice do zateplení domu, nových oken a dveří, tepelného čerpadla nebo např. solárních panelů. Splácení úvěru lze natáhnout až na 10 let. Hello bank nabízí zvýhodněnou sazbu v podobě garantovaného úroku a pomoc při vyřízení dotací, v rámci kterých lze dle jejich stránek získat až 50 % z ceny projektu nazpátek. Úsporné bydlení však není to jediné, na které musíte půjčku využít. Banka nabízí zvýhodněnou sazbu Hello EKO půjčky také na nákup elektromobilů a plug-in hybridů.

Udržitelná hypotéka od banky CREDITAS

Banka Creditas nabízí Udržitelnou hypotéku k financování rekonstrukce nemovitosti, při které minimálně polovinu čerpané části úvěru využijete na financování zelených technologií. Oproti klasickému úvěru na bydlení můžete využít nižší úrokovou sazbu (o 0,1 procentního bodu) a navíc také sjednání a zpracování hypotéky zdarma, stejně jako odhad nemovitosti. Mimořádnou splátkou ze státní dotace pak následně můžete kdykoli část hypotéky zdarma doplatit. Banka nabízí možnost sjednat také neúčelové čerpání až do výše 30 % z částky vyčerpané na rekonstrukci (max. do výše 1 mil. korun).



Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

08.07. 17:42  Si dělají kozy? (Pijack)
08.07. 16:51  Tarif tak úsporný (Stáňa Nováková)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688