consilium.europa.eu (Rada EU)
Internet a telefony  |  23.04.2022 17:00:00

Akt o digitálních službách: Rada a Evropský parlament dosáhly dohody v zájmu bezpečnějšího online prostředí

Rada a Evropský parlament dnes dosáhly předběžné politické dohody v otázce aktu o digitálních službách, čímž byla završena významná etapa digitální transformace EU.

Díky tomuto aktu bude možno zobecnit zásadu, podle níž by vše, co je nezákonné mimo internet, by mělo být nezákonné i online. Jeho cílem je chránit digitální prostor před šířením nezákonného zboží, obsahu a služeb a zajistit ochranu základních práv uživatelů.

Akt o digitálních službách se vztahuje na všechny online zprostředkovatele poskytující služby v rámci Unie. Uložené povinnosti jsou přiměřené povaze a rozsahu dopadu, jejž dotčený zprostředkovatel vykazuje, zejména se zřetelem k počtu uživatelů jeho služeb. Na velmi velké online platformy a velmi velké internetové vyhledávače tak budou kladeny větší nároky, aby bylo zohledněno množství uživatelů, kteří jejich služby využívají.

Oblast působnosti

Akt o digitálních službách vymezuje horizontální právní rámec a zaměřuje se na zprostředkovatelské služby, které zajišťují například poskytovatelé hostingových služeb, internetové vyhledávače, internetové platformy a internetová tržiště. V rámci těchto zprostředkovatelských služeb se rozlišují velmi velké online platformy a velmi velké internetové vyhledávače – jedná se o služby, jež v EU využívá více než 45 milionů uživatelů měsíčně.

V zájmu zachování rozvoje začínajících podniků na vnitřním trhu se Rada a Evropský parlament dohodly, že mikropodniky a malé podniky mající v EU méně než 45 milionů aktivních uživatelů měsíčně budou od některých nových povinností oproštěny.

Správa

Aby bylo zajištěno účinné a jednotné uplatňování povinností, jež akt o digitálních službách stanoví, Rada a Parlament se rozhodly svěřit Komisi výlučnou pravomoc dohledu nad velmi velkými platformami a velmi velkými vyhledávači, pokud jde o povinnosti, jež se takových subjektů týkají.

Díky rozvoji odborných poznatků v rámci Komise a ve spolupráci s členskými státy tak budou největší aktéři v digitální oblasti podrobováni dohledu na evropské úrovni. Bude tudíž možno účinně a jednotně reagovat na systémová rizika, jež jsou s těmito velmi velkými aktéry spjata. Popsaný model správy zachovává zásadu země původu vztahující se na všechny ostatní zprostředkovatele služeb a na další povinnosti, jež jsou v aktu o digitálních službách vymezeny.

Co se týče financování činností dohledu nad velmi velkými aktéry prováděných Evropskou komisí, dospěly Rada a Evropský parlament k předběžné dohodě, jež obnáší vytvoření mechanismu každoročních poplatků, kterému budou uvedení aktéři podléhat a který bude přímo spojen s úkoly, jež budou Komisi svěřeny.

Online tržiště

Spolunormotvůrci se dohodli, že aktem o digitálních službách budou zpřísněny povinnosti vztahující se na online tržiště. Vzhledem k významné úloze, již tito aktéři plní v každodenním životě evropských občanů, budou online tržiště na základě aktu o digitálních službách povinna kontrolovat prodejce, kterým umožňují prodej produktů či služeb na svých online platformách.

Než určitému prodejci umožní online prodej, musejí tržiště s maximální důsledností ověřit, že tento prodejce poskytl veškeré náležité informace, a to s cílem omezit šíření nezákonného obsahu online. Aby byla zajištěna řádná informovanost spotřebitelů, budou online tržiště rovněž muset shromažďovat a zobrazovat informace o prodávaných výrobcích a službách, například značku a shodu s právem Unie.

Systémová rizika spjatá s velmi velkými platformami a s velmi velkými vyhledávači

Vzhledem k významu, jejž mají velmi velcí aktéři pro každodenní život evropských občanů i pro Unii obecně, ukládá akt o digitálních službách těmto aktérům povinnost analyzovat systémová rizika, která v souvislosti s jejich činnostmi vyvstávají, a zavést opatření, jimiž zjištěná rizika sníží.

Tato analýza se provádí každý rok a díky jednotnému dohledu nad uvedenými aktéry ze strany Evropské komise lze na jejím základě soustavně sledovat a snižovat rizika obnášející: i) šíření nezákonného obsahu, ii) negativní dopady na základní práva, jako je svoboda projevu a informací, iii) manipulaci se službami dotčených aktérů, která má dopad na demokratické procesy a na veřejnou bezpečnost, iv) negativní dopady, pokud jde o genderově podmíněné násilí a ochranu nezletilých osob, a závažné důsledky pro fyzické či duševní zdraví uživatelů.

Klamavá rozhraní

S ohledem na cíl, kterým je ochrana uživatelů online, se spolunormotvůrci dohodli, že zavedou zákaz klamavých rozhraní a metod uvádějících uživatele v omyl pro online platformy a rozhraní určená podle aktu o digitálních službách, jako jsou rozhraní pro oznamování údajně nezákonného obsahu uživatelem.

Doporučovací systémy

Vzhledem k významu role, jakou doporučovací systémy hrají ve zkušenostech uživatelů online, se Parlament a Rada dohodly, že pro zlepšení informovanosti uživatelů a jejich případné možnosti volby stanoví povinnosti týkající se transparentnosti parametrů doporučovacích systémů. Velmi velké platformy a velmi velké vyhledávače budou muset v rámci aktu o digitálních službách povinně nabízet uživatelům takový doporučovací systém obsahu, jenž není založen na jejich profilování.

Řešení krizí

V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a se zvláštními dopady na manipulaci s informacemi na internetu se spolunormotvůrci dohodli na vložení nového článku, který zavádí mechanismus reakce na krize.

Tento mechanismus bude aktivován rozhodnutím Komise na doporučení Výboru národních koordinátorů digitálních služeb a umožní analyzovat dopad činnosti velmi velkých platforem a velmi velkých vyhledávačů na danou krizi a přiměřená a účinná opatření, která mají být v souladu se základními právy zavedena.

Ochrana nezletilých osob na internetu

Vícero ustanovení v aktu o digitálních službách umožňuje ochranu nezletilých osob na internetu. Platformy přístupné nezletilým osobám budou muset zavést zvláštní ochranná opatření, aby zajistily jejich bezpečnost na internetu; zejména pokud jsou si vědomy toho, že uživatel je nezletilá osoba, budou mít platformy zakázáno nabízet mu cílenou reklamu založenou na použití jeho osobních údajů, jak jsou vymezeny v právních předpisech EU.

Souvislosti

V prosinci 2020 předložila Evropská komise dva legislativní návrhy, které jsou součástí balíčku týkajícího se digitální regulace: akt o digitálních službách a akt o digitálních trzích.

Akt o digitálních službách a akt o digitálních trzích tvoří dva pilíře digitální regulace, která respektuje evropské hodnoty a evropský model, a společně tyto akty stanoví rámec vhodný pro hospodářský rozvoj digitálních gigantů a pro ochranu jejich uživatelů.

Předběžné politické dohody mezi Radou a Parlamentem bylo dosaženo dne 24. března a dnes bylo dosaženo předběžné politické dohody o aktu o digitálních službách.

Další kroky

Předběžnou politickou dohodu, které bylo dnes dosaženo, musí schválit Rada a Evropský parlament, a to než přistoupí k formálním krokům v procesu přijímání v jednotlivých orgánech.

Bylo dosaženo ambiciózní předběžné dohody o lhůtě pro použitelnost aktu o digitálních službách, neboť ustanovení týkající se velmi velkých platforem a velmi velkých vyhledávačů, která mají největší dopad na ochranu uživatelů, se použijí po XX měsících, zatímco zbývající ustanovení se použijí po 12/18 měsících od vstupu aktu o digitálních službách v platnost.

Kontakt pro tisk

 Arianne Sikken
Press officer
 +32 2 281 28 46
 + 32 476 77 12 57

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688