Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  31.03.2022 14:34:01

Na co vsadit, když se chcete ochránit před inflací?

Inflace se v letošním roce utrhla ze řetězu. Dle odhadů guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka může v pololetí letošního roku inflace činit až 14 %. Situaci příliš nenahrává ani ruská agrese na Ukrajině, která mezi Evropany vyvolává obavy z možného rozšíření konfliktu. A tak není divu, že každý, kdo má něco naspořeno, řeší, jak je své úspory před znehodnocením ochránit.

O kolik peněz přijdete za 2 roky?

Inflace je obvykle chápána jako všeobecný růst cenové hladiny v čase. Nejsou to ale pouze ceny zboží a služeb, které v ekonomice rostou. Zvyšují se také mzdy a platy. Pro ekonomiku je proto mírná inflace de facto žádoucí. Jak je to možné? Mírná inflace nenutí spotřebitele odkládat spotřebu, což vede k růstu poptávky, a to zase pomáhá růstu zaměstnanosti a mezd. Díky tomu mají lidé více peněz na spotřebu a takhle bychom mohli pokračovat pořád dokola.

V současné situaci ale není řeč o mírné inflaci. Naše peníze nyní ztrácejí hodnotu tempem okolo 10 % za rok, zatímco ČNB považuje za zdravou inflaci hodnotu okolo 2 %. Jak tedy inflace dopadá na naše úspory? Představte si situaci, že máte naspořeno 100 000 Kč, které vám leží na běžném účtu. Účet nemáte úročen. Když spotřebitelské ceny porostou každý rok v průměru o 10 %, tak nominálně budete mít na účtu stále 100 000 Kč, ovšem reálně přijdete za dva roky bezmála o 17 400 Kč. A to už je dost vysoká částka na to, abychom uvažovali nad tím, jak s našimi uspořenými penězi naložit.

Majitelé protiinflačních dluhopisů se mohou radovat

Držitelé státních protiinflačních spořících dluhopisů si mohou letos v klidu oddechnout. Jejich investice je úročena na základě toho, jaká je inflace. Pro letošní rok se úročení stanoví na základě říjnové hodnoty meziroční inflace, která by mohla být dle odhadů v pásmu od 10 – 12 %. To činí z těchto dluhopisů pro letošní rok vítěze v kategorii "nejbezpečnější investiční produkt".

Další emise protiinflačního Dluhopisu Republiky se ale v době nynější rekordní inflace nechystá, protože by pro stát představoval příliš drahý způsob financování. Proto by se měli ti, kteří nestihli své finance vložit do poslední emise, poohlédnout po jiných možnostech, jak své úspory investovat.

Bez rizika to nepůjde

S inflací, která již dosahuje dvouciferných hodnot, bude zapotřebí bojovat tvrdšími zbraněmi, než jsou spořící účty či stavební spoření. Se státní podporou, na kterou máte u stavebního spoření nárok při roční úspoře min. 20 000 Kč, se úroky mohou vyšplhat ke 4 % ročně, což je stále velmi málo. Za aktivum, které má šanci také v prostředí vyšší inflace, jsou některými odborníky označovány akcie. Je však nutné počítat s delším časovým horizontem a vyšší mírou kolísavosti v reakci na aktuální dění ve světě. Z akcií vám navíc může být vyplácena dividenda (podíl na zisku společnosti) a dále můžete své investice zhodnocovat, pokud poroste jejich cena na trhu. Vyplatí se mít určitý přehled o dění na trhu, vybírat kvalitní tituly a samozřejmě diverzifikovat.

Hodně také záleží na vašem přístupu k riziku. Kupříkladu dividendové akcie mají často stabilnější cenu akcií a akcionář titul kupuje právě kvůli vyplácené dividendě. Můžete se však vydat druhou cestou tzv. růstových akcií, kde je dividenda nulová nebo zanedbatelná a vsázíte pouze na zvýšení ceny samotné akcie. Anebo chcete investovat, nemáte čas vše studovat, ale chcete co nejnižší riziko a maximální diverzifikaci. V takovém případě můžete vyzkoušet akciové indexy, které odráží cenu několika akcií dle velikosti firem nebo dle odvětví.

Nemovitosti budou zhodnocovat i nadále

Jednou z možných cest, jak ochránit své úspory před inflací, jsou nemovitosti. Ať už je to s vidinou pravidelného příjmu z pronájmu nebo jen za účelem zhodnocení investice díky dalšímu růstu cen. Obecně jsou investice do nemovitostí považovány za jedny z nejbezpečnějších. Nemovitost má svoji cenu vždy. Ceny nemovitostí v čase rostou, což se o všech investicích rozhodně nedá říct. Investiční nemovitosti mají navíc tu výhodu, že přináší pravidelný měsíční příjem v podobě nájmu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy budete nutně potřebovat větší obnos finančních prostředků, můžete kdykoli nemovitost prodat. Navíc pokud se vám podaří koupit nemovitost pod tržní cenou (např. dražba či exekuce), můžete následně na prodeji takové nemovitosti snadno a rychle vydělat. Vždy však musíte počítat s tím, že likvidita je v tomto případě značně nižší než v případě jiných investic. Samotný prodej nemovitosti je záležitost, která se může táhnout i několik týdnů či měsíců.

Realitní fondy

Na nemovitostech lze vydělat i jiným způsobem než přímým nákupem domu či bytu. V posledních letech vzrostla obliba investic do realitních fondů, které se ukázaly být odolné také vůči pandemii. Je pravda, že na inflaci vyšší než 10 % by asi nestačily, ovšem letošní situaci je třeba brát jako extrémní, nikoli dlouhodobě udržitelnou. Výhodou je, že do nemovitostních fondů investovat už od několika stovek korun. Přibývá také různých investičních služeb do nemovitostí, které cílí na drobné investory a slibují roční zhodnocení zhruba od 5 % výš. Můžete například půjčit developerovi nebo se složit na pořízení bytu a podílet se na výnosech z jeho nájmu. U realitních fondů investujete do výnosu z několika nemovitostí, v nichž je většinou i víc nájemníků – díky tomu rozkládají riziko.

Zlato – spolehlivost a likvidita v jednom

K nejoblíbenějším burzovním komoditám patří už tradičně zlato. Investiční zlato láká velké i drobné investory, kteří na něm oceňují především relativní spolehlivost v čase krizí a poměrně slušnou likviditu.

Co se týče inflace, lze v souvislosti se zlatem pozorovat několik trendů:

  • s rostoucí inflací roste poptávka po zlatě, a tím také jeho cena,

  • rostou náklady na těžbu, což rovněž navyšuje cenu zlata,

  • znehodnocení měny vede investory k vytváření zlatých rezerv.

Investiční nebo také fyzické zlato mívá podobu zlatých slitků, cihel a investičních mincí. Kromě nákupu fyzického zlata se dá s drahým kovem obchodovat i nepřímo, například prostřednictvím nákupů cenných papírů těžařských společností. Dlouhodobě populární mezi investory jsou například giganty jako Barrick Gold (GOLD) a Newmont Mining Corp. (NEM). Investoři mohou sáhnout i k nákupu ETF fondů, jejichž výhodou je poměrně vysoká likvidita.

Umělecká díla, sbírky

Jako spolehlivý uchovatel hodnoty mohou sloužit různé sbírky obrazů a dalších uměleckých děl, ať už jde o pamětní mince, auta veteránů či např. archivní víno. Některé sbírky mohou dokonce generovat i určitý výnos, v případě, že jej dále poskytnete např. k pronájmu v galerii na výstavu či podobně.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

20.10.2023Chcete čistý vzduch? Vsaďte na hladké trubky Ing. Roman Šubrt (Zehnder)
15.11.2022Jak nejlépe ochránit své peníze před inflací? Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688