msmt.cz (MŠMT)
Věda a výzkum  |  25.02.2022 12:35:00

ČR zakládajícím členem konsorcia evropské výzkumné infrastruktury AnaEE ERIC

 
Praha, 25. února 2022 – V úterý 22. února přijala Evropská komise rozhodnutí o ustavení konsorcia evropské výzkumné infrastruktury AnaEE ERIC, která bude řídit evropskou výzkumnou infrastrukturu AnaEE . Mezi zakládajícími členy je sedm evropských států. Jde o Francii, ČR, Dánsko, Itálii, Finsko, Bulharsko, Belgii a mezinárodní organizaci CIHEAM IAMB . AnaEE ERIC bude sídlit ve Francie v areálu výzkumného střediska CNRS nedaleko Paříže a vyvíjet bude technologie a know-how v oblastech věd o ekosystémech, vytvářet strategie pro adaptaci a zmírňování nepříznivých vlivů klimatické změny na produkci potravin.    

Konsorcium ERIC (European Research Infrastructure Consortium) je právnickou osobu ustavovanou na základě právního rámce EU, který byl specificky vytvořen pro organizaci činností evropských výzkumných infrastruktur. Česká republika je do konsorcia zapojena prostřednictvím MŠMT a výzkumné infrastruktury CzeCOS. AnaEE ERIC je už 16. právnickou osobou ERIC, do které se ČR zapojuje jako členský stát.

1

Statutární sídlo konsorcia AnaEE ERIC v areálu kampusu CNRS v Gif-sur-Yvette

Evropská výzkumná infrastruktura AnaEE

Evropská výzkumná infrastruktura AnaEE poskytuje nástroje pro experimentální studium evropských terestrických a vodních ekosystémů. Jednou ze stěžejních ambicí AnaEE je pochopení komplexního vlivu různých faktorů, které se podílejí na globálních změnách. Za tímto účelem bude konsorcium AnaEE ERIC vyvíjet technologie a know-how v oblastech věd o ekosystémech, vytvářet strategie pro adaptaci a zmírňování nepříznivých vlivů klimatické změny na produkci potravin, a podílet se tak i na podpoře evropské bio-ekonomiky. Zúčastněné vědecké stanice nabízejí výzkumným pracovníkům podmínky pro pozorování metodami in natura a in vitro.

Evropská výzkumná infrastruktura AnaEE je charakteristická pro svá zařízení, kterými dokáže simulovat velkou škálu environmentálních změn, jakými jsou změny ve využívání půdy, znečištění, biologická invaze, zvyšování koncentrací skleníkových plynů anebo nenadálý výskyt sucha. To jí umožňuje testovat dopady změn klimatu na ekosystémy, ať už se jedná o produkci potravin a jejich kvalitu, či o produkci obnovitelných zdrojů energie, udržení vody v krajině, zajištění zdrojů pitné vody, neprodukční funkce zahrnující ochranu biodiverzity, chladící funkce v krajině anebo úlohu ekosystémů při snižování emisí skleníkových plynů formou ukládání uhlíku. Experimenty realizované pomocí expertízy AnaEE umožní predikovat dopady na ekosystémy s předstihem až několika desetiletí a tím i zahájit účinnou adaptaci v okamžiku, kdy je ještě možná.

2

Logo evropské výzkumné infrastruktury AnaEE

Česká účast v evropské výzkumné infrastruktuře AnaEE

Evropská výzkumná infrastruktura AnaEE byla zařazena do Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury v roce 2010. ČR se jí účastní prostřednictvím velké výzkumné infrastruktury CzeCOS zařazené v Cestovně mapě velkých výzkumných infrastruktur ČR pro léta 2016–2022. CzeCOS je distribuovanou výzkumnou infrastrukturou zaměřenou na výzkum globální změny v atmosféře a v nejdůležitějších ekosystémech střední Evropy, kterými jsou lesy, agroekosystémy, louky, pastviny či mokřady. Její hostitelskou institucí je CzechGlobe – Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

CzeCOS poskytuje širokému spektru svých uživatelů významné zázemí, například růstové komory, open-top komory, experimentální stanice anebo bioreaktory pro impaktové studie účinků globální změny na terestrické a vodní ekosystémy. Ekosystémové stanice CzeCOS jsou využívány pro účely měření emisí skleníkových plynů a výzkum toků skleníkových plynů a energie v terestrických ekosystémech, včetně vyhodnocení vlivů měnících se podmínek prostředí. K výzkumu dálkových toků skleníkových plynů a látek znečišťujících ovzduší slouží poté atmosférická stanice CzeCOS. Pro dálkový průzkum Země, který je využitelný pro vyhodnocení prostorové variability účinků globální změny na terestrické a vodní ekosystémy a výzkum cyklu uhlíku a dalších biogeochemických cyklů ve vyšším prostorovém měřítku, slouží letecká laboratoř CzeCOS využívající laserové skenování (lidar) a hyperspektrální a termální senzory.

3

Velká výzkumná infrastruktura CzeCOS – růstové komory (fytotrony)

První konference konsorcia AnaEE ERIC se uskuteční v Praze

První konference konsorcia AnaEE ERIC na téma „Ekosystémové služby pod tlakem: úloha experimentů“ se uskuteční 27. až 30. června letošního roku v Praze. Konference je pořádána ve spolupráci s Ústavem výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. a Českou zemědělskou univerzitou. Bližší informace jsou zde: webových stránkách evropské výzkumné infrastruktury AnaEE a Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

4 Poster konference AnaEE 2022

Česká účast v konsorciích evropských environmentálních výzkumných infrastruktur

ČR se jako členský stát účastní i konsorcia ICOS ERIC (Integrated Carbon Observation System) a jako designovaný zakládající členský stát se zapojuje i do příprav konsorcií, které mají řídit evropské výzkumné infrastruktury ACTRIS (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure), DANUBIUS-RI (International Centre for Advanced Studies on River-Sea Systems) a eLTER-RI (Long-Term Ecosystem Research). Česká republika potvrzuje svojí účastí v konsorciu AnaEE ERIC důležité postavení v environmentálních vědách v Evropském výzkumném prostoru.

5

Velká výzkumná infrastruktura CzeCOS – experimentální pracoviště ekofyziologie rostlin Domanínek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688