msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  20.04.2022 09:15:00

Ministr navštívil výzkumnou infrastrukturu ELI Beamlines

1
Praha, 20. dubna 2022 - Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík navštívil v úterý 19. dubna společně s náměstkyní pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radkou Wildovou výzkumnou infrastrukturu ELI Beamlines v Dolních Břežanech. V průběhu návštěvy nejvýkonnějších laserových zařízení na světě byla účastníkům představena technická připravenost výzkumné infrastruktury ELI Beamlines, probírala se strategie její provozní fáze a dalšího investičního rozvoje, tématem byla také otázka rozvoje intenzivní vědecké diplomacie za účelem rozšíření členské základny konsorcia ELI ERIC o další evropské a mimoevropské státy.    

Rok 2022 zlomovým rokem pro konsorcium ELI ERIC

„Výzkumná infrastruktura ELI Beamlines je příkladem dobré praxe využití fondů politiky soudržnosti EU k modernizaci výzkumného a inovačního ekosystému v ČR. Jakkoliv dosavadní genezi ELI Beamlines již lemuje množství důležitých milníků, rok 2022 je v jistém slova smyslu tím zlomovým. V letošním roce by měla výzkumná zařízení ELI hostit vědecké experimenty uživatelů v rámci výzev vyhlášených poprvé pod hlavičkou konsorcia ELI ERIC a vstoupit tak do fáze ostrého provozu. Současně nás čekají také jednání směřující k rozšíření konsorcia ELI ERIC o další evropské i mimoevropské státy. Pevně věřím a doufám, že ambice stanovené pro letošní rok budou naplněny a management ELI Beamlines, jakož i konsorcia ELI ERIC udělá vše pro další úspěšný rozvoj projektu. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jako gestor mezinárodní spolupráce ČR ve výzkumu a vývoji, je připraveno pokračovat v intenzivní podpoře projektu ELI na politické úrovni v ČR i v zahraničí,“ uvedl ministr Petr Gazdík.

1

Konsorcium evropské výzkumné infrastruktury ELI ERIC

ELI (Extreme Light Infrastructure) je evropskou výzkumnou infrastrukturou zahrnující celkem 3 pilíře. Jedná se o ELI Beamlines v Dolních Břežanech v Česku, ELI Attosecond Light Pulse Source v maďarském Szegedu a ELI Nuclear Physics v rumunském Măgurele. Cílem vědeckých center ELI je provozovat vůbec nejmodernější laserová zařízení na světě, v nichž budou realizovány výzkumné a aplikační experimenty zahrnující interakci světla s hmotou na intenzitě až 10krát větší než jsou nyní dosažitelné hodnoty. ELI je pilotním projektem evropské výzkumné infrastruktury vybudované plně za využití nástrojů politiky soudržnosti EU v takzvaných nových členských státech EU. ELI je dlouhodobě vedena na Cestovní mapě velkých výzkumných infrastruktur ČR a jako tzv. ESFRI Landmark i na Cestovní mapě Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury. Od roku 2021 je výzkumná infrastruktura ELI řízena konsorciem ELI ERIC, jehož aktuálními členy jsou ČR, Maďarsko, Itálie a Litva a pozorovateli Německo a Bulharsko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688