ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  30.09.2021 09:00:00

Zahraniční obchod ČR se zbožím - roční údaje - 2020. V porovnání s 2019 klesl obrat o 6,2 % (451,6 mld. Kč) a dosáhl hodnoty 6 786,2 mld. Kč.

Celkový obrat zahraničního obchodu se zbožím v roce 2020 ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru. V porovnání s rokem 2019 klesl obrat zahraničního obchodu se zbožím o 6,2 % (451,6 mld. ) a dosáhl hodnoty 6 786,2 mld. . 

Bilance zahraničního obchodu2 se zbožím skončila přebytkem 179,9 mld. ve srovnání s 145,7 mld. v roce 2019. Podle definitivních údajů za rok 2020 klesl meziročně vývoz o 5,7 % na 3 483,1 mld. a dovoz o 6,9 % na 3 303,1 mld. .

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil především meziročně menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 55,7 mld. (vliv poklesu cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství) a se základními kovy o 22,2 mld. .

Nepříznivý vliv na celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím měl zejména pokles aktivní bilance s motorovými vozidly o 34,5 mld. , elektrickými zařízeními o 21,5 mld. a textiliemi o 7,3 mld. . Dále se prohloubilo pasivum bilance počítačů, elektronických a optických přístrojů o 9,6 mld. a základních farmaceutických výrobků a přípravků o 6,3 mld. .

Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie3 dosáhl 656,9 mld. a byl proti roku 2019 o 18,5 mld.  vyšší. Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 48,2 mld. a Slovenskem o 5,9 mld. V roce 2020 meziročně klesla kladná bilance se Španělskem o 33,9 mld. , Maďarskem o 10,8 mld. a Francií o 10,5 mld.

 Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo Evropskou unií se meziročně snížil o 16,5 mld.  na 457,1 mld. . Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ruskou federací o 45,9 mld. a Tureckem o 9,2 mld. . Deficit obchodu s Ázerbájdžánem se snížil o 13,0 mld. . Naopak se zvětšil především deficit obchodu s Čínou o 24,5 mld. a snížila se kladná bilance obchodu se Spojenými státy o 18,5 mld. .


 

 

Kód: 242008-21
 
Informace o produktu
Kód: 242008-21
Periodicita: Roční
Název produktu: Zahraniční obchod ČR se zbožím - roční údaje
Poznámka:
Anotace: Definitivní údaje zahraničního obchodu ČR se zbožím v teritoriální a zbožové struktuře.
Územní členění: Stát
Kontakt: monika.bartlova@czso.cz
Nosič: Web
Typ produktu: Publikace, Ročenka
Cena:  
Verze: Česko-anglická
Typ termínu vydání: Jiný
Datum vydání: 30.09.2021
Rok: 2021
 
Informační služby: tel: 274 052 304
E-mail: infoservis@czso.cz
Kontakt: Ing. Monika Bartlová
E-mail: monika.bartlova@czso.cz

Přílohy

Všechna data publikace (0,6 MB) ZIP
Metodické vysvětlivky Word PDF
Komentář Word PDF

Grafická část
Graf 1 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím Excel PDF
Graf 2 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím v teritoriální struktuře Excel PDF
Graf 3 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím se sousedními státy Excel PDF
Graf 4 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím podle CZ-CPA Excel PDF

Tabulková část

2019 - 2020
1.1 - Zahraniční obchod se zbožím
Excel PDF
2.1 - Zahraniční obchod se zbožím podle teritoriálního hlediska Excel PDF
2.2 - Zahraniční obchod se zbožím - bilance s vybranými státy Excel PDF
2.3 - Zahraniční obchod se zbožím - vývoz do vybraných států Excel PDF
2.4 - Zahraniční obchod se zbožím - dovoz z vybraných států
Excel PDF
3.1 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA - roční údaje Excel PDF
3.2 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím podle CZ-CPA - čtvrtletní údaje Excel PDF
3.3 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím podle CZ-CPA - měsíční údaje
Excel PDF
4.1 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA se státy EU27_2020 Excel PDF
4.2 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA se státy mimo EU27_2020
Excel PDF
5.1 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Čínou Excel PDF
5.2 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Francií Excel PDF
5.3 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Itálií Excel PDF
5.4 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Maďarskem Excel PDF
5.5 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Německem Excel PDF
5.6 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Nizozemskem Excel PDF
5.7 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Polskem Excel PDF
5.8 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Rakouskem Excel PDF
5.9 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA s Ruskou federací Excel PDF
5.10 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA se Slovenskem Excel PDF
5.11 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA se Spojeným královstvím Excel PDF
5.12 - Zahraniční obchod se zbožím podle CZ-CPA se Spojenými státy Excel PDF

2005 - 2020
6.1 - Zahraniční obchod se zbožím - roční údaje Excel PDF
6.2 - Zahraniční obchod se zbožím - čtvrtletní údaje Excel PDF
6.3 - Zahraniční obchod se zbožím - bilance podle CZ-CPA Excel PDF
6.4 - Zahraniční obchod se zbožím - vývoz podle CZ-CPA Excel PDF
6.5 - Zahraniční obchod se zbožím - dovoz podle CZ-CPA Excel PDF
Zobrazit všeSkrýt

Zveřejněno dne: 30.09.2021
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


 

Metodické vysvětlivky

zahraničního obchodu se zbožím

 

Český statistický úřad změnil v roce 2020 dosud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pojem zahraniční obchod se zbožím obsahuje již jen údaje, které jsou založené na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice.

Bližší informace: https://www.czso.cz/csu/czso/zmeny-ve-statistice-zahranicniho-obchodu

Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu České republiky. K zahraničnímu obchodu dochází ve chvíli, kdy spolu obchodují české subjekty (rezidenti) a zahraniční subjekty (nerezidenti), a samotný pohyb zboží přes hranice pro něj nemusí být rozhodující.

Zdrojem pro propočet zahraničního obchodu se zbožím jsou zejména informace o pohybu zboží přes hranice doplněné o další datové zdroje, kterými jsou především daňová přiznání k dani z přidané hodnoty a údaje ze statistiky průmyslu. Zboží, které je přesouváno na/z území České republiky zahraničními subjekty (nerezidenty), není chápáno jako vývoz a dovoz. Za vývoz a dovoz České republiky je naopak považován obchod, který probíhá i mezi českými a zahraničními subjekty na území České republiky, což je díky zapojení České republiky do jednotného evropského trhu možné.

 

Informace o pohybu zboží přes hranice jsou souhrnem fyzických toků zboží s členskými státy Evropské unie a se státy mimo EU. Údaje o zboží, které je předmětem pohybu zboží přes hranice mezi členskými státy EU, předává zpravodajská jednotka celnímu úřadu na výkazu pro Intrastat s údaji o odeslání nebo přijetí zboží. Údaje o pohybech zboží se státy mimo EU (Extrastat) se uvádějí v celním prohlášení. Sběr a prvotní kontrolu uvedených dat zajišťuje Generální ředitelství cel. Součástí zpracování dat za Intrastat jsou i matematicko-statistické dopočty, kterými se kompenzuje ztráta informací v důsledku non-response a zavedení statistických prahů.

V souladu se závaznými předpisy EU je zjišťování údajů o mezinárodním obchodu legislativně upraveno celním zákonem č. 242/2016 Sb. Pravidla provádění Intrastatu stanoví nařízení vlády č. 244/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky.

 

Ve statistice zahraničního obchodu se zbožím je za vývoz považována hodnota vyvezeného zboží hlášená při přechodu hranic přímo rezidenty z dat Intrastatu a Extrastatu a hodnota nakoupeného zboží zahraničními subjekty na území České republiky z daňových přiznání k dani z přidané hodnoty odevzdaných nerezidenty v České republice.

Za dovoz je považována hodnota dovezeného zboží hlášená při přechodu hranic přímo rezidenty z dat Intrastatu a Extrastatu a hodnota prodaného zboží zahraničními subjekty na území České republiky z daňových přiznání k dani z přidané hodnoty odevzdaných nerezidenty v České republice.

Při přechodu od údajů o pohybu zboží přes hranice k zahraničnímu obchodu se zbožím tak dochází pouze k úpravě dat za nerezidenty. Hodnoty vývozu a dovozu zboží hlášené českými subjekty jsou ponechány beze změny a jsou tak v obou statistikách shodné.

Vzhledem k tomu, že údaje v daňových přiznáních k dani z přidané hodnoty neobsahují informace o komoditní struktuře nákupů a prodejů nerezidentů v České republice, je tato struktura odvozována z komoditní struktury přeshraničních transakcí nerezidentů a z údajů průmyslové statistiky (subjektů, které svou produkci prodávají nerezidentům už na území České republiky).

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/1-vzonu_m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Údaje za jednotlivé měsíce roku 2019 a 2020 jsou definitivní.

Všechny publikované údaje jsou zpracovávány ze základních jednotek a následně zaokrouhlovány, čímž mohou vznikat rozdíly.

Údaje o zahraničním obchodu se zbožím se sestavují a publikují v členění podle Klasifikace produkce (CZ-CPA).

Údaje za vývoz jsou sestavovány podle země určení, údaje za dovoz podle země původu.

 

_________________________________

 

Od roku 1999 uplatňuje Český statistický úřad na základě nařízení Eurostatu teritoriální členění podle mezinárodního standardu GEONOM závazného pro statistiku zahraničního obchodu jak mezi členskými státy EU, tak i mimo její rámec.

EU27_2020 - Evropská unie (27 členských států):

Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Eurozóna19:

Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko.

Sousední státy ČR: Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko

 

 

Statistické symboly:

0 hodnota vývozu (dovozu) je menší než jednotka vyjádřená v tabulce

-             údaj se v daném období nevyskytoval

.             údaj není k dispozici nebo není možný z logických důvodů

*            individuální údaj

x            znak uváděný u indexů vyjadřuje 100násobek výsledné hodnoty

 

__________________________________

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 10:54  Problémy v průmyslu přetrvávají Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt 10:25  Trh AUD/USD se většinu času pohybuje do strany InstaForex (InstaForex)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688