Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  22.09.2021 14:40:36

Na co nezapomenout, než vyrazíte autem do ciziny

Než vyrazíte autem za hranice naší země, je důležité mít povědomí nejen o místních pravidlech pro řízení vozidla, ale také povinnostech, jejichž zanedbání může vaši cestu značně zkomplikovat. Podcenit byste neměli ani dobré havarijní pojištění a případná připojištění vašeho vozu. Víte, kde všude platí vaše povinné ručení a proč je dobré mít nastaveny kvalitní asistenční služby?

Povinná výbava je základ

Před tím, než vyrazíte do ciziny, určitě zkontrolujte stav vašeho vozidla. Ujistěte se, že je jeho technický stav v pořádku, případně nechte vůz zevrubně prohlédnout v servisu. V každém autě má být k dispozici také povinná výbava dle zákonů příslušné registrační země, ovšem vyplatí se respektovat nařízení také tranzitních států. Věděli jste, že k povinné výbavě v některých zemích patří hasicí přístroj? Samozřejmostí jsou výstražné vesty pro všechny cestující ve voze.

V neposlední řadě se ubezpečte, že máte v pořádku všechny potřebné doklady včetně dokumentace k vozidlu:

  • platný řidičský průkaz,

  • technický průkaz vozidla,

  • zelená karta,

  • plná moc k vycestování autem do zahraničí (v případě, že nejste majitel vozu),

  • zvířecí pas (pokud cestujete s domácími mazlíčky).

Platnost povinného ručení v zahraničí

Každé vozidlo, kterému byla přidělena registrační značka či technický průkaz, musí mít sjednáno povinné ručení. Naštěstí se platnost českého povinného ručení vztahuje také na převážnou část Evropy. Všude v zahraničí ovšem neplatí. Před svou cestou si proto dobře zkontrolujte, zda-li náhodou nemíříte do země, kde je zapotřebí dokoupit místní obdobu povinného ručení. Jaké konkrétní státy vaše pojištění vozidla pokrývá, naleznete na zadní straně zelené karty.

Havarijní pojištění při cestách do zahraničí

Zatímco povinné ručení platí téměř po celé Evropě, u havarijního pojištění je tomu trochu jinak. Územní platnost havarijního pojištění je definována v pojistných podmínkách a může být v některých případech vymezena pouze pro území České republiky. Před cestou do zahraničí se proto ujistěte, jak máte vaše pojištění nastavené a zdali vám platí také v zemích, kterými budete projíždět. V opačném případě se radši připojistěte.

Pokud nechcete pojištění sjednávat na celý rok, lze sjednat také krátkodobé havarijní pojištění pouze na dobu, kdy budete cestovat. Některé pojišťovny však mohou vyžadovat prohlídku auta, proto se nemusí vyplatit, pokud budete sjednání havarijního pojištění odkládat na poslední chvíli.

Na asistenčních službách nešetřete

Součástí povinného ručení bývají ve většině případů také základní asistenční služby. Nejčastěji jde o poskytnutí asistenční služby v případě nehody pojištěného vozidla. Limity pojistného plnění však bývají rozděleny na ČR a zahraničí. Ve většině případů se jedná skutečně jen o základ a asistenční služba v zahraničí je značně omezená.

Vhodným řešením, jak připojistit vůz před cestou do zahraničí, je sjednání rozšířených nadstandardních asistenčních služeb, které již zahrnují služby do vyšších limitů plnění. Kvalitní asistenční služba by měla zahrnovat především odtahovou službu, zapůjčení náhradního vozidla, tlumočníka na telefonu či např. dopravní informace.

Připojištění vozidla pro cestu do zahraničí

Kromě asistenčních služeb máte možnost zvolit také různá připojištění či doplňkové služby. Jde např. o připojištění skel, úrazové pojištění či pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle.


Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688