Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.08.2021 22:00:56

Co dělá bitcoin výjimečným a proč láká stále větší množství investorů (2/2)

Ilustrační foto | zdroj 123rf.com

Proč má Bitcoin hodnotu?

Když budu citovat docenta financí na Tepper School of Business na Carnegie Mellon University, Bryana Routledge, tak: „Stručně řečeno, Bitcoin má hodnotu, protože si to lidé myslí. A jestli to zní trochu nestabilně a hloupě, tak proto, že to tak je.“

Investoři věří, že Bitcoin bude mít v budoucnu větší hodnotu než dnes, což zvyšuje jejich poptávku po této kryptoměně. Společně s čím dál menší nabídkou k prodeji to vede k růstu hodnoty Bitcoinu, podobně jako u zlata.  Jsou to právě lidé, kteří spatřují ve zlatu něco cenného, do čeho se vyplatí investovat, co má mnohem větší hodnotu než třeba obyčejný kámen, který najdete v parku, či na zahradě. Stejně tak přisuzujeme hodnotu třeba tisícikorunové bankovce. Tento kousek papíru sám o sobě hodnotu nemá, hodnotu takovému papíru přisuzujeme my samy. A také je důležité zmínit, že jinou hodnotu bude mít taková bankovka pro milionáře a jinou pro člověka žijícího na hranici chudoby.

Zlato má vůči bitcoinu jednu nepřehlédnutelnou výhodu, a to, že je zde mnohem déle a jeho trvalá hodnota tak byla prověřena časem, což se o bitcoinu zatím říct nedá. Ale co mají zlato a bitcoin společné, je to, že ani se zlatem ani s bitcoinem nemůže přijít do obchodu a něco si za něj koupit. Můžete si je však pořídit a držet je v očekávání, že jejich hodnota bude v budoucnu růst. Bitcoin pak má oproti zlatu alespoň tu výhodu, že se s ním dá obchodovat alespoň v online prostředí a můžete si za něj ve vybraných eshopech koupit zboží.

Přes tyto všechny skutečnosti se investoři snaží přijít na odpověď na otázku, jestli za rok, za pět let bude mít bitcoin stále hodnotu. Bryan Routledge na tuto otázku odpovídá, že: „to závisí na budoucnosti technologie blockchainu a víře, že tato technologie bude i nadále získávat popularitu v hlavním proudu“. Co se týče budoucnosti blockchainové sítě, tak ta se jeví vesměs pozitivně. Centrální autority tento mechanismus oslovil a zpravidla se snaží vyvíjet své systémy fungující v prostředí blockchainové sítě. Pouze se snaží do této sítě integrovat prvek větší kontroly. O rostoucím zájmu o blockchain hovoří i fakt, že instituce jako banky, mezinárodní společnosti apod. tuto síť zkoumají a postupně ji začínají integrovat do svých systémů. Vede je k tomu snaha o snížení nákladů a také skutečnost, že blockchainová síť během posledních let osvědčila svou odolnost vůči podvodům.

Co potřebují investoři vědět?

S čím se bitcoin dlouhodoběji potýká, je jeho výrazná volatilita. Dnes nikdo nedokáže predikovat, jestli bude hodnota bitcoinu nadále růst, nebo naopak ztratí na svém vůdčím významu a začne se z trhu pozvolna vytrácet. Chtělo by se říct, že vývoj okolo této měny v posledních letech zavdává spíše k optimismu, ale jistotu vám to nedá. Proto by investoři při investicích do kryptoměn měli být obezřetnější a neinvestovat všechny své prostředky. Odborníci doporučují, aby případné investice do kryptoměn tvořily méně než 5 % portfolia, stejně jako u jakékoliv jiné spekulativní investice. Zároveň by neměli investovat do kryptoměn na úkor jiných finančních cílů, jako je pohotovostní fond nebo spoření na důchod. 

Lidé investují do bitcoinu stejně jako do zlata proto, že očekávají jeho rostoucí hodnotu a zhodnocení své investice. Nekupují bitcoin proto, že si za něj můžou na webu něco koupit. Bitcoin je však jen jednou z mnoha kryptoměn. Jiná kryptoměna může investora zaujmout stejně jako bitcoin. Záleží jen na investorovi, do které kryptoměny vloží svou důvěru.

Hodnota bitcoinu vs. ostatní kryptoměny

Pokud se o Bitcoinu říká, že je digitálním zlatem, tak Ethereum, druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, je v tomto pojetí spíše ropou. Stejně jako ropa je jeho hodnota spojena s jeho reálným využitím. A to i navzdory skutečnosti, že se jeho využití drží mimo hlavní proud. Ropa je cenná díky svému širokému využití a dá se do ní dokonce investovat, ať již na burze, nebo prostřednictvím ropných, či technologických společností. Investoři do kryptoměn pak mohou obdobně investovat do Etherea namísto do bitcoinu. 

Blockchain Etherea slouží jako základ pro inovace a vývoj v oblasti kryptoměn. Přes tuto síť se dají např. sdílet smlouvy, prodávat digitální umění, poskytovat peer-to-peer půjčky a to je jen zlomek možného využití. Blockchain Etherea tak má skutečnou hodnotu jako ropa. Na rozdíl od blockchainu Bitcoinu tak blockchain Etherea má své pevně dané využití. To také vede odborníky ke konstatování, že by Ethereum svou hodnotou mohlo v budoucnu Bitcoin překonat.

Vzhledem k opravdu velkému množství kryptoměn, odborníci doporučují, abyste své investice do kryptoměn omezili na hlavní dvě kryptoměny – Bitcoin a Ethereum. Investor musí mít stále na paměti, že oblast kryptoměn je neregulovaná, investice nejsou pojištěny a všeobecně je prozatím malé množství informací o tomto segmentu, aby se dalo dostatečně přesně předpovídat budoucí vývoj a hodnota kryptoměn. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.08. 06:14  ABCDE (*i)
19.08. 11:02  Nepřesnosti (MaSe)
19.08. 10:52  Nepřesnosti (AjRep)
19.08. 08:44  Zlato a BTC (Ježíšek)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688