Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.01.2022 11:54:25

Co dělá dobrého investora a čeho se vyvarovat podle Davida Rubensteina

Spoluzakladatel investiční společnosti The Carlyle Group David M. Rubenstein kdysi vyjádřil lítost nad tím, že neinvestoval do Amazonu. V rozhovoru pro Bloomberg Markets (zde viz jeho první část) uvedl, že nyní se všichni investoři obávají, že jim unikne další Amazon. Kupují tak houfně společnosti, které ještě negenerují žádné zisky a dokonce ani tržby. Takové společnosti vstupují také na burzu a dosahují valuací, které nejsou z tradičního pohledu nijak ospravedlnitelné. Jde o prostředí, kde investoři hledí na potenciální zisky a nestarají se o možné ztráty. Někteří z nich je realizovat budou, někteří ne, míní expert.


„Strach ze ztrát momentálně není tak hluboký,“ řekl Rubenstein s tím, že zejména mladí investoři si neprošli nějakou větší korekcí a absence této zkušenosti je vede k domněnce, že „všechno dál poroste“. Korekce přitom podle experta přijde a někdo prodělá. Míní, že valuace jsou velmi vysoko a i když v některých případech mohou dávat smysl, je z toho „nervózní“.

Carlyle se přitom specializuje zejména na odkupy firem a podle jejího šéfa probíhaly dříve transakce za cenu odpovídající sedmi až devítinásobku toku hotovosti, nyní to je deseti až patnáctinásobek, někdo dokonce ještě více.

Rubenstein byl tázán na investice do nových aktiv typu kryptoměny. Odpověděl, že jeho firma má zodpovědnost vůči svým podílníkům, tudíž musí být v této oblasti opatrnější. On sám ale investuje do věcí, jako je blockchain či umělá inteligence, a domnívá se, že si povedou dobře, ale „nikdo to neví jistě“. Jak se přitom vlastně o svých investicích rozhoduje? Svou roli hrají bohaté zkušenosti, které má, ale významná je podle experta intuice. Pokud tak čte nějaký pětisetstránkový investiční dokument, spoléhá se ve svém závěru zejména na svou intuici. S tím, že někdy to vyjde, někdy ne. A pak se jde dál.

Výborní investoři jsou podle Rubensteina schopni jít proti zaběhnutému názoru, následovat svou intuici a v neposlední řadě jsou schopní a ochotní dělat chyby. „Pokud nejste schopni dělat chyby, nejste výborným investorem,“ dodal Rubenstein. Pokud přitom někdo investuje do velmi rizikových věcí, měl by být připraven na to, že může ztratit celou investovanou částku. V takovém případě je to totiž podobné, jako když někdo jede do Las Vegas s tím, že může vše prohrát, ale baví jej hrát. Jestliže někdo ale uvažuje o investicích ve vztahu k celému svému majetku, takový přístup není namístě, a to znamená, že není namístě ani investice do nových rizikových technologií a aktiv včetně kryptoměn či společností, které se v tomto odvětví pohybují.

Důležitým aspektem investičního úspěchu je tedy „neztratit vše, co máte“. Což znamená nesázet vše na jednu rizikovou věc. To podle Rubensteina ti nejlepší investoři nikdy neudělají. Ti „zkouší různé věci“. V současném prostředí je přitom podle experta pravděpodobnost ztrát na akciích větší, než tomu přitom bylo před dvěma lety.

Zdroj: Bloomberg Markets


Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688