mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  02.08.2021 10:20:00

Dubaj začíná opět ožívat

Dubaj začíná opět ožívat

02.08.2021 / 10:16 | Aktualizováno: 02.08.2021 / 10:20

Podívejte se také: Zájezdy do SAE. 

Dubaj neoficiálně slaví jeden rok od otevření hranic turistům po přísných pandemických opatřeních, která platila do konce června 2020. Oficiální data dubajské turistické asociace uvádějí, že za prvních 11 měsíců od opětovného otevření hranic navštívilo tento emirát 3.7 milionů zahraničních návštěvníků.

Dubaj neoficiálně slaví jeden rok od otevření hranic turistům po přísných pandemických opatřeních, která platila do konce června 2020. Oficiální data dubajské turistické asociace uvádějí, že za prvních 11 měsíců od opětovného otevření hranic navštívilo tento emirát 3.7 milionů zahraničních návštěvníků. Přesněji šlo o 1.7 milionu cestovatelů mezi červencem 2020 a prosincem 2020 a zbylé 2 miliony během prvních pěti měsíců letošního roku.

Během stejného období se také v Dubaji ubytovalo více než 5 milionů rezidentů Spojených arabských emirátů, což je více než dvojnásobný počet vnitrostátních pobytů než za stejné období v roce 2019. Díky dostatečnému obsazení hotelů, které se neustále pohybuje nad 60 procent a drží tak druhé místo nejnavštěvovanější destinace celosvětově během pandemie, získali Spojené arabské emiráty cenné zkušenosti pro provoz v krizových režimech.

Vedle turistů se město snažilo nalákat zpět i obchodní cestovatele, veletrhy a výstavy. Konec loňského roku odstartovali velkými veletrhy jako například Gulfood, Gitex nebo Arab Health. K těm se za posledních 11 měsíců přidaly další početné akce, jejíchž počet se vyšplhal na 3 136 oficiálních obchodních událostí.

To jsou skvělé zprávy nejen pro Emiráty, ale především pro exportéry do tohoto regionu. Většina českých firem vyváží zboží závislé na HORECA sektoru, který zásobuje hotely a restaurace. S jejich omezením provozu se vývoz propadl téměř na nulu. Naštěstí, jak zmíněná data uvádějí, se s tím Emiráty popraly velmi statečně a rychle se vracejí k normálu.

Samozřejmostí jsou stále roušky a respirátory, nižší kapacity a časté testování všech cestovatelů. Neméně důležité je, že je velká většina rezidentů očkována. Velké zkušenosti s pořádáním akcí a vyzkoušení mnoha způsobů, jak organizovat veletrhy během pandemických opatření, teď přijdou vhod. Již za několik měsíců začíná v Emirátech EXPO 2020, které si určitě nenechají nijak překazit. To samé se dá říct i o všech dalších veletrzích a výstavách, které budou probíhat již klasicky podle plánu.

Podle všeho to tedy vypadá, že se jak turistický tak i businessový život v Emirátech vrací opět k plnému životu. Chci věřit a věřím, že tomu tak opravu bude.

 

Zpracoval: L. Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688