Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  06.04.2021 08:53:35

Pražská burza: Na vlně návratu tradičních odvětví


Český index PX v březnu rostl o asi tři procenta, což je výkonností někde mezi rychleji rostoucím americkým S&P 500 a naopak mírně klesajícím indexem MSCI rozvíjejících se trhů. Na trhu se koncem měsíce objevila novinka v podobě realitní společnosti CTP (s primárním listingem v Amsterdamu), která se zaměřuje na plochy pro logistiku a lehký průmysl. Za posledního půl roku tak na BCPP připlulo již několik firem se zajímavým vlastním příběhem. Jmenovat můžeme kromě CTP hlavně Českou zbrojovku, Pilulku a i trochu nenápadnější Photon Energy. Bez zajímavosti nejsou ani menší tituly z trhu Start, ať už kožedělná Karo nebo další zbrojařský titul Primoco UAV.

Výkonnost indexu PX většinu měsíce podporovaly Moneta a Erste, u kterých lze „díky“ vysokým loňským opravným položkám spekulovat na výrazné oživení zisku, zatímco dividendová sázka KB si tak dobře nevedla kvůli výraznému omezení potenciálu jejich výše ze strany ČNB. Ta dovolí výplatu ve výši maximálně 1,0% rizikově vážených aktiv. Celkově ovšem celému bankovnímu sektoru pomáhá růst dluhopisových výnosů.

Dále index i přes neinspirativní výhled zisku na letošek táhly vzhůru díky růstu ceny elektřiny i akcie ČEZ. Ten také může těžit z postupného návratu investorů orientovaných na udržitelné investice („ESG“). Firma v souladu s naším očekáváním ukázala očekávaný pokles podílu uhelných aktivit (těžba+výroba) na EBITDA z loňských 16% na pouze 9% (pro neprodávaná aktiva). Politické tanečky kolem tendru na nový jaderný blok v Dukovanech bereme zatím spíše jako předvolební folklór. Na straně vlády je vidět snaha tlačit projekt kupředu, ale pro akcionáře ČEZu bude důležité až finální znění dohod o financování, zárukách a tak dále. Své slovo bude mít i Evropská komise. Kromě samotného schválení státního financování projektu (z pohledu dopadu na konkurenční prostředí) jde i o politiku.

Pokud by bylo jádro zařazeno mezi „čisté“ zdroje energie, celkově by to vnímání akcií ČEZ velmi pomohlo.

Pod vlivem pravděpodobně portfoliového dokupování regionálních small cap firem rostly i Kofola a Stock Spirits. SSG paradoxně může pomáhat obnovení karantén na jeho hlavním trhu v Polsku, když podíl restaurací na tržbách tam má jen minimální. Na velmi solidní čísla za loňský rok příliš nereagovaly akcie České zbrojovky, u které se teď investoři soustředí na dokončení akvizice Coltu a také na více informací o jeho hospodaření. Zbrojovka sama u sebe čeká pokračující růst tržeb i zisku ve středních jednotkách procent, u Coltu čeká pro-forma pokles z loňských velmi vysokých čísel, což částečně vysvětluje velmi nízké násobky převzetí.

Lehce do mínusu šly vzhledem k vývoji v sektoru i akcie Avastu. Ten bude jako první reportovat hlavní údaje hospodaření za první čtvrtletí v polovině dubna a jeho fakturace budou pravděpodobně ještě reflektovat dopady nové cenové strategie a problémů v prodejích přes mobilní operátory. Celkově mu ale fakturace i tak rostou okolo 5%. Hlavní pozornost se bude upírat na pokračování námluv Moneta/PPF a pak také na dividendy: Philip Morris ČR se naposledy s 8% dividendou obchoduje 6. dubna. Uvidíme, jestli svoje návrhy dividend v blízké době zveřejní O2 ČR nebo i ČEZ.


Petr Bártek, Jan Šafránek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688