Vojtěch Boháč (WOOD & Company)
Okénko BIG EXPERT  |  21.10.2021 17:04:24

Vstoupit na burzu lze i jinak než tradičním IPO

Donedávna platilo, že pokud chce firma získat dodatečný kapitál a rozhodne se vstoupit na burzu, realizuje primární úpis akcií neboli IPO, což aktuálně můžeme vidět na pražské burze u firmy FIXED.zone. Zejména ve Spojených státech ovšem v posledních letech nabývá na popularitě alternativa tradičního IPO, takzvaný SPAC (v roce 2020 bylo podle dat EY upsáno na amerických burzách více společností pomocí SPACu než pomocí tradičního IPO). Slovo SPAC vzniklo jako zkratka anglického Special Purpose Acquisition Company. Jedná se fakticky o „prázdnou“ společnost, která byla založena za jediným účelem, a totiž aby převzala jinou firmu.

Proč by někdo zakládal společnost jen za účelem převzetí jiné a proč by někdo dobrovolně prodal část své firmy do „prázdné“ schránky? Zejména proto, aby se zjednodušil a zrychlil proces vstupu na burzu. Primární úpis akcií je totiž poměrně složitá operace. Jednání s regulátory, bankéři a investory je časově náročné (celý proces úpisu trvá několik měsíců) a pro rychle se rozvíjející firmu to může být překážka, která zpomalí její růst. Zároveň s sebou IPO nese riziko ztráty pro majitele, že trh ocení akcie pod původními odhady. V případě SPACu na sebe toto riziko přebírá osoba sponzora, tedy tvůrce SPACu.

V Evropě je SPAC zatím poměrně nevyužívanou možností uvedení na burzu. Tento rok bylo oznámeno několik chystaných akvizic evropských firem s tím, že většina z nich bude provedena přes newyorskou burzu. Jedná se hlavně o technologické společnosti, které mají potenciál rychlého růstu. Například výrobci létajících taxi, německé Lilium a britské Vertical Aerospace nebo španělský Wallbox, který se zabývá nabíjecími stanicemi elektromobilů.

Lilium a Wallbox během září a října na burzu vstoupily. Cena akcií společnosti Lilium se nyní nachází přibližně 10 % pod cenou původní schránky. Wallbox se pohybuje v mírném plusu. Na vyhodnocení úspěšnosti těchto projektů si však budeme muset ještě počkat.

Úspěšně dokončený SPAC ovšem najdeme i na evropských burzách, několik jich proběhlo na milánské a amsterdamské burze. Příkladem je uvedení společnosti CM, která se zabývá komunikačními technologiemi a cloudem. SPAC založila společnost Dutch Star Companies, která „prázdnou schránku“ uvedla na amsterdamskou burzu v únoru 2018 s cenou 10 eur za akcii. Na konci roku 2019 byla oznámená cílová společnost, se kterou se SPAC spojí. Investoři fúzi schválili jednohlasně na mimořádné valné hromadě. Za dva měsíce od oznámení se firma CM začala obchodovat na burze, a stala se tak veřejně obchodovatelnou. Finální částka, kterou SPAC společnosti CM poskytl na rozvoj, se pohybovala kolem 80 milionů eur.

Transakce byla výhodná i pro investory. Po konverzi warrantů získali 1,2868 akcie společnosti CM.COM za jeden cenný papír původního SPACu. Čtyři dny po úpisu společnosti na burzu, tedy v den, kdy se dokončil převod všech warrantů, se cena jejích akcií pohybovala okolo 13,60 eura. Po připočtení efektu warrantů byla tedy cena 17,50 eura. Pokud bychom efekt warrantů připočetli k maximální ceně akcie CM.COM, která byla 47,45 eura, zjistíme, že v tomto maximu byla cena více než šestinásobně vyšší než cena za podíl v původním SPACu.

Úspěšnost této formy investice silně závisí na osobě sponzora. Ten totiž kromě získání kapitálu od investorů musí správně identifikovat cílovou firmu. Pokud najde společnost, kterou burza přijme kladně (což závisí na mnoha vnějších faktorech), investor může realizovat zajímavé zisky. Ovšem může se stát, že nově upsané akcie oslabí pod cenu, za kterou investoři získali cenné papíry původní „prázdné“ společnosti, a investoři tak skončí ve ztrátě. Možností také je, že sponzor nenajde vhodnou firmu, nebo investoři v hlasování spojení neschválí. Pak sponzor vyplatí peníze investorům zpět, a ti tak nesou jen náklady obětované příležitosti.

Vojtěch Boháč

Junior Analytik

Vojtěch studuje magisterský obor ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. V rámci vedlejší specializace se věnuje statistice a kvantitativní analýze. Ve společnosti WOOD & Company pracuje na pozici junior analytika. Zajímá se o dění na pražské burze, makroekonomii a měnovou politiku. Ve volném čase si rád vyjede na kole, nebo si přečte severskou detektivku.

WOOD & Company

WOOD & Company je přední nezávislá finanční skupina působící ve středoevropském regionu v oblastech obchodování s cennými papíry, správy aktiv a poradenství v rámci firemních financí.

WOOD & Company je největším institucionálním obchodníkem s akciemi v regionu. V rámci správy aktiv nabízí produkty jak kvalifikovaným investorům (např. realitní fondy), tak retailové klientele (platforma Portu). Služby firemních financí zahrnují poradenství při fúzích a akvizicích nebo při transakcích na kapitálovém trhu (primární či sekundární úpisy na akciových burzách).

Více na www.wood.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688