MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  13.11.2020 14:00:00

Prokazovat útratu za jídlo? Kočkopes (stravenky a stravenkový paušál)

Komentář Aleny Schillerové, ministryně financí ČR
Zdroj: Lidové noviny | Datum vydání: 13.11.2020 | Rubrika: Názory | Strana 11

DISKUSE

Už příští rok budete moci dostávat místo stravenek peníze. Pro zaměstnance bude tento stravenkový paušál pohodlnější, pro firmy a restaurace zase výhodnější. Podle některých poslanců byste ale měli prokazovat, že tyto peníze opravdu utratíte za jídlo. Stane se z revolučního návrhu nakonec klasický kočkopes?

Proč přicházíme se stravenkovým paušálem? Abychom zjednodušili čerpání daňového zvýhodnění na jídlo. Otevřeme systém i pro malé firmy, které si nemohou dovolit platit nesmyslné poplatky za odběr stravenek. Na zvýhodnění tak konečně dosáhne až milion lidí, kteří nemají v práci jídelnu ani stravenky. Prokazováním účelovosti se ale naopak vše ještě zkomplikuje.

Jak byste dokládali, že jste peníze dali za jídlo? Museli byste svému zaměstnavateli nosit účtenky nebo výpisy transakcí z platební karty. A komu by se do toho v 21. století chtělo? To už by dotyčná firma raději začala se skřípěním zubů odebírat stravenky. Pokud vůbec. Vypadá to tedy jako finta, ze které budou nakonec profitovat stravenkové firmy. Nepřekvapilo by mě, kdyby za návrhem na prokazování účelovosti stály právě ony.

Děsí je totiž představa, že by lidé a firmy dostali na výběr. Pak by se v plné nahotě odhalilo, že jsou stravenky jen drahý a zbytečný mezičlánek mezi zaměstnavatelem, zaměstnancem a restaurací. Proto vytáhly do boje a snaží se poslance přesvědčit, aby stravenkový paušál nepodpořili. Bohatě jim ale bude také stačit, když z paušálu zbude jen pahýl, který nikdo chtít nebude.

Jídlo je základní potřeba

Má to ale háček. Ani u stravenek se nedá ohlídat, že je lidé utratí za jídlo. A kouzlo daňových paušálů tkví v tom, že u nich kontrola není potřeba. Stravenkový paušál vychází z předpokladu, že jídlo je základní potřeba, kterou prostě musíme uspokojit. Průměrný Čech dá měsíčně za jídlo přes 2000 . Ve stravenkovém paušálu přitom může dostat maximálně zhruba 1500 . Takže proč to ještě kontrolovat?

Někteří se zase bojí zániku daňově zvýhodněného stravování. Jenže my přece jeho možnosti naopak rozšiřujeme. Každá firma, jež si nemůže dovolit jídelnu, si bude moci vybrat. Buď stravenky, nebo nezdaněný peněžní příspěvek. A zaměstnanci se budou moci najíst na více místech. Nezapomínejme – třetina restaurací stravenky vůbec nebere.

Restauracím rozhodně nepomáhá, že musejí dotovat byznys stravenkového oligopolu, který odvádí zisky do zahraničí. Za jídlo zaplacené stravenkou odvádějí tučné provize, což je pro ně velká zátěž. Takhle podpora domácí ekonomiky v krizi rozhodně nevypadá. Naopak se stravenkovým paušálem platba provizí odpadne. Tyto peníze našim podnikatelům zůstanou.

V létě jste mohli od šéfa jisté stravenkové firmy zaslechnout, že pohostinství čeká katastrofa. Lidé prý kvůli peněžnímu paušálu přestanou chodit na oběd a odbydou se houskou. A ejhle, v říjnu se stejná firma pochlubila, že její stravenky začal akceptovat další řetězec. Najednou vlastně houska nevadí, hlavně aby byla zaplacena stravenkou.

Věřím, že ve sněmovně zvítězí zdravý rozum a stravenkový paušál projde bez nesmyslných úprav. Náš návrh podporuje drtivá většina lidí a až 60 % provozovatelů restaurací. A my uděláme všechno pro to, aby se jej od ledna konečně dočkali.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688