Zuzana Klímová (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  28.09.2020 16:30:53

V době korony firmy častěji porušují zákoník práce

Firmy v době koronavirové více porušují zákoník práce. Na prohřešky zaměstnavatelů upozornili zástupci podnikových odborů a Státní úřad inspekce práce (SÚIP).  Dosud se nejčastěji jednalo o nedodržení termínu splatnosti mzdy či platu, čerpání dovolené nařízené s okamžitou platností apod. Máte podobnou zkušenost? Napište nám do komentáře…

koronavirus a zákoník práce 

Firmy se na jaře dostaly do úzkých

Tak rychlý nástup pandemie koronaviru nikdo nečekal. Na přelomu února a března nikdo ani netušil, že se s tímto problémem budou firmy potýkat několik dalších měsíců. I když se kontroly inspekce práce na jaře omezily, některé problémy s dodržováním zákoníku práce přesto vypluly na povrch.

Jaké přestupky zaměstnavatelé nejčastěji dělali?

Převážně se jednalo o nedodržení splatnosti mezd či platu, nedodržení povinnosti zaměstnavatele předat zaměstnanci po ukončení pracovního poměru, DPP nebo DPČ určitá potvrzení a výstupní dokumentaci podle zákona. Zjištěn byl problém s evidencí pracovní doby a s nedostatečnou výší zaručené mzdy.

Díky narychlo uzavřeným provozovnám firmy nemohly včas reagovat a nařídit svým pracovníkům dovolenou se 14 denním předstihem. Následně místo dvou týdnů dovolené došlo k prodloužení až na jeden měsíc (v některých společnostech). Přesto se díky době nouzového stavu přistupovalo ze strany SÚIP pouze k prošetření závažných případů, kde byly známky úmyslného porušování pracovněprávních předpisů.

O prohřešcích zákoníku práce má přehled také Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).  

Jednostranné snížení mzdy a dovolená ze dne na den

Situace nebyla jednoduchá ani pro zaměstnavatele, ani pro zaměstnance. Někteří byli chápaví a věřili, že se jedná o opatření na dočasnou dobu, jiným to ohrozilo vlastní existenci. Některé firmy hrubě porušily zákoník práce jednostranným snížením mzdy, propouštěly své lidi  fingováním a obcházením svých povinností, mylně pak uváděly jako důvod výpovědi organizační změny.

Dobu čerpání dovolené sice určuje zaměstnavatel, je však nucen postupovat podle zákoníku práce. Jestliže ji tedy písemně neoznámí svému zaměstnanci min. 14 dní předem, a on s tím nesouhlasí, nemusí požadavku zaměstnavatele vyhovět. V tom případě se jedná o překážku na straně zaměstnavatele.

Problémové firmy neměly nárok na program Antivirus

Z důvodu porušování zákoníku práce firmy tvrdě narazily při žádosti o čerpání státní podpory – příspěvku na náhradu mzdy v programu Antivirus. Jedna z podmínek totiž byla, aby žadatel v posledních třech letech neměl uloženou pokutu za umožnění výkonu nelegální práce, neměl dluhy na pojistném za zaměstnance apod.

Pauzy na oběd, přesčasy a voda na pracovišti

Zákoník práce určuje i další pravidla pro výkon práce zaměstnanců. Pracovní doba musí být stanovena tak, aby obsahovala pauzy na jídlo a odpočinek v délce nejméně půl hodiny, a to nejpozději po každých šesti hodinách práce. Nelze tak mít osmihodinovou směnu bez jediné pauzy. V zákoně se píše také o povinnosti zaměstnavatele zajistit pracovníkům mikroklimatické podmínky pro zásobování pitnou vodou.

Pracovní doba je stanovená zákonem na 40 hodin týdně při jednosměnné pracovní době. Práce přesčas může být nařízená zaměstnavatelem a vykonávána maximálně v rozsahu 8 hodin týdně. Ročně se jedná o max. 150 hodin. S více hodinami nad tento limit musí zaměstnanec souhlasit a má se jednat o výjimečnou situaci. Nárok má i na příplatek, nejméně 25 % průměrného výdělku.

Porušuje váš zaměstnavatel pracovněprávní předpisy? Podejte stížnost k provedení kontroly na místní inspektorát práce, nebo přímo na Státní úřad inspekce práce. Učinit tak lze poštou, elektronicky či po telefonu.

Zuzana Klímová

Od roku 2011 se věnuje editaci a korektuře textů, vlastní tvorbě, píše texty na webové prezentace, do vlastních i externích e-magazínů. Mnoho let se zabývá redaktorskou činností, tvorbou webových stránek a správou sociálních sítí. Od roku 2019 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde píše články na firemním blogu, natáčí videa na Youtube a podílí se na marketingové strategii. Je garantkou kurzu Online marketing a v tomto rychle se rozvíjejícím se oboru se neustále vzdělává.


Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688