Stravenkový paušál podpoří domácí ekonomiku, většina restaurací jej vítá
Reakce na „Dva tisíce podpisů proti stravovacímu paušálu“
Deník | 11. 9. 2020 | Autor: (je)
Ministerstvo financí odmítá zavádějící informace v dnešním článku Deníku věnovaném stravenkovému paušálu. Podle něj má většina podnikatelů v gastronomii chystané opatření odmítat. Toto tvrzení je přitom doloženo pouze na základě výroků dvou provozovatelů restaurací a petice s 694 podpisy, které mají zastupovat 2 065 provozoven. V ČR však působí zhruba 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc jsou hospody a restaurace.
Článek také zcela opomíjí skutečnost, že podle výsledků dvou nedávných průzkumů se většina provozovatelů nejenže stravenkového paušálu neobává, ale naopak jeho zavedení podporuje. Oba tyto průzkumy se přitom uskutečnily na reprezentativních vzorcích respondentů v červnu, tedy v době po ukončení nouzového stavu.
Podle průzkumu pro Svaz průmyslu a obchodu, který byl proveden u téměř 2 500 respondentů, podporuje zavedení stravenkového paušálu celkem 60 % restaurací. Více než 80 % restaurací považuje za hlavní nevýhodu stravenek náklady s jejich provozem.
K podobnému zjištění dospěl průzkum Asociace hotelů a restaurací, které se zúčastnilo téměř 600 respondentů. Z něj vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb více než polovina provozovatelů restaurací (56 %) podporuje zavedení paušálu. Stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů.
Zcela zavádějící je pak tvrzení, že návrh má být údajně šit na míru zahraničním obchodním řetězcům. Jak přesně, to už se v článku neupřesňuje. Jenže i toto tvrzení má háček. Stravenky se neruší, dosavadní možnosti daňově zvýhodněného stravování naopak zůstávají zachovány v plném rozsahu. Přitom právě ani stravenky nezaručují, že je lidé utratí v restauraci. Ve skutečnosti se s nimi platí nejčastěji právě v obchodech. Výhradně v restauraci je využívají pouhá 2 % lidí.
Ve skutečnosti po změně dnešního systému volají právě samotní provozovatelé hospod a restaurací, kteří nyní platí na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 % z nominální hodnoty stravenek stravenkovým společnostem. Ty u nás zaujímají oligopolní postavení na trhu a drtivou většinu svých zisků v řádech stovek milionů korun ročně zpravidla vyvádějí do zahraničí.
Díky stravenkovému paušálu se hospody a restaurace platbě těchto provizí vyhnou. Prostředky, které dnes představují marže vydavatelů stravenek, zůstanou v peněženkách zaměstnanců a firem, což podpoří domácí ekonomiku.
Více informací k připravovanému stravenkovému paušálu naleznete zde.
Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
Okénko investora
Mgr. Timur Barotov, BHS
Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs
Miroslav Novák, AKCENTA
Michal Brothánek, AVANT IS
Petr Lajsek, Purple Trading
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Za 1. čtvrtletí roku 2024 rozšířila ČNB „zlatý poklad“ o dalších téměř 5 tun
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Okénko pro podnikatele
Jitka Weiss, SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.
Okénko finanční rady
Petr Holub, Zoxo Financial s.r.o.
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz
Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech
Richard Bechník, Swiss Life Select
Lukáš Kaňok, Kalkulátor.cz
Distribuční sazba nebo poplatek za jistič. Co všechno ovlivňuje cenu elektřiny?
Petr Holub, MojeNebankovka
Zuzana Dubová, RekvalifikacniKurzy.cz
Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů
Iva Grácová, Bezvafinance
Marek Pokorný, Portu