Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  03.09.2020 10:01:34

Mzdy se po letech začaly propadat. Růst mezd v Česku totiž poprvé po skoro sedmi letech nepokryje inflaci


Meziroční růst průměrné hrubé měsíční mzdy v ČR ve letošním druhém čtvrtletí poprvé od posledního čtvrtletí roku 2013 nepokryl inflaci, což znamená, že v reálném vyjádření průměrná mzda klesla, a to o 2,5 procenta. Jedná se o její nejvýraznější pokles také právě od posledního čtvrtletí roku 2013, kdy propad činil 3,1 procenta.

Ve druhém letošním čtvrtletí se koronavirová krize promítla také do mzdového vývoje v ČR. Jejímu plnému projevu ovšem zabránila rozsáhlá vládní opatření na podporu ekonomiky, poptávky, zaměstnanosti, a konec konců tedy i samotné mzdové úrovně. V rámci programu Antivirus stát doplácel 60 až 80 procent mzdy zaměstnanců podnikové sféry. Stát ve druhém čtvrtletí přispíval na mzdu bezmála 800 tisícům zaměstnancům soukromé sféry. Tím vlastně uměle a na dluh navyšoval mzdovou úroveň oproti situaci, jež by nastala bez této pomoci. Mzdy se ve druhém letošním propadly méně výrazně než bez existence podpůrných opatření státu i proto, že dění na pracovním trhu se například kvůli standardní dvouměsíční výpovědní lhůtě vyvíjí s určitou setrvačností.

V reálném vyjádření tak za celý letošní rok vzroste průměrná měsíční mzda reálně pouze o 0,5 procenta, když trh práce zaznamená citelné zhoršení své kondice ještě před koncem letošního roku a pak dále v roce příštím. A to zejména kvůli odeznívání efektu podpůrných programů typu Antivirusu, ale také kvůli zmíněné setrvačnosti. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank


TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

03.09. 11:14  A zvykejte si kobliháři. (Jan Novák)
03.09. 10:33  A zvykejte si kobliháři. (Vlk)
03.09. 10:28  A zvykejte si kobliháři. (Bejvoč)
03.09. 10:21  A zvykejte si kobliháři. (Vlk)
03.09. 10:05  A zvykejte si kobliháři. (Bejvoč)








Zobrazit sloupec