Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.07.2020 07:33:53, aktualizováno 07:59:18

Moneta zaostává čistým ziskem za všemi odhady. Aktualizuje tříletý plán

Aktualizováno

Banka Moneta Money Bank oznámila čistý zisk druhého čtvrtletí na úrovni 469 milionů korun. Toto číslo je daleko za konsensuálním očekáváním 850 milionů korun dle analytiků v anketě Bloomberg, je také daleko za všemi odhady v rozpětí 768 až 892 milionu korun.

Kvartální čistý úrokový výnos banky dosáhl 2,08 miliardy korun, pololetní čistý zisk pak 1,2 miliardy korun.

Na úrovni celého roku 2020 Moneta očekává čistý zisk na úrovni nejméně 2,1 miliardy korun, který má růst na očekávaných 3,8 miliardy korun za rok 2022.

Banka oznámila oprávky vztažené ke covid-19 ve výši 1,9 miliardy korun.

Titul dle agentury Bloomberg pokrývá 14 analytiků, z nichž 13 na něj drží nákupní a jeden neutrální investiční doporučení.

„MONETA pokračuje v plnění svých strategických cílů i přes tuto nečekanou krizi. Jsem hrdý a vděčný našim zaměstnancům za to, že i přes náročné podmínky zajistili plynulý chod naší banky. Nepochybuji o tom, že úspěšně překonáme výzvy, které tato bezprecedentní situace přináší. Moje důvěra vyplývá z našeho zaměření na udržitelnost a dlouhodobý pokrok. Přesto nás čekají těžké časy a my to musíme mít na paměti ," uvádí generální ředitel banky Tomáš Spurný.

Výsledky první poloviny roku 2020:

Provozní výnosy Monety dosáhly za celé první pololetí úrovně 6,6 miliard , což představuje meziroční nárůst o 27,7 procent. „Za výsledkem stojí jednak mimořádný zisk z akvizice, konsolidace výsledků nedávno akvírovaných subjektů společnosti Wüstenrot a také organický růst,“ uvedla banka.

Provozní náklady zůstaly v porovnání se stejným obdobím loňského roku zhruba na stejné úrovni ve výši 2,7 miliardy . Celkový zisk před zohledněním nákladů na riziko dosáhl 3,9 miliard , meziročně tak vzrostl o 48,5 procent.

„Za první polovinu roku Moneta vytvořila celkové opravné položky ve výši 2,5 miliardy . Z toho tvorba opravných položek v souvislosti s potenciálními riziky vyplývajícími z následků pandemie COVID-19 byla ve výši 1,9 miliardy . Čistý zisk tak dosáhl 1,2 miliard , a vedl k návratnosti hmotného kapitálu na úrovni 10,5 procent,“ shrnula banka.

Výsledky první poloviny roku 2020 byly dle sdělení Monety výrazně posíleny čistým akvizičním ziskem ve výši 0,9 miliardy , který je tvořen rozdílem mezi přebytkem nabytých čistých aktiv nad pořizovací cenou akvírovaných společností ve výši 1,1 miliardy , a vytvořenými opravnými položkami na úvěrové ztráty u nově akvírovaného portfolia ve výši 259 milionů .

„Kromě toho MONETA vykazuje silný poměr kapitálové přiměřenosti na úrovni 17,4 procent, doprovázený vynikající likviditou s likvidním poměrem ve výši 216,8 procent. MONETA pokračuje v růstu úvěrových aktivit meziročně o 47,5 procent a výrazně tak překračuje růst trhu. Růst depozitního portfolia Skupiny MONETA činil meziročně 63,2 procenta. Klientská základna skupiny se díky organickému a akvizičnímu růstu zvýšila na 1,4 milionů klientů,“ uvádí dále ve výsledcích banka.

Míra nesplácených úvěrů klesla z 1,8 procent na konci roku 2019 na současnou úroveň 1,6 procent (3,6 mld ). „V důsledku pandemie COVID-19 MONETA překlasifikovala úvěrové expozice do Fáze 2 v objemu 11,9 miliardy . Překlasifikování těchto úvěrů a zhoršené makroekonomické prognózy zvýšily míru očekávaných budoucích úvěrových ztrát. V současné době nicméně MONETA nezaznamenala žádný nárůst splátek po splatnosti nebo delikventních úvěrů,“ uvádí dále banka.

Aktualizace tříletého plánu 20202022

Moneta aktualizovala svůj tříletý plán, níže pak uvádí výhled minimálních cílů, založený na odhadech v souvislosti s dopady pandemie COVID-19.

Výhled banky Moneta pro období 20202022:

"Na základě současných předpovědí makroekonomické situace předpokládá vedení Skupiny MONETA dopad pandemie COVID-19 na kumulativní čistý zisk Skupiny MONETA v letech 20202022 ve výši 5,2 miliardy . To odpovídá rozdílu mezi zveřejněnými ekonomickými výhledy Skupiny MONETA v před-koronavirovém období (konsolidovaný zisk 13,8 miliardy ) a aktuálním výhledem konsolidovaného zisku (8,6 miliardy ). Důvodem jsou nižší úrokové sazby a potenciálně výrazně vyšší předpokládané úvěrové ztráty z nevýkonných pohledávek v následujících třech letech," shrnula podstatu změnu výhledu banka.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.08. 14:27  MONETKA (Vedúci odchytovej služby Bohnice)
01.08. 23:32  Padne na 45 Kč (Jiří)
31.07. 07:45  MONETKA (Mita5)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688