ec.europa.eu (Evropská komise)
Internet a telefony  |  15.05.2020 14:14:08

Koronavirus: společná koncepce bezpečných a účinných mobilních aplikací pro vysledování kontaktů v celé EU

copyright

Otázky a odpovědi · Komise vydala podrobnější otázky a odpovědi ke společné evropské koncepci pro bezpečné a účinné využívání mobilních aplikací pro vysledování kontaktů (v reakci na koronavirus) v celé EU.

13/05/2020

Co jsou aplikace pro vysledování kontaktů a varování?

Aplikace pro vysledování kontaktů a varování, kterou si můžete nainstalovat dobrovolně, varuje uživatele, jestliže se po určitou dobu nacházeli v blízkosti osoby, která nahlásila, že byla pozitivně testována na COVID-19. V případě varování může aplikace poskytnout příslušné informace od zdravotnických orgánů, například doporučení nechat se testovat nebo zůstat v domácí izolaci a koho kontaktovat.

 

Proč tyto aplikace potřebujeme?

Vysledování kontaktů patří spolu s testováním a izolací k základním prostředkům, jak dostat pandemii pod kontrolu. Vysledování kontaktů pomocí mobilních aplikací doplní tradiční sledování, které provádějí hygienické stanice manuálně, většinou na základě telefonických rozhovorů s pacienty vykazujícími symptomy onemocnění, aby zjistily, s kým byli během posledních 48 hodin v kontaktu.

Díky aplikacím pro vysledování kontaktů lze varovat co možná nejvíce potenciálních kontaktů, které tak mají možnost podniknout další kroky, jež mohou napomoci přerušit řetězce nákazy, a tím rychle zastavit další šíření viru. Společně s tradičním sledováním a dalšími opatřeními, jako je zvýšené testování, mohou dobrovolně instalované aplikace pro vysledování kontaktů významně přispět k postupnému rušení opatření omezujících volný pohyb osob.

 

Čeho se týkají pokyny k přeshraniční interoperabilitě?

Jedná se o společné a všeobecné zásady, jejichž cílem je zajistit, aby aplikace pro vysledování kontaktů mohly v případě potřeby navzájem komunikovat, takže lidé budou moci nahlásit pozitivní test nebo obdržet varování bez ohledu na to, kde se v EU nacházejí a jakou aplikaci používají. Pokyny budou doplněny souborem jasných technických parametrů, aby vývojáři ve spolupráci s vnitrostátními zdravotnickými orgány mohli aplikace rychle realizovat. Komise podporuje členské státy při hledání vhodného řešení pro zajištění bezpečných, chráněných a interoperabilních aplikací pro vysledování kontaktů v celé Evropě v souladu se zásadami stanovenými v sadě nástrojů EU a v pokynech Komise k ochraně údajů.

Aplikace pro vysledování kontaktů musí být dobrovolné, transparentní, bezpečné a interoperabilní a musí respektovat soukromí lidí. Aplikace budou používat náhodné identifikátory a nebudou používat žádné údaje o geolokalizaci nebo o pohybu. Všechny aplikace musí být pouze dočasné, takže budou muset být odstraněny, jakmile pandemie odezní. Měly by fungovat všude v EU, přeshraničně a pod různými operačními systémy. Interoperabilita je nezbytným předpokladem pro to, aby široké, dobrovolné využívání vnitrostátních aplikací pro vysledování kontaktů mohlo podpořit zmírnění opatření omezujících volný pohyb osob a odstranění omezení svobody pohybu v celé EU.

 

Proč tyto pokyny k interoperabilitě potřebujeme?

Interoperabilní aplikace usnadní vysledování přeshraničních řetězců nákazy a jsou užitečné pro přeshraniční pracovníky, cestovní ruch, služební cesty a sousední země. Dobrovolné a velmi rozšířené používání interoperabilních aplikací může podpořit strategie pro ukončování mimořádných opatření, postupné rušení hraničních kontrol v rámci EU a obnovu svobody pohybu.

Pokyny k interoperabilitě byly schváleny členskými státy v síti elektronického zdravotnictví s podporou Komise. Stanoví minimální požadavky na vzájemnou komunikaci schválených aplikací, aby jednotliví uživatelé mohli obdržet varování bez ohledu na to, kde v EU se nacházejí, pokud se po určitou dobu zdržovali v blízkosti jiného uživatele, jehož test na virus byl pozitivní. Aplikace například potřebují společnou koncepci zjišťování blízkosti mezi zařízeními a měly by umožnit, aby jednotlivci využívající roaming v jiném členském státě byli varováni a obdrželi příslušné informace v jazyce, kterému rozumí.

 

Jaké údaje budu při používání těchto aplikací sdílet?

Při aktivaci aplikace vygeneruje náhodný identifikátor (řetězec čísel a písmen). Tyto klíče se budou přes Bluetooth předávat mezi telefony na krátkou vzdálenost. Předávání umožňuje zjistit další zařízení s podobnou spuštěnou aplikací v blízkosti.

 

Jak aplikace pro vysledování kontaktů konkrétně funguje?

Aplikaci nainstalujete na svém telefonu. Pro spuštění aplikace mohou být vyžadovány některé omezené registrační informace. Po udělení souhlasu s použitím Bluetooth pro detekci blízkosti začne aplikace generovat dočasné klíče, které jsou sdíleny s jinými zařízeními, na kterých aplikace pro vysledování kontaktů běží. Pokud se cítíte nemocní, a je u vás potvrzena nákaza COVID-19, vaše hygienická stanice vám umožní tuto skutečnost prostřednictvím aplikace potvrdit. V tom okamžiku elektronické vysledování kontaktů vyšle varování osobám, s nimiž jste byli v kontaktu. Tito uživatelé budou o tomto kontaktu informováni a budou jim doporučeny kroky, které je třeba učinit, například domácí karanténa nebo testování. Mohou se rovněž obrátit na zdravotnický orgán. Informace o vaší totožnosti, místě pohybu ani přesné době, kdy došlo ke kontaktu, nejsou v žádném případě předávány. Totéž platí, pokud má pozitivní test osoba, s kterou jste byli v kontaktu: budete o tom informováni, abyste mohli chránit sebe a lidi kolem vás. Použití aplikace je dobrovolné. Automaticky se deaktivuje na konci pandemie nebo ji můžete kdykoli odinstalovat.

Fungování aplikací pro vysledování kontaktů a varování přes hranice je znázorněno v této infografice.

 

Budu k používání aplikace potřebovat internetové připojení?

Pro účely vysledování jako takového není trvalé připojení k internetu nutné. Technologie Bluetooth, která se používá k detekování blízkosti jiných uživatelů, nevyžaduje internet. Aby však bylo možné kontrolovat řetězce nákazy, obdržet varování a případně i využívat další funkce, budou aplikace muset komunikovat prostřednictvím mobilního internetu nebo bezdrátové místní sítě.

 

Jak budou podchyceni lidé, kteří nemají moderní chytrý telefon nebo nemají chytrý telefon vůbec?

Zdravotnické orgány budou i nadále dohledávat kontakty manuálně, zejména u starších a zdravotně postižených osob. Toto manuální dohledávání bude cílenější a účinnější, neboť aplikace umožní pokrýt většinu ostatní populace.

 

Budou se osobní údaje sdílet mezi členskými státy?

Komise spolupracuje s členskými státy na protokolu interoperability chránicím soukromí. Pokud má aplikace jednoho členského státu fungovat v jiném členském státě, budou některé zašifrované údaje sdíleny se serverem zpracovávajícím data shromážděná aplikací v tomto jiném členském státě. Tyto servery by měly být pod kontrolou příslušného vnitrostátního orgánu. Každá aplikace musí být plně v souladu s pravidly EU pro ochranu údajů a soukromí a měla by se řídit pokyny Komise.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688