Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  03.01.2020 15:33:32, aktualizováno 19:39:34

Tesla také ve 4Q zvýšila prodeje, za celý rok 2019 dosáhl nárůst 50 % (akcie v reakci na maximu)

 

Přestože kalifornská Tesla dokázala díky nástupu Modelu 3 nejvýrazněji navýšit produkci a prodeje zejména v roce 2018, také rok 2019 přinesl stále solidně růstová čísla. Dnes zveřejněné údaje za poslední čtvrtletí roku navíc překonala očekávání trhu.

Produkce elektromobilů Tesla ve 4. čtvrtletí dosáhly téměř 105 tisíc. Týdně tak již v průměru výroba přesáhla 8 tisíc vozů. Američané koupí elektromobilu od Tesly mohli do konce roku 2019 získat daňový kredit 1 875 USD, což zde nejspíše dopomohlo k urychlení prodejů před koncem roku. Zkrátka Tesla v uplynulém čtvrtletí globálně zvýšila prodeje na 112 tisíc vozů, tj. o 15 tisíc elektromobilů více, než ve 3. čtvrtletí. Zveřejněná čísla jsou předběžná (konzervativní), resp. mohou se dle Tesly ještě o něco zvýšit.

Jak ukazuje níže přehled automobilky za 4Q 2019, prim logicky jak ve výrobě, tak v prodejích nadále hrál Model 3.

Zdroj: Tesla

Za celý rok 2019 Tesla prodala zhruba 367 500 vozů, oproti 245 240 vozům o rok dříve. A růst by měl pokračovat i letos. Připomenout možno například očekávané rozjetí výroby SUV crossoveru Model Y a již zahájení produkce Modelu 3 v čínské gigafactory v Šanghaji, která zde dokázala na zelené louce vyrůst za necelý rok.

V úvodu týdne dodala TeslaČíně zákazníkům z řad zaměstnanců prvních 15 vozů. Dle dnešního sdělení již ale bylo v Číně vyrobeno téměř 1 000 vozů a dodání zákazníkům se rozjíždí. Továrna si již měla vyzkoušet zvládnout produkovat více než 3 tisíce vozů (na týdenní bázi), s výjimkou místní výroby baterií pro vozy, která se spustila až na konci prosince.

 

Dle agentury Reuters se v Číně běžní zákazníci mají dočkat zahájení dodávek Modelu 3 v úterý 7. ledna. Tesla v návaznosti na zařazení Modelu 3 na seznam vozů splňující získání subvencí snížila prodejní cenu elektromobilu o 16 %. Ta tak zde nyní po daňové úlevě startuje na 299 050 RMB (cca 43 tis. USD).

Norsko v elektromobilismu stále lídrem

Jak známo severská země je známa zájmem o vozy Tesla, resp. o elektromobily. Jejich podíl na prodejích se loni dále zvýšil. Norsko je tak v tomto směru nadále globálním lídrem. Zatímco v roce 2018 podíl prodejů elektromobilů tvořil „jen“ 31,2 %, loni to již dokonce bylo 42,4 %. Prodalo se zde tedy 60 316 elektromobilů. Ještě před 6 lety přitom v Norskuroce 2013 podíl elektromobilů na prodejích činil 5,5 %. Země přitom patří ke světovým lídrům v produkci ropy a plynu. Cílem Norska je však do roku 2025 plně skoncovat s prodeji vozů na fosilní paliva.

Akcie Tesla na dnešní zprávy o prodejích reagují pozitivně. V úvodu páteční seance posilují o více než 2 % nad hranici 440 USD. Za takovou cenu se historicky dosud ještě nikdy neobchodovaly.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688