TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  14.12.2019 08:31:20

Počasí ve světě: Požáry v Austrálii se vymkly kontrole. Úřady vydaly varování pro několik měst v Perthu

Hasiči v Austrálii týdny bojují s požáry, které ničí vše, co jim přijde do cesty. Některé se nedaří uhasit a nebezpečně se blíží k domům. Úřady vydaly varování pro několik měst v Perthu a rozhodly se uzavřít silnice. Lidé také prchají ze svých domovů, další se snaží před požáry ukrýt. A problémy s hašením zkomplikuje nejspíš počasí. V následujících dnech se v Austrálii budou teploty pohybovat mezi 40 a 45 °C.

Přes jedenáct tisíc hektarů spálil požár, který zuří severně od australského Perthu. A podle úřadů může být ještě hůř. Výstraha před plameny platí pro město Guilderton, Woodridge, Gabbadah nebo Caraban. Hasiči vyzvali místní obyvatele, aby opustili své domovy, informoval portál WAtoday.

V pátek dokonce plameny zničily čerpací stanici, kterou vlastnila jedna rodina už několik generací. "Netrpělivě čekáme, až uvidíme zbytky toho, co kdysi bylo páteří města Yanchepa. Tři generace jsme konali svou roli jako místní firma, abychom pomohli vybudovat Yanchep tak, jak je na tom dnes," řekl deníku SBS News správce Andy Hinton. Poškozené byly i okolní přístavby. 

V sobotu by požáry měly zničit dalších tisíce hektarů půdy. Plameny také mohou ohrozit domy, ale i životy lidí. "Nemohu dostatečně zdůraznit, jak důležité je, abyste převzali odpovědnost za svou vlastní bezpečnost. Pokud nejste připraveni, musíte odejít a musíte odejít teď hned," vzkázal obyvatelům Darren Klemm, komisař hasičských a záchranných služeb. 

Zatím se záchranářům podařilo před požáry ochránit šest tisíc domů. Některé jsou ale poškozené. "Dnešek a zítřek budou obzvláště náročné a lidé si musí být vědomi toho, že by zde mohly věci z hlediska poškození eskalovat," dodal Klemm deníku WAtoday. K šíření požáru také přispívá silný vítr. Podle komisaře může mít v nárazech až 50 km/h. 

A na oblast se řítí také vlna veder. V sobotu by mělo být v Perthu 40 °C, o den později až 41 °C. Podobně na tom bude i zbytek země. Extrémní počasí potrápí také jih Austrálie. V Adelaide se teploty v příštím týdnu vyšplhají na 42 °C, v Melbourne na 41 °C.

"Firenado" - ohnivé tornado

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688