TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  04.01.2020 16:51:59

Počasí ve světě: Požáry v Austrálii se vymkly kontrole. Zničeno bylo celkem 1500 domů, shořelo přes 50 000km2

Australané jsou vyděšení a zoufalí, jelikož jejich zemi sužují další požáry. Hasičům se je nedaří dostat pod kontrolu kvůli vysokým teplotám a silnému větru. Tři požáry se spojily dohromady a vytvořily plochu větší než americký Manhattan, dalších sto ničí půdu napříč státy. Hasiči vyzvali obyvatele, kteří se nestihli evakuovat, aby našli nějaké útočiště. Na odchod z oblasti je prý už pozdě.

Varování před požáry vydali hasiči australského Nového Jižního Walesu v sobotu kolem šesté hodiny večerní místního času především pro oblast Westbrook Road a Ellerslie. "Dnes se očekávají nebezpečné podmínky požáru. Tyto požáry představují vážnou hrozbu pro život. Nestůjte v cestě těmto požárům…," napsali hasiči na svém webu.

Plameny sužují i další oblasti a lidé by měli být velmi opatrní. Ve velkém ohrožení jsou hlavně i ti, kteří neopustili svůj domov. "Nyní je příliš pozdě na odchod. Hledejte útočiště, jakmile se oheň začne blížit. Hledejte úkryt v pevné struktuře, abyste se ochránili před žárem ohně," varovali hasiči obyvatele. Lidé by také měli sledovat informace o uzavírkách silnic nebo mapu s předpovědí šíření ohně.

Podle portálu CNN se dokonce tři požáry spojily v jeden a zaujímají rozlohu kolem 60 km2, což je více než například Manhattan v americkém New Yorku. V sobotu také australský premiér Scott Morrison informoval o vyslání 3000 australských vojáků do postižených oblastí a o pronajmutí čtyř letadel, která budou požáry hasit ze vzduchu. 

Dále také dodal, že už řádění přírodního živlu nepřežilo 23 lidí a zničeno bylo celkem 1500 domů. Pro evakuaci občanů bude připraveno také námořnictvo. "Dnes se jedná o zajištění toho, abychom se vypořádali s naléhavou krizí, která existuje zejména ve čtyřech státech, abychom zajistili, že poskytneme vše, co je potřeba bez vyzvání," citoval premiéra portál.

V sobotu pozdě odpoledne museli hasiči bojovat se sedmnácti požáry ve Victorii a prováděli evakuaci. Dalších 100 požárů hoří skrz státy, uvedla agentura Reuters. "Jsme připraveni na dlouho noc a stále musíme zasáhnout to nejhorší. Je to velmi nestálá situace," řekla agentuře premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688