TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  11.12.2019 15:29:01

Mobil za volantem: Loni se kvůli nepozornosti stalo 17 tisíc nehod.


Čeští řidiči se svých telefonů neradi vzdávají i za volantem. Mnozí z nich se dokonce fotí nebo píšou zprávy. Používání mobilu při řízení tak patří mezi nejčastější přestupky, kvůli nepozornosti se loni stalo 17 tisíc nehod.

Spolu s překračováním rychlosti a nepoužíváním bezpečnostních pásů je držení mobilu za jízdy jednou z nejčastějších příčin, proč řidiči dostanou pokutu a body. Na problematiku nepozornosti a nezodpovědnosti za volantem se v kampani Nepozornost zabíjí snaží poukázat Česká asociace pojišťoven (ČAP) ve spolupráci s policií a BESIPem.

Kvůli držení telefonu v ruce při řízení se v roce 2018 podle statistiky ministerstva dopravy stalo 13 procent všech přestupků. Každý den takto policisté chytili 141 lidí, za rok to bylo celkem 51 316 přestupků, tři čtvrtiny měli na svědomí muži.

Přestože jsou to muži, kdo častěji za volantem používají mobil, u žen je asi dvakrát tak velké riziko, že kvůli nepozornosti havarují. Za volantem se věnuje telefonu až polovina řidiček oproti asi dvou třetinám mužů.


"Na deset tisíc aut, v nichž za volantem sedí ženy řidičky, dojde k nehodě kvůli držení mobilu v ruce u 43 případů, zatímco u mužů řidičů je to pouze ve 20 případech. Obzvlášť u žen, které často vozí ve svých autech děti, je používání mobilu při řízení alarmující," okomentoval výsledky analýzy Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.
Kvůli nepozornosti se v roce 2018 stalo podle policie 17 266 nehod, nevěnování se řízení je jejich nejčastější příčinou. Škody způsobené nezodpovědným používáním mobilu při řízení vyjdou pojišťovny ročně na půl miliardy korun, spočítala Česká kancelář pojistitelů (ČKP).


Telefonování bez handsfree je podle 60 procent respondentů z průzkumu agentury STEM/MARK velmi nebezpečné. Nejvyšší možnou mírou nebezpečí jej ohodnotilo 60 procent lidí. Ještě více je tomu u posílání SMS zpráv, které za velmi nebezpečné považuje 80 procent respondentů.
 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688