TNBiz (TN.cz)
Práce  |  24.11.2019 21:02:24

Nemocných přibylo, firmy nemají dost lidí. Má to jediný důvod, tvrdí

Počet lidí, kteří si berou nemocenskou, za poslední čtvrtletí výrazně vzrostl. Firmy proto bojují s nedostatkem pracovní síly. Je za tím i zrušení karenční doby, opatření, při kterém zaměstnanci za první tři dny marodění nedostávali nemocenskou. Zrušení prosadilo v červenci ministerstvo práce. Za rozhodnutím si stojí - řada lidí prý chodila do práce, i když byla nemocná.

Stonat za 60 procent platu od prvního dne propuknutí nemoci přineslo zaměstnancům zrušení karenční doby. Už po čtyřech měsících někteří zaměstnavatelé hlásí, že nemocnost rapidně roste.

"Bohužel někteří zaměstnanci řeší své pracovní i osobní problémy slovy 'to jdu radši marodit' a přinesou neschopenku," uvedla ředitelka ICOM Transport Kateřina Kratochvílová.

"U řidičských profesí evidujeme navýšení o zhruba 20, 25 procent. Nějaký nárůst jsme očekávali, ale že to bude tak masivní, to ne," potvrdil ředitel DPP Petr Witočski.

"Ve třetím čtvrtletí tohoto roku jsme zaznamenali zhruba 15procentní nárůst té kratší nemocnosti," doplnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

A lidé nezůstávají doma jen s chřipkou nebo nachlazením. "Nejsou to jenom virózy nebo nastydnutí, ale je to široké spektrum onemocnění, pohybový aparát nebo diagnóza únavy narůstá," popsal lékař Josef Čupka.

Konfederace zaměstnavatelů teď shrnula první předběžná data. "Zatím to vypadá, zejména u malých a středních podniků, na asi pěti až sedmiprocentní nárůst. Dneska se počítá s každým člověkem, takže ty dopady jsou potom velké," sdělil prezident Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že adekvátní čísla budou k dispozici nejdříve příští rok. Za zrušení karenční lhůty prý bojovalo hlavně proto, aby lidé nemoc nepřecházeli. "Je tam růst pouze u lidí, kteří reálně nemocenskou čerpají, protože jsou opravdu nemocní," uvedla náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku Zuzana Jentsche Stöcklová.

Karenční doba byla zavedena za vlády Mirka Topolánka v roce 2008, výsledek se dostavil okamžitě. Ještě tentýž rok si neschopenku vzalo přes dva miliony zaměstnanců, o rok později jejich počet klesl o 800 tisíc.

Lidé tráví na neschopence v průměru 42 dní v roce, nejčastěji marodí s angínou nebo bolestmi zad. Odhalit simulanty je pro lékaře téměř nemožné. Vyšetření mohou trvat až tři týdny. 

 

Leden: Zrušení karenční doby

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.01. 21:23  Nemoci (Jiří)
19.01. 17:47  Nemocní v práci. (Radka Stolařová)
19.01. 17:36  nemocenská (Radka Stolařová)
26.11. 13:34  Nemocní v práci. (Ludek8s)
25.11. 16:13  Nemocní v práci. (Já)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688