Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  22.08.2002 10:02:13

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve středu money market úrokové sazby mírně stouply. Interest rate swaps přidaly 4-6bp.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.8.2002

      CZK

      
  • Ve středu money market úrokové sazby mírně stouply. Interest rate swaps přidaly 4-6bp.
  • Ceny státních dluhopisů klesly. Cena GB 6.95/16 klesla na 119,90 a na bidu vynáší 4,89% (+5,4bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 klesla na 114,20 a na bidu vynáší 4,60% (+8bp). Na krátkém konci výnosové křivky klesl GB 6,05/04 na 105,50 při výnosu 3,24% (+1,4bp).
  • I včera se český trh Fixed Income řídil především zahraničním sentimentem. Dluhopisy tak korigovaly velkou část úterních zisků, stejně jako dluhopisy evropské. Ceny bondů v Evropě klesaly s tím, jak investoři přesunovali svá aktiva z dluhopisů do akcií. Negativní sentiment na trhu Fixed Income podpořily i komentáře dvou představitelů FEDu. M. Moskow z Chicagského FEDu stejně jako A. Santomero z Philadelpského FEDu nepodpořili naděje trhu na další uvolnění měnové politiky FEDu. Podle jejich prohlášení měnová politika americké centrální banky v současné době náležitě podporuje proces oživování americké ekonomiky. Největší světová ekonomika bude pokračovat ve svém růstu.
  • ČSÚ včera oznámil, že v pondělí 26.8. budou zveřejněny data maloobchodních tržeb zpožděná kvůli záplavám. I v dalších dnech by mělo být obchodování v ČR odvozeno od zahraničního sentimentu. V zahraničí zjevně dochází k výrazné korekci. Makroprostředí však zůstává pro dluhopisy stále příznivé.
EUR

      
  • Delší eurové money market sazby ve středu stouply o 3-5bp. Interest rate swap sazby přidaly 9-10bp podle splatnosti.
  • Ceny dluhopisů ve středu výrazně klesly. Cena 2Y benchmarku klesl na 100,62 při výnosu na offeru 3,638 (11,5bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,206% proti 4,090% předešlý obchodní den (11,6bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 102,66 při výnosu 4,655% (+11,5bp).
  • Evropský trh dluhopisů prošel včera poměrně velkým výprodejem. Vzestup cen akcií a komentáře z FEDu byly hlavním bezprostředním důvodem vzestupu výnosů. DAX uzavřel se ziskem 2,3%, podpořen mezi jiným výsledky francouzské pojišťovny AXA. Důležitější byly však komentáře představitelů FEDu. Ty rozhodně nepodpořily další uvolňování měnové politiky. Podle R. Parryho již FED snížil úrokové sazby dostatečně, aby pomohl ekonomice a další uvolnění pravděpodobně už nebude nutné. Podle A. Santomera je měnová politika náležitě stimulativní.
  • Během dnešního rána bylo zveřejněno německé HDP za Q2, které dosáhlo 0,3% a je tak mírně lepší než již známý odhad Bundesbanky ve výši 0,25%. O desetinu výše byl revidován i údaj za Q1. Dnes se nám dostane prvních inflačních dat za měsíc srpen. Bude totiž zveřejněna inflace z 12 velkých italských měst a možná i srpnová inflace ze spolkového státu Severní-Porýní Vestfálsko
USD

      
  • Delší dolarové money market úrokové sazby ve středu stouply o 5-7bp. Interest rate swap sazby přidaly 2-3bp.
  • Ceny Treasuries klesly. Cena 2Y-benchmarku ubrala na 100 9/32 při výnosu 2,10% (+3bp). Cena 5Y Treasuries klesla na 99 29/32 při výnosu 3,27% (+4bp). Cena 10Y benchmarku klesla na 101 13/32 při výnosu 4,20% (+6bp).
  • Stejně jako v Evropě reagovaly U.S. Treasuries na komentáře z FEDu výrazným růstem. Později během obchodování však odčinily část ztrát. Na trh totiž přišla nová likvidita a taktéž akcie byly značně volatilní a rostly pouze omezeně. DJIA zavřel se ziskem 1%. Co se dat týče,přinese dnešek pouze každotýdenní jobless claims, které by měly potvrdit stabilizaci pod 400tisíci.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688