Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  09.08.2002 10:02:03

Kurzy měn: Po středeční korekci eurových ztrát proti americkému dolaru byl včera opět obnoven trend...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 9.8.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Po středeční korekci eurových ztrát proti americkému dolaru byl včera opět obnoven trend oslabující evropské měny. V klesajícím trendu se kurz udržel prakticky po celý den, i když vysledovat bylo možné dvě vlny. Ta první přišla hned se vstupem evropských obchodníků na trh, kdy euro spadlo z cca 0,9750 k 0,9690. V poledních hodinách se kurz stabilizoval těsně pod úrovní 0,9700. Vstup amerických obchodníků na trhu však znamenal další pád eura, a to až k hladině 0,9640. Po mírné korekci v závěrečných hodinách obchodování včera euro skončilo na 0,9671.
  • Dolaru pomáhá fakt, že se určitým způsobem stabilizovala situace na amerických akciových trzích. Ty si polepšily již třetí den v řadě, což se stalo naposledy koncem dubna. Index DJIA si včera polepšil o 3,03%, technologický index Nasdaq pak o 2,78%. Podporu získává americká měna i v důsledku očekávaného snížení amerických úrokových sazeb. Fed se na svém jednání k měnové politice sejde již příští týden v úterý.
  • Prostor pro snížení sazeb včera potvrdila i zveřejněná červencová data o cenách průmyslových výrobců. I přes slabý dolar, který prodražuje dovozy a tedy některé výrobní vstupy, PPI v červenci poklesl o -0,2%, když ještě v červnu o 0,1% vzrostl. Jádrový PPI (po očištění o ceny energií a potravin) poklesl dokonce o -0,3%, což je nejvíce za posledních devět měsíců.
  • Pozitivní sentiment na evropskou měnu přineslo zveřejnění počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Jejich počet dosáhl za poslední týden pouhých 376 tisíc, zatímco ještě v týdnu předcházejícím to bylo 391 tisíc. Čtyřtýdenní průměr činil 379 tisíc a dosáhl tak své nejnižší úrovně od března 2002. Data by tak mohla být prvním signálem, že trh práce by mohl mít své dno za sebou.
  • Očekávaná podpora ze strany Fedu ve formě snížení úrokových sazeb může i nadále vytvářet americké měně podporu. Pokud jde o zveřejňovaná data, z Evropy se trh dočká německého zahraničního obchodu a běžného účtu platební bilance, v Itálii pak bude oznámena průmyslová výroba a první odhad HDP za druhé čtvrtletí. V USA Data by měla potvrdit současný dolarový sentiment.Riziko představuje vývoj na akciovém trhu. Po třídenním růstu je totiž možné očekávat korekci.
Kurz CZK/EUR

      
  • Včerejší obchodní den zahájila česká měna po středečním agresivním oslabování na relativně slabé úrovni 30,89. Během první hodiny obchodování dále oslabovala, krátce se kurz dostal až téměř k 30,96. Velmi rychle se však trend otočil a česká měna po převážnou většinu včerejšího dne své středeční ztráty korigovala. V odpoledních hodinách se již kurz dostal pod úroveň 30,70 až k 30,66. Závěr obchodování kurz zastihl na 30,73.
  • Včerejší posílení české měny bylo převážně technického charakteru. I když není zřejmé, jaký byl motiv středečního výprodeje české koruny ze strany zahraničních hráčů na trhu, včera tato prodejní vlna výrazně polevila. Ráno zveřejněná data červencové inflace a nezaměstnanosti trh nijak nepřekvapila, koruna tedy na data nereagovala. Celkový makroekonomický rámec se nemění. Inflační tlaky jsou nulové, riziko zpomalení ekonomiky především v důsledku nepříznivého vývoje evropské ekonomiky narůstá.
  • Vládní rozhodnutí o prodeji státního podílu v Českém Telecomu trh víceméně ignoroval. V souladu s očekáváními ministr financí Sobotka prohlásil, že na tuto transakci bude aplikována dohoda s centrální bankou. Privatizační příjmy tak budou vyvedeny mimo trh do devizových rezerv ČNB. Touto transakcí tedy měnový kurz ovlivněn nebude.
  • Negativní vliv slabé zahraniční poptávky v kombinaci se nadměrným zhodnocením domácí měny v průběhu prvního pololetí naznačila dnešní data červnové průmyslové výroby. Koruna však na data bezprostředně nereagovala. Předpokládáme, že kurz se dnes udrží mezi 30,50 a 301,00.
Kurz CZK/USD

      
  • Proti americkému dolaru byla včera česká koruna poměrně stabilní. Vliv příznivého vývoje české koruny proti euru byl totiž vykompenzován včerejším obnoveným posilováním dolaru na trhu s eurem. Po otevření na 31,67 se kurz po celý den udržel bez trendu v relativně úzkém pásmu mezi 31,58 a 31,82. Zavírací kurz včerejšího obchodního dne na tomto trhu činil 31,55.
  • Ráno oznámená červnová výroba zklamala, nicméně reakce koruny byla minimální. Význam pro dnešní formování kurzu si zachová situace na trhu eura proti dolaru. Z tohoto pohledu bude zajímavé odpolední zveřejnění americké produktivity ve druhém čtvrtletí. Pokud jde o evropská data, z Německa se dočkáme zahraničního obchodu, v Itálii bude oznámen výsledek průmyslové výroby a první odhad HDP za druhé čtvrtletí. Riziko dalšího oslabení koruny k dolaru přetrvává.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen zahájil své čtvrteční obchodování na úrovni 120,20. Výraznější pohyb zaznamenal jen až v evropském obchodování, oslabil na hladinu 120,80. V odpoledních hodinách pak v oslabování pokračoval, ale jen velice mírným tempem. Své obchodování zakončil jen na úrovni 121,00.
  • Jen včera opět sledoval dění na trhu euro-dolar. Dolar včera v průběhu dne posiloval. Pozitivní trend na dolaru byl podpořen očekáváním ohledně příštího týdne. Sílí spekulace, že se v příštím týdnu v úterý rozhodne americký FED ke snížení úrokových sazeb a další podpoře oživení zámořské ekonomiky.
Kurz GBP/USD

       Kurz PLN/USD

      
  • Ve čtvrtek zlotý proti dolaru oslabil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,2070. Po zahájení obchodování byl zlotý stabilní. Ještě dopoledne ale začal oslabovat. Odpoledne se tak zlotý obchodoval okolo hladiny 4,2000. Své obchodování zlotý ukončil na úrovni cca 4,2005.
  • Včerejší obchodování nebylo ovlivněno domácími událostmi. Zlotý tak víceméně sledoval dění na trhu euro-dolar. Proti posilujícímu dolaru oslabil, proti euru pak mírně posílil. První informace z domácí ekonomiky se trh dozví až v polovině měsíce. Trh tak bude v dalších dnech ovlivňován událostmi z politické scény a událostmi ze zahraničí. Co se týče domácích vlivů, trh má i nadále obavy z dalších kroků vlády a ministra financí.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688