Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  23.05.2002 10:32:34

Kurzy měn: Euru se včera proti americkému dolaru opět dařilo, což znamenalo jeho posílení na osmiměsíční..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 23.5.2002

      Kurz USD/EUR

       Euru se včera proti americkému dolaru opět dařilo, což znamenalo jeho posílení na osmiměsíční maximum. V ranních hodinách sice ještě dolar posílil až k 0,9190 v reakci na intervenci Bank of Japan proti silné japonské měně, ještě během první hodiny evropského obchodování se však trend otočil a euro začalo posilovat. Na přelomu evropského a amerického obchodování se tak již kurz vyšplhal až k 0,9280. V dalším průběhu amerického obchodování euro své zisky nepatrně korigovalo až na uzavíracích 0,9256.

       Ani včera se však nejednalo o posilování eura jako spíše o oslabování dolaru. Ten opět ztrácel prakticky proti všem světovým měnám. Důvodem je další eskalace napětí na mezinárodní scéně (zvyšující se hrozba konfliktu mezi Indií a Pákistánem, další sebevražedný útok v Izraeli) a hrozby teroristických útoků na Spojené státy. Včera byl dokonce na nějakou dobu uzavřen Brooklynský most v New Yorku kvůli podezřelému balíčku. Zvýšená politická nejistota s sebou přináší i sílící obavy o udržitelnosti současného oživení americké ekonomiky. Všechny tyto faktory vedou investory k opouštění dolarových pozic a uchylování se do bezpečných instrumentů v době zvýšené (politické) nejistoty jako je zlato a švýcarský frank.

       Protože nepředpokládáme, že by se situace na mezinárodní scéně v průběhu dneška nějak významně lepšila, zůstane americký dolar i nadále zranitelný, což vytváří evropské měně prostor pro posílení. Pokud jde o zveřejňovaná data, po chudé první polovině týdne se dnes dočkáme z Německa výsledku HDP za první čtvrtletí. Oproti předchozímu kvartálu se očekává nepatrné zlepšení, meziročně si však německá ekonomika pravděpodobně pohorší. Ze Spojených států se dnes dočkáme zajímavého indikátoru dubnových průmyslových objednávek a jako každý čtvrtek týdenního počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Fundamentální data výrazné posilování eura neospravedlňují.

       Kurz CZK/EUR

       Česká koruna po převážnou většinu včerejšího dne pokračovala proti euru v úterním oslabování, když v průběhu dne ztratila více než dvacet haléřů. Z ranní otevírací úrovně 30,72 se kurz vyšplhal až k odpoledním 30,94. Blíže k úrovni 31,00 se však již kurz nedostal. Naopak v pozdních odpoledních hodinách začala koruna své předchozí ztráty korigovat zpět pod 30,80. Díky opětovnému oslabení v samotném závěru obchodování včera koruna skončila těsně nad úrovní 30,80.

       Česká měna včera doplácela především na posilující euro na trhu s americkým dolarem, kde se společná evropská měna vyšplhala na osmiměsíční maximum. Euru pomohly především obavy z dalších teroristických útoků na Spojené státy, což podkopává důvěru v dolarová aktiva.

       Proti posílení kurzu koruny stojí v tuto chvíli nejenom vnějšní faktory v podobě posilujícího eura proti dolaru, ale i postupně se zvyšující nervozita na trhu v souvislosti s nadcházejícími parlamentní volbami. Z fundamentálního pohledu bude důležitý zítřek, kdy bude oznámen výsledek dubnového zahraničního obchodu. Oproti březnu se očekává mírné prohloubení deficitu. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 30,60 až 31,00. Z technického pohledu je možná korekce předchozích korunových ztrát.

       Kurz CZK/USD

       I přes poměrně výrazné ztráty, které koruna utrpěla na trhu s eurem, proti americkému dolaru si včera mírně polepšila. Důvodem bylo především výrazné posílení eura na trhu s americkou měnou. Společná evropská měna za sebou vytáhla i českou korunu. Zatímco dopoledne koruna testovala ještě 33,45, v pozdních odpoledních hodinách již kurz atakoval úroveň 33,20. Dolar doplatil především na zvyšující se hrozby dalších teroristických útoků na Spojené státy. Včera byl dokonce z bezpečnostních důvodů uzavřen most v Brooklynu. I když se později ukázalo, že jde o planý poplach, nervozitě na trhu to nijak neubralo. Koruna tak včera skončila na silnější úrovni 33,21.

       Americký dolar zůstává zejména díky zvyšující se nejistotě na poli mezinárodní politiky a díky zvyšujícím se obavám z teroristického útoku proti Spojeným státům zranitelný. To vytváří prostor pro další posilování české koruny. Na rozdíl od první poloviny týdne bude dnešek mnohem bohatší na zveřejňovaná makroekonomická data. Z Německa se dočkáme důležitého výsledku HDP za první čtvrtletí. Oproti předchozímu kvartálu se očekává nepatrné zlepšení, meziročně si však německá ekonomika pohoršila. Ze Spojených států se dočkáme zajímavého indikátoru dubnových průmyslových objednávek a jako každý čtvrtek týdenního počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Současné fundamenty rozhodně proti dolaru nesvědčí. Obava však panuje o udržitelnosti současného oživení americké ekonomiky.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své středeční obchodování na úrovni 124,15. Po zahájení obchodování japonská měna nepatrně posilovala směrem k hladině 123,60. Ještě v japonské části obchodování ale přišla intervence a jen prudce oslabil až k úrovni 125,00. Později v průběhu dne své ztráty mírně korigoval a ustálil se na hladině 124,20. Své obchodování zakončil jen na úrovni 124,27.

       Jen zahájil včerejší den pokračováním posilujícího trendu z minulého týdne. Na konci japonského obchodování ale na trh opravdu vstoupila Bank of Japan. Centrální banka na příkaz vlády intervenovala proti japonské měně a prodávala jí. Vláda tak naplnila své hrozby ohledně možnosti svého zásahu proti přílišnému posilování, které odstartovalo ne příliš šťastné vyjádření vlády a centrální banky o tom, že na trh vstupovat nechtějí.

       Po intervenci jen své ztráty mírně korigoval a ustálil se na hladině 124,20. Trh je v současné chvíli nervózní ohledně dalšího vývoje. Centrální banka ale ještě vyhráno nemá. Sentiment pro posilování jenu je podpořen několika faktory. Mezi ně patří současná slabost amerického dolaru, optimističtější vyhlídky vlády o dalším vývoji ekonomiky, vyšší přebytek obchodní bilance a oživující se americká ekonomika a zájem o japonské akcie.

       Nicméně z fundamentálního pohledu se situace japonské ekonomiky od zahájení poslední recese příliš nezměnila. Vládě se zatím prosadit změny nepodařilo. Ekonomické indikátory sice ukazují na fakt, že ekonomika má to nejhorší za sebou, nicméně odražení ode dna má na svědomí spíše oživení světové ekonomiky než domácí velké strukturální změny. Jediným vládním stimulem směřující k oživení japonské ekonomiky je snaha o slabší úroveň měnového kurzu. Centrální banka při „nulových“ úrokových sazbách podporuje oživení pumpováním peněz do ekonomiky přes vyšší odkup dluhopisů z trhu.

       Dnes ráno byly zveřejněny další ekonomické indikátory. Meziroční propad cen v sektoru služeb se v dubnu oproti očekávanému snížení naopak více prohloubil, -1,2% y/y. Zveřejněna byla ale také dubnová čísla obchodní bilance. Bilance skončila oproti březnovému výsledku hůře než očekával trh (836,7mld ? oproti očekávání 1000mld ?). Došlo tak k určité korekci ve vývoji zahraničního obchodu.

       Dnešní čísla nejsou příliš optimistická. Ceny stále klesají a dynamika poklesu se stále zvyšuje, zastavení deflace se tak opět vzdaluje. A ani oživení zahraničního obchodu není tak dramatické jak se zdálo z čísel minulého měsíce. Čísla tak hovoří proti japonské měně.

       Kurz GBP/USD

       Ve středu byla libra proti dolaru ve výsledku více méně stabilní. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4590. Ještě za japonského obchodování libra posílila nad hladinu 1,4620, Poté libra postupně oslabovala směrem k hladině 1,4580. Své obchodování nakonec libra ukončila na úrovni 1,4591.

       Libra byla včera proti dolaru ve výsledku stabilní. Proti euru se ale propadla na nové 8měsíční minimum. Na libru stále doléhají spekulace ohledně vstupu Velké Británie do Evropské měnové unie. V minulém týdnu tyto spekulace značně rozvířil premiér Tony Blair, když výrazně naznačil, že tlačí na rychlejší plnění harmonogramu přípravných prací.

       Včerejší zveřejnění „minutes“ Bank of England nemělo na trh výraznější vliv. Podle „minutes“ hlasovali členové bankovní rady o ponechání úrokových sazeb beze změny jednomyslně. Nicméně v diskusi se objevily argumenty pro zpřísnění monetární politiky. Pro zpřísnění monetárních podmínek hovořilo i včerejší zveřejnění průzkumu vývoje cen domů. Podle průzkumu vzrostly ceny v 63% případů. Nyní se pohybují na dvou a půl letém maximu.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý ve středu proti dolaru mírně posílil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,0900. Mírny posilující trend si zlotý udržel po celý obchodní den. V závěru dne se podíval i k úrovni 4,0750. Své obchodování zlotý zakončil na úrovni 4,0810.

       Zlotý včera sledoval dění na trhu euro-dolar. Proti dolaru mírně posílil, proti euru naopak oslabil. V relaci vůči euru je tak zlotý na 7měsíčním minimu. Hlavní příčinou předchozího pádu je eskalace konfliktu mezi vládou a centrální bankou. Proti posílení zlotého působilo včera i rozhodnutí maďarské centrální banky, která zvýšila úrokové sazby o 50bp na 9,0%.

       V těchto dnech probíhá diskuse parlamentu. Podle předchozích prohlášení předloží vládní SLD, která má v parlamentu 43% hlasů, vládou podporovaný návrh zákona na zvýšení počtu členů bankovní rady. Pokud by návrh byl schválen, vláda jmenuje do bankovní rady spřízněné osoby. Již dříve ale prezident Alexander Kwasniewski odmítl podepsat jakýkoliv zákon omezující nezávislost centrální banky.

       Nejbližší jednání bankovní rady se uskuteční 28.-29.května. Centrální banka by na něm mohla přistoupit ke snížení úrokových sazeb. Prostor jí k tomu dávají poslední indikátory z ekonomiky - inflace klesla na nové post-komunistické minimum, inflační prostředí v průmyslu se vyvíjí také příznivě a oživení v průmyslu ještě nenastalo. Proti tomuto kroku ale může centrální banku vést fakt, že by podlehla politickému tlaku. Přesně v tomto duchu vyzněl i včerejší výrok jednoho z členů bankovní rady. Janusz Krzyzewski včera prohlásil, že by snížení úrokových sazeb na nejbližším zasedání spíše vyloučil, nicméně pro další měsíce zůstává tato otázka otevřenou.

       Včera se ale k vývoji ekonomiky vyjádřila i agentura Standard & Poor´s. Agentura kritizovala 7 měsíců starou vládu a doporučila jí, aby neztratila kontrolu nad fiskálními opatřeními a strukturálními reformami.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Pá   9:44  Měnový pár GBP/JPY se prudce propadl InstaForex (InstaForex)
Pá   8:13  Koruna se po zasedání pokouší testovat 25,00 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688