Filip Hubený (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  28.12.2018 10:21:13

Není lyžování jako lyžování, aneb na co pojišťovny pohlížejí jako na riziko

Vánoční svátky mnozí využijí dovolené a návštěvě nejenom tuzemských zimních rezortů. Pokud pojedete do zahraničí, nezapomeňte na cestovní pojištění. V létě jsem psal o tom, jaké adrenalinové sporty číhající na dovolenkující Čechy v rezortech jsou v základním cestovním pojištění a které jsou za příplatek. Jenže podobná pravidla platí i o zimních sportech. Které sportovní aktivity můžete tedy provozovat bez obav, a kterým byste se bez připojištění rizikových sportů měli vyhnout?  

Protože v tuzemsku si v posledních letech moc sněhu neužíváme, vyrážíme za zimními radovánkami do zahraničí. Nejčastěji to bývají Alpy, a to v Rakousku, Itálii či Francii. Kromě lyžování ale Češi tráví zimní čas i cestováním do vzdálenějších destinací, kde je také příležitost k provozování zimních sportů. 

Chuť na pořádnou lyžovačku? Pojistěte se předem

Zatímco letní sportovní aktivity nevyžadují předem přílišné dovednosti a vybavení, se zimními sporty je to už trošku náročnější. Ve většině lyžařských rezortů je ale možné potřebné vybavení zapůjčit. Pokud se tedy při cestách po Francii či Itálii rozhodnete na den, dva vydat do horských středisek na pořádnou lyžovačku, myslete na to už při sjednávání pojištění. V případě, že uvažujete více adrenalinově a nebojíte se rizikových sportů, je dobré si je připojistit dopředu. Některé pojišťovny neuznávají dodatečně sjednaná pojištění v místě cílové destinace, tedy ze zahraničí. Brání se tak případným pojistným podvodům – tedy že pojištění je sjednáno až po pojistné události.

Před cestou do zahraničí by si každý cestovatel měl zkontrolovat, jaké aktivity mu jeho cestovní pojištění kryje a jaké už ne. Jednotlivé pojišťovny mají totiž podmínky jiné, neexistuje univerzální seznam. Všeobecně lze ale říci, že čím je sportovní aktivita fyzicky náročnější a nebezpečnější, tím pravděpodobněji bude nutné si ji připlatit. U každé pojišťovny je k dispozici soupis sportů, které jsou za příplatek, a podle toho se můžete rozhodnout, jak si pojištění nastavíte.

Součástí sjednaného pojištění je i přehled limitů jednotlivých úkonů, seznam pojištěných aktivit a také kartička pojištěnce. Tu by měl mít každý cestovatel po celou dobu zahraniční cesty u sebe. V případě pojistné události na ní totiž najde kontakt na asistenční linku, kde mu budou k dispozici.

Proč se připojistit a nespoléhat se na náhodu? 

Možná si říkáte, že kvůli doslova pár hodinám vybrané aktivity není třeba řešit připojištění. Pokud ale dojde k úrazu, tak pojišťovna bez správně sjednaného pojištění odmítne úhradu nákladů spojených s léčbou. V případě, že se  bude jednat o vážnější zranění, a u zimních sportů je toto riziko poměrně vysoké, a bude nutná hospitalizace, operativní zákrok či převoz do vlasti, jedná se o náklady v řádu statisíců až milionů korun. A ty pak zaplatí zraněný.

Na výši nákladů má samozřejmě vliv i vzdálenost destinace od Česka a ceny tamější lékařské péče a Rakousko a Francie nepatří zrovna k levným destinacím. Připojištění vybraných aktivit stojí jen pár desítek korun na den, místo statisíců vynaložených za léčbu.

Oblíbené aktivity a jak k nim přistupují pojišťovny:

Radovánky na sněhu – taková ta zimní klasika – lyžování, snowboarding, sáňkování – kterou najdete v základu pojištění vždy. Je ale nutné se dobře podívat na podmínky. Všechny zmíněné sporty je třeba provozovat jen na vyznačených trasách a do určité nadmořské výšky (většinou 3500 metrů dle pojišťovny), aby byly v základním pojištění. Populární italské Dolomity dosahují maximálně 3 343 metrů, v Rakousku už nevyšší hora, Grossglockner, měří 3798 metrů. Populární Kitzbühel sahá do výšky maximálně 2000 metrů, Dachstein s 2 995 metry je o něco vyšší, ale pořád v limitu. Vše co je nad, nebo mimo vyznačené a pro turisty zpřístupněné trasy je většinou pojistitelné v rámci rizikových sportů.

Hvězda ledové plochy – bruslení, krasobruslení, lední hokej, ty mají Češi v krvi. V základním pojištění zimních sportů jsou tedy tyto aktivity zahrnuty. Takže až pojedete oslavit Silvestra do New Yorku, můžete bez obav vykroužit piruety na slavném kluzišti pod Rockefellerovým centrem. Pokud se ale na led koukáte rádi nikoli ze shora, ale zespoda při potápění, tak berete riziko zcela na sebe, tato aktivita je většinou nepojistitelná. Vyzkoušet si ho můžete ve vybraných střediscích ve Francii

Vysokohorská turistika – zde je dobré si zjistit, do jaké nadmořské výšky je kryto případné zranění v rámci základního pojištění a co je třeba si nechat připojistit. Hranicí může být 3000 či 3500 metrů. Pro vysokohorskou turistiku jsou vhodná například švýcarská zimní centra, která pamatují i na nelyžaře. Jejich výška se do základních limitů pojištění vejde s přehledem. Pozor ale na to, zda se jedná o klasické trekování, nebo horolezectví. To je většinou nepojistitelné.

Psi, ryby a jiná zvířena – i při zimním sportování se lze setkat s aktivitami, které se týkají zvířat. První, která se nabízí, je jízda na psím spřežení. Tento dříve severský sport si nachází místo už i u nás, ale v zahraničí se s ním můžeme setkat třeba u sousedů na Slovensku. V zimě se lze věnovat i rybolovu, v základu je ale pouze to ze břehu či ze člunu. Naopak za připojištění je lov zvěře, jako jsou daňci, mufloni či jeleni, toho si například dopřejete v nedalekém Bulharsku.

Opravdu jen pro odvážné – sporty, které nejsou pojistitelné, má každá pojišťovna trochu jiné. Ale mezi pravý adrenalin (bez pojištění) patří třeba sjezdy na lyžích a snowboardu mimo vyznačené trasy, nebo třeba za pomoci vrtulníku. Velmi oblíbenou destinací pro tyto sportovce je Gruzie, kde řada hor překračuje 4000 metrů. Další aktivitou, kterou mnohý odvážlivec nepohrdne, je lezení po ledopádech. Lze ho vyzkoušet i v tuzemsku, v zahraničí pak třeba v Tatrách.


 

Filip Hubený

analytik neživotního pojištění Broker Consulting

Filip Hubený působí jako analytik neživotního pojištění od srpna 2017, do Broker Consulting nastoupil v červenci 2016. Na současné pozici je zodpovědný za analýzy produktů neživotního pojištění, komunikací s obchodní sítí a školení produktů neživotního pojištění v rámci společnosti.

Svou profesní kariéru zahájil ve společnosti REALBOHEMIA, kde rok působil v externí kanceláři na vymáhání pohledávek pro společnost O2.

Vystudoval Vysokou školu ekonomie a managementu obor Podniková ekonomie, hovoří anglicky a německy, ve volném čase se věnuje zejména tenisu a cestování.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688