Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  17.07.2002 10:32:03

Úrokové sazby a dluhopisy: V úterý money market úrokové sazby stouply o 1-2bp. Interest rate swap sazby přidaly 8-5bp.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 17.7.2002

      CZK

      
  • V úterý money market úrokové sazby stouply o 1-2bp. Interest rate swap sazby přidaly 8-5bp.
  • Ceny státních dluhopisů však zavřely bez výrazných změn. Cena GB 6.95/16 stoupla na 119,30 a na bidu vynáší 4,953% (-1bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 klesla na 112,85 a na bidu vynáší 4,788% (+0,5bp). Na krátkém konci výnosové křivky stagnoval GB 6,05/04 na 104,75 při výnosu 3,707% (0bp).
  • Zahraničí a měnový kurz koruny zůstávají hlavní determinanty pohybu na korunovém trhu Fixed Income. Měnový kurz včera mírně ztrácel ovlivněn nervozitou z posunování a rušení privatizací českou vládou. K oslabování přispívá i blížící se zasedání ČNB na kterém centrální banka sníží úrokové sazby a otevře si tak prostor k levnějším intervencím. Rétorika centrálních bankéřů zůstává stejná. M. Erbenová dnes řekla, že „posilování měnového kurzu je nadměrné a centrální banka je připravena použít veškeré nástroje ..…současný vývoj je nebezpečná bublina…..pokud k tomu dá nová (inflační) prognóza oprávnění, nebudu se bránit snížit sazby pod úroveň eurozóny“. J.Frait konstatoval, že koruna by měla zkorigovat nad 30,50. Oslabování měny posunulo mírně výše kratší sazby. Další osud úrokových sazeb je téměř výhradně v rukou měnového kurzu. Pokud měna zůstane neopodstatněně silná, zůstanou výnosy neopodstatněně nízko.
  • Volatilita na zahraničních trhů je velmi vysoká a další výrazně propady akcií a oslabování dolaru pomáhaly po většinu dne dluhopisům výše. Červnová průmyslová výroba ve Spojených státech však příjemně překvapila (+0,8%) a vymazala většinu zisků bondů. Dluhopisy dnes otevřou níže. Nevylučujeme další oslabování koruny vedoucímu ke snižování sklonu křivky a poklesu spreadů k EUR křivce na kratším konci. Dnešní aukce CZGB by měla dopadnou pozitivně s výnosem mírně nad 4,10%.
EUR

      
  • Delší eurové money market sazby v úterý stouply o 0,5-1bp. Interest rate swap sazby přidaly 7-8bp.
  • Ceny dluhopisů v úterý klesly. Cena 2Y benchmarku ubrala na 100,28 při výnosu na offeru 3,845% (+7,1bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,391% proti 4,324% předešlý obchodní den (+6,7bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 100,93 při výnosu 4,879% (+5,4bp). Červnová future na 10Y Bund klesla na 108,05 (-41bp).
  • Výnosy Bundů včera zavřely výše podpořeny Greespanovým pozitivním hodnocením ekonomiky. Předtím během dne však vyklesaly na nové 5 měsíční minima v reakci na výprodej akcií a posilování společné měny. Navíc byly dluhopisy podpořeny lepší inflací ve Velké Británii, která spadla na 27-leté minimum. Předseda FEDu však řekl, že ekonomické fundamenty jsou zdravé a spotřebitelé nereagují na výprodej na akciových trzích. Ještě před jeho slyšením v Kongresu bondy vyklesaly v reakci na lepší americkou průmyslovou výrobu (+0,8%).
  • I dnes bude důležitý vývoj na trhu akcií. Slabý závěr amerického akciového trhu a špatné výsledky Intelu mohou vést k dalšímu poklesu výnosů, nepředpokládáme však, že se výnosy dostanou k nejnižším včerejším úrovním. Trh se bude soustředit i na průmyslovou výrobu v Eurozóně a bude ji porovnávat s výkonem průmyslu ve Spojených státech (+0,8%). Jsme mírně pesimističtější než trh a předpokládáme meziměsíční pokles průmyslu o -0,3%.
USD

      
  • Delší dolarové money market úrokové sazby v úterý vzrostly o 2-4bp. Interest rate swap sazby přidaly 7,5-6,5bp podle splatnosti.
  • Ceny Treasuries výrazně klesly. Cena 2Y-benchmarku ubrala na 100 16/32 při výnosu 2,62% (+7bp). Cena 5Y Treasuries klesla na 102 9/32 při výnosu 3,85% (+5bp). Cena 10Y benchmarku klesla na 101 14/32 při výnosu 4,69% (+7bp).
  • Greespanova řeč před Kongresem vyzněla pro ekonomiku optimisticky a vyloučila jakékoli další snížení úrokových sazeb, které již jsou na 40-letém minimu. Mírně podpořila akcie a vedla ke značným ztrátám dluhopisů. Její účinek byl o to větší, že jsme včera viděli i výrazně lepší průmyslovou výrobu. V závěru obchodování však akcie ztratily část svých zisků a dluhopisový trh mohl korigovat ztráty.
  • Výsledky společností skončily smíšeně a výhled důležitých společností Motoroly a Intelu se zhoršil. Předpokládáme, že si akcie opět mírně klesnou, což zabrání vzestupu výnosů Treasuries.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688