Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  09.10.2018 09:43:20

Téměř tři čtvrtiny českých párů přiznávají rozdílné názory na společné finance

Finance v životě českých párů – sezdaných, registrovaných partnerů i těch, co dlouhodobě  žijí v páru tak zvaně „na psí knížku“ – hrají velmi významnou roli. 72,5 procent z nich přiznává, že se o nich diskutuje pravidelně, zhruba každý sedmý pár (14,3 %) pár se kvůli financím dokonce vášnivě hádá. Vyplývá to z průzkumu* Broker Consulting realizovaného přes Instant Research od Ipsos.

     Mezi témata, která páry ve vztahu k financím řeší, jsou nejčastěji (34,5 procent) spory nad tím, do čeho budou společně investovat a v jaké výši. Pro každý zhruba pátý pár je pak důvodem sporů to, že jejich výdaje jsou vyšší než příjmy.

„Obě tato témata souvisí s finančním plánováním a vyrovnaným rodinným rozpočtem. Plánování výdajů v závislosti na příjmech je velmi podstatnou složkou zdravého vztahu, dlouhodobý nepoměr mezi příjmem a útratou páru vede k frustraci, která může vyústit až k ukončení vztahu,“ komentuje výsledky Michal Cibulka, metodik finančního plánování Broker Consulting, a radí: „Pro zlepšení rodinného rozpočtu doporučuji si začít pravidelně zapisovat příjmy a výdaje, třeba do jednoduché tabulky v počítači, nebo do aplikace v chytrém telefonu. Společně je pak s partnerem probrat a snažit se najít položky, které je možné snížit či omezit, aby se rodinný rozpočet dostal do plusových hodnot a pak opatření dodržovat. Pokud toho nejsou partneři sami schopni, doporučuji jim poradit se s nezávislým finančním konzultantem.“

Celých 13,3 procent párů také často řeší, že jeden z nich utrácí výrazně více než ten druhý, případně to, že jeden z partnerů vydělává méně než druhý (5,2 procent).

„I když se to na začátku vztahu zdát jako problém nemusí, značné rozdíly mezi příjmy partnerů mohou mít na pohodovost soužití značný vliv. Zejména pokud je lépe placeným v páru žena, muž se může cítit vydržovaný. S postupným narovnáváním platů mužů a žen, které je patrné už i v tuzemsku, je třeba si zvykat na to, že tyto modely budou stále častější,“ shrnuje Cibulka.

Další oblastí sporů českých párů jsou finanční požadavky jejich potomků (17 procent), případně společné dluhy (4 procenta) či finanční závazky jednoho z partnerů (7,3 procenta).

„Všeobecně platí, že rodiče by měli se svými potomky finanční situaci domácnosti probírat už od raného věku, samozřejmě adekvátním jazykem, kterému dítě porozumí. Jen tak se jejich děti naučí hodnotě peněz, budou vědět, jaké má rodina finanční závazky a proč a přestanou mít nereálné finanční požadavky,“ uzavírá metodik finančního plánování Broker Consulting.

     

*Průzkum byl realizován v srpnu 2018 pomocí Instant Research od Ipsosu, N=1044, respondenti ve věku 18 až 65 žijící v páru, registrovaném partnerství nebo sezdaní. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 













Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688