Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  28.06.2002 17:02:16

Kurzy měn: Poslední červnový týden byl pro českou korunu na trhu s eurem jedním z nejúspěšnějších,...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 28.6.2002

      CZK/EUR

      
  • Poslední červnový týden byl pro českou korunu na trhu s eurem jedním z nejúspěšnějších, když si česká měna připsala zisk téměř jedné koruny a dosáhla na nové historické maximum.
  • Koruně se dařilo hned na počátku týdne, kdy se kurz posunul z hladiny 30,30 pod 30,00 až k 29,80. Posílení bylo převážně technického rázu. Spekuluje se o tom, že se jednalo o realizaci většího obchodu. Ve prospěch této hypotézy svědčí fakt, že koruna proti euru posilovala navzdory agresivnímu zhodnocování eura na trhu s americkým dolarem.
  • Uprostřed týdne se kurz české koruny stabilizoval mezi 29,80 a 30,00, když trh čekal na reakci centrální banky, která se ve čtvrtek sešla k projednání měnové politiky. Bankovní rada však nejenom že nepřijala žádné měnové rozhodnutí, ale dokonce se ani verbálně proti silné koruně nijak nevyjádřila.
  • Naopak člen bankovní rady J.Frait oznámil, že ČNB považuje v současné době použití intervencí za předčasné. Podle viceguvernéra O.Dědka je jejich použití v situaci, kdy to trh očekává, neúčinné. V reakci na tato slova koruna posílila až k 29,37. V samotném závěru týdne koruna své historické maximum posunula až k 29,35.
  • Je zřejmé, že meziroční zhodnocování koruny přesahuje možnosti ekonomiky a růst produktivity. Díky poslednímu kurzovému vývoji opět zesílí tlaky ze strany exportérů; pro některé z nich totiž bude síla koruny smrtící. Očekáváme postupné stupňování tlaků na centrální banku, aby nějakým způsobem zasáhla. Pravděpodobnost intervence hodnotíme jako poměrně vysokou.
CZK/USD

      
  • Proti americkému dolaru se koruna v průběhu tohoto týdne poprvé po třech a půl letech dostala pod úroveň 30,00 CZK/USD. Česká měna posilovala po celý týden - zatímco na jeho počátku se kurz nacházel ještě těsně nad 31,00, v závěru týdne se již pod tlak dostala hladina 29,70.
  • České měně samozřejmě pomohl vývoj kurzu koruny na trhu s eurem a absence kroků ze strany ČNB proti silné koruně, výrazně příznivý vliv měl i vývoj na zahraničních trzích. Významnou podporu získala česká měna díky agresivnímu posilování eura proti americkému dolaru. Evropská měna se vyšplhala na svou nejsilnější hodnotu za posledních 28 měsíců, parita je již na dohled. Proti dolaru stojí opětovná eskalace konfliktu mezi Izraelem a Palestinou a hrozba nových teroristických útoků na Spojené státy, z ekonomického pohledu dolar doplácí na chmurné vyhlídky pro druhou polovinu roku a na padající americké akcie.
  • Příští týden bude chudý na zveřejňovaná domácí makroekonomická data. Klíčovou determinantou zůstane vývoj na trhu eura proti dolaru. Dolar zůstává stále zranitelný, celkový sentiment na trhu se totiž nijak nemění. I v příštím týdnu se zřejmě udrží silná korelace s akciovým trhem. I přes dosavadní posílení má koruna proti dolaru stále prostor pro atakování dalších silnějších úrovní.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688