Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  05.04.2002 10:02:21

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve čtvrtek delší MM úrokové sazby klesly 10bp. IRS sazby mírně ubraly 12bp. Ceny státních...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.4.2002

      CZK

       Ve čtvrtek delší MM úrokové sazby klesly 10bp. IRS sazby mírně ubraly 12bp.

      

       Ceny státních dluhopisů vyskočily vzhůru. Cena GB 6.95/16 přidala 1p.b. na 112,20 a vynáší 5,65 % (-12bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 stoupla na 107,50 a na bidu vynáší 5,508% (-15bp). Na krátkém konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 103,00 při výnosu 4,699% (-7bp).

      

       Včerejší odchodní den rozhodně nebyl nudný. Pokles evropských sazeb včera večer vedl k vzestupu cen dluhopisů po otevření trhu. Dopoledne pozornost trhů přitahovala posilující koruna, která dosáhla dalších historických maxim. Komentář ČNB srazil úrokové sazby dále dolů. „BR ČNB považuje aktuální vývoj za kurzovou bublinu. K tomuto hodnocení přihlédne při svých dalších krocích.“ Trh si tiskové prohlášení centrální banky vysvětlil jako možnost dalšího snížení úrokových sazeb. Kotace krátkých FRA se opět dostaly pod 4,25% - aktuální výši REPO sazby. Nakonec pozdě odpoledne vyběhly velmi vysoké jobless claims a výnosy v Evropě i USA začaly klesat, což s sebou dále vzalo i korunovou křivku.

      

       Stále se domníváme, že centrální banka ke snížení sazeb nepřistoupí. Pokud kurzový vývoj ČNB chápe jako neopodstatnělý fundamenty, může podstřelení inflačního cíle vysvětlit nadměrnou neopodstatnělou apreciací kurzu (tj. výjimkami z plnění inflačního cíle). Navíc se ekonomiky venku již oživují a snížení sazeb ČNB by vedlo k poklesu CZK výnosové křivky pouze, když by klesla i křivka eurová.

       EUR

       Delší eurové MM úrokové sazby včera klesly 3bp. IRS sazby ubraly 5bp.

      

       Ceny dluhopisů rostly. Cena 2Y Schatzu vzrostla na 100,12 při výnosu na offeru 4,180% (-3,9bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,747% proti 4,801% předešlý obchodní den (-5,4bp). Cena německého desetiletého Bundu stoupla na 99,02 při výnosu 5,127% (-5,5bp). Červnová future na 10Y Bund stoupla na 105,73 (+47bp).

      

       Překvapivý vzestup amerických jobless claim a vyšší než očekávaný meziroční pokles průmyslové eurozóně (-3,2%) vedlo třetí den v řadě k poklesu výnosů dluhopisů. ECB podle všeobecných očekávání nezměnila sazby a W. Duisenberg oznámil, že inflace by měla v květnu klesnou pod 2%. Na druhé straně vyjádřil určitou obavu nad vývojem agregátu M3. Dluhopisům i včera pomáhala poptávka pramenící z obav z vývoje na středním východě. Bundy si včera vedly lépe než U.S. Treasuries a spread výnosu na 10Y stoupl na 19bp. Během dneška předpokládáme postupné zastavení poklesu výnosů na dlouhém konci. Krátké sazby jsou stále vysoko. V Evropě budou zveřejněny objednávky podniků v Německu. Důležitá (jako obvykle) budou data ze Spojených států.

       USD

       Delší dolarové MM sazby včera klesly o 2-3bp. IRS sazby skončily smíšeně v rozsahu +2 až -2bp podle splatnosti.

      

       Ceny Treasuries skončily smíšeně. Cena 2Y-benchmarku klesla 2/32 na 100 4/32 a vynáší 3,56% (+2bp). Cena 5Y Treasuries stagnovala na 95 7/32 při výnosu 4,66% (-9bp). Cena UST-10Y vzrostla na 97 při výnosu 5,27% (-1bp).

      

       Poté co byly ve Spojených státech zveřejněny výrazně vyšší jobless claims, U.S. Treasuries výrazně rostly z obav před dnešními podrobnějšími daty z trhu práce. Později však ztratily své zisky poté co se rozšířila informace, že za vyšším číslem je především statistická anomálie. Výnos 2Y-benchmarku skončil o 3bp výše než zavřel předešlý obchodní den. Trhu se včera dostalo i několika komentářů z FEDu. Dva představitelé hodnotili vývoj ekonomiky pozitivně. Nicméně Dallas FED President R.McTeer zmínil, že inklinuje k zvyšování sazeb až tehdy, když klesne nezaměstnanost pod 5% (z aktuálních 5,5%).

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688