Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  05.04.2002 13:02:06

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM klesly až o 10bp. IRS sazby ubraly 16-13bp podle...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.4.2002

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM klesly až o 10bp. IRS sazby ubraly 16-13bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů vyskočily vzhůru. GB 6,95/16 přidal na 112,20 a vynáší 5,65% (-12bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 vyskočil na stejné úrovni na 107,40 a vynáší 5,68% (-14bp). Na kratším konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 103 při výnosu 4,703% (-4,9bp).

      

       Pokles eurových a dolarových sazeb během celého týdne vytvářel českému bondovému trhu podporu. Dluhopisové trhy ve světě těžily z napětí na středním východě, která zvýšila poptávku po bezpečných státních dluhopisech. Nicméně až do čtvrtka byl pokles korunových sazeb jen omezený. Během čtvrtka dluhopisy poskočily vzhůru, poté co došla trpělivost centrální bance, která se rozhodla intervenovat proti koruně.

      

       Intervenci doplnila tiskovou zprávou, kterou si trh vyložil jako znovuotevření možnosti dalšího snížení úrokových sazeb. „Dochází k odchýlení od rovnovážného vývoje a k přestřelení apreciačním směrem. To vede k neuměrnému zpřísnění měnových podmínek…. BR ČNB považuje aktuální vývoj za kurzovou bublinu. K tomuto hodnocení přihlédne při svých dalších krocích.“ Kotace krátkých FRA se opět dostaly pod 4,25% - aktuální výši REPO sazby.

      

       Stále se domníváme, že centrální banka ke snížení sazeb nepřistoupí. Pokud kurzový vývoj ČNB chápe jako neopodstatněný fundamenty, může podstřelení inflačního cíle vysvětlit nadměrnou neopodstatněnou apreciací kurzu (tj. výjimkami z plnění inflačního cíle). Navíc se ekonomiky venku již oživují a snížení sazeb ČNB by vedlo k poklesu CZK výnosové křivky pouze, když by klesla i křivka eurová.

      

       V příštím týdnu bude zveřejněna spotřebitelská inflace, PPI a průmyslová výroba. Náš odhad inflace se pohybuje mezi 0-0,1% m/m (3,8-3,9% y/y). Pozorně budeme sledovat reakci na PPI ve Spojených státech, kde se s plnou silou projeví vyšší ceny ropy.

      

       Vzhledem k pohybu trhu měníme naši krátkodobou investiční strategii. Doporučujeme realizovat zisk dosažený z krátké pozice na FRA kontraktech 6*9, 9*12. Tvar křivky je již v souladu s naším centrálním scénářem budoucího vývoje. Zároveň doporučujeme kupovat 3Y IRS a 10Y IRS a spekulovat na rozšiřování spreadů mezi eurovou a korunovou křivkou.

      

       Podle našich projekcí se ČNB již dostala na dno cyklu snižování sazeb. Počítáme s tím, že dalším pohybem sazeb bude jejich zvýšení o 25bp na konci tohoto roku nebo na začátku roku 2003.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688