Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  23.11.2001 11:00:00

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o cca 8bp. IRS sazby klesly o asi 12bp.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 23.11.2001

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o cca 8bp. IRS sazby klesly o asi 12bp.

      

       Ceny dluhopisů rostly. 15Y-GB 6,95/16 stoupl na 113,55 a vynáší 5,542% (+7,3bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 stoupl na 108 a vynáší 5,473% (+5,1bp). Na kratším konci výnosové křivky propadl na GB 6,05/04 na 103,1 při výnosu 4,828% (+15,2bp).

      

       V uplynulých pěti obchodních dnech dluhopisy korigovaly část ztrát, které utržily předcházející týden. Bondy rostly především v úterý, kdy korigoval část svých ztrát také americký a evropský trh. V dalších dnech bondy mírně oslabovaly opět ve vleku zahraničního sentimentu. Je zjevné, že závislost na zahraničním vývoji se nijak nerozvolňuje. Domníváme se však, že fundamenty ve Spojených státech a zejména v Evropě neopravňují k dalšímu růstu eurových a dolarových sazeb. Pokles Ifo indexu na nové osmileté minimum, zpomalení HDP v Německu z 0,6% na 0,3% ve Q3 a vyšší než očekávaný pokles PPI i CPI totiž vytváří další prostor pro uvolňování měnové politiky v Evropě. Zároveň si nejme jisti, zda vzestup maloobchodních tržeb a některých leading indikátorů ve Spojených státech doprovázený poklesem jobless claims, opravňuje k tak vysokým nárůstům sazeb. Předpokládáme jejich korekci, což by v příštích týdnech mohlo přinést českým papírům podporu.

      

       Příští týden proběhne zasedání centrální banky nad měnovou politikou. Předpokládáme, že centrální banka na tomto nebo prosincovém zasedání sníží úrokové sazby o 25bp na 5%. Jeden hlas na posledním hlasování o měnové politice a nedávné vyjádření guvernéra Tůmy ukazuje, že ČNB rozhodně o tomto kroku uvažuje. Podle Tůmy, je měnové politika nastavena odpovídajícím způsobem, je však možné uvažovat i o jejím uvolnění. „Nedomnívám se, že by sazby byly nastaveny vyloženě neadekvátně, což neznamená, že neexistuje prostor pro diskusi o snížení sazeb.“ Na druhé straně změna sentimentu v zahraničí a opatrnost centrální banky, která již tento rok několikrát rozhodla ukvapeně, může posunout uvolnění měnové politiky dále do budoucnosti. šance jsou 50:50. Nepatrně se kloníme k pozdějšímu uvolnění měnové politiky.

      

       Guvernérův komentář měnové politiky byl učiněn po jednání s odbory. Předseda odborových svazů po jednání s centrální bankou prohlásil, že doporučí zvýšení nominálních mezd o 7-8%. Tato výše je, podle ČNB, na horní hraně udržitelnosti. Určité riziko by vzniklo v případě nižší inflace a nižšího ekonomického růstu. Souhlasíme s tímto hodnocením.

      

       MF ve středu ohlásilo rozhodnutí emitovat v příštím roce střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 80mld. . Celkové číslo je v souladu s očekáváními trhu a objem nesplacených střednědobých dluhopisů by v příštím roce měl vzrůst o 65mld. ze současných 148mld. . MF plánuje snížit objem nesplacených SPP a místo financování se na korunovém peněžním trhu, potvrdilo emisi dluhopisů denominovaných v euru. K určité změně dojde v uveřejňování emisního kalendáře, který bude zveřejňován čtvrtletně, nikoli ročně jako doposud. V prvním čtvrtletí bude emitováno dluhopisů za 23mld. . Budou emitovány papíry se splatností 3, 5 a 10 let. Absence emise nejdelšího státního benchmarku GB 6.95/16 po příští 4 měsíce může podpořit jeho cenu. Objem plánovaných emisí nepovažujeme za negativní signál. Důležití investoři jsou podle našeho názoru schopni absorbovat tento objem nových papírů. Tempo růstu bilancí bank a pojišťoven napovídá, že volné zdroje existují. Navíc větší kapitalizace trhu může vést k vyššímu zajmu zahraničí, což by mohlo zvýšit likviditu.

      

       Výsledek obchodní bilance, jediného nového fundamentu, nijak významně nevybočil z očekávání. Byl nepatrně lepší než tržní i naše predikce. Pozitivně lze hodnotit především dynamiku vývozu, která dosáhla 10,1% a to i přesto, že se do obchodní bilance výrazně promítá zpomalení Německa (tempo růstu exportů pouze 3,9%). Potěšilo nás i zvyšování přebytku ve skupině stroje a dopravní zařízení.

      

       Vývoj v uplynulém týdnu nezměnil naše očekávání budoucího vývoje měnové politiky. Předpokládáme, že ČNB sníží své úrokové sazby o 25bp. V příštím roce čekáme stabilní sazby.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688