Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  12.04.2002 10:32:24

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve čtvrtek delší money market a interest rate swap úrokové sazby stagnovaly.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.4.2002

      CZK

      
  • Ve čtvrtek delší money market a interest rate swap úrokové sazby stagnovaly.
  • Ceny státních dluhopisů skončily smíšeně. Cena GB 6.95/16 stagnovala na 112,80 a vynáší 5,59 % (0bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 klesla na 107,85 a na bidu vynáší 5,46% (+0,6bp). Na krátkém konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 103,30 při výnosu 4,559% (-2bp).
  • Vyšší průmyslová výroba (5,8%), která téměř dvakrát překonala tržní očekávání (3,5%) vedla v dopoledním obchodování k růstů úrokových sazeb. Během dne se však výnosy vrátily k otevíracím úrovním. Důvodem byla posilující koruna, která dnes překonala magickou hranici 30CZK/EUR. Obavy z úrokové akce centrální banky rostou.
  • Centrální banka může zvolit jeden ze dvou přístupů. Prvním je kompenzovat zpřísnění měnových podmínek způsobené kurzovou apreciací nižšími úrokovými sazbami. Tato volba je pro ČNB také příznivá nižšími náklady centrální banky na držbu „bobtnajících“ devizových rezerv. V EUR denominované devizové rezervy jsou totiž úročené nižší úrokovou sazbou než je aktuální REPO sazba. Snížení korunových sazeb by klesl úrokový diferenciál, který „jde proti“ bance. Zdálo by se, že vzhledem k velmi nízkým spreadům k eurové křivce centrální banka neriskuje ani nadměrné uvolnění měnové politiky. Podstatnější pokles úrokových sazeb bychom viděli pouze u superkrátkých splatností do 1Y, delší sazby již narážejí na eurovou křivku. Proč tedy sazby nesnížit?
  • Protože další uvolnění měnové politiky by bylo pro centrální banka špatně obhajitelné. Většina předpokladů inflační prognózy, která je prohlašována za kritérium nastavení měnové politiky, se od její poslední (lednové) aktualizace posunula směrem k vyšší inflaci. Ropa se pohybuje výrazně nad předpokládaným 18-20USD/barel. Výrazně se zlepšily vyhlídky světové ekonomiky, která již zjevně překonala dno. K rychlejšímu růstu dochází u cen potravin i cen zemědělských výrobců. Tempa v průmyslu pozitivně překvapují a spotřeba v číslech HDP za Q4 dosáhla více než slušné dynamiky okolo 4%. Ano, čísla popisují minulost a nikoli budoucnost zatíženou probíhající nadměrnou apreciací měnového kurzu. Na druhé straně ukazují, že jsme v pokročilejší části vzestupné fáze ekonomického cyklu. Špatně by byl obhajitelný i fakt, že úroková politika centrální banky (která je zaměřená střednědobě) reaguje na apreciační bublinu. Bublina totiž z definice musí prasknout a střednědobě tak zvýšit inflační rizika. Snížení sazeb může i mírně poškodit kredibilitu centrální banky. Bude totiž vnímáno jako pokus srazit kurz koruny, který se záhy ukáže neúspěšným.
  • Při zvážení pro a proti, stále vnímáme jako pravděpodobnější scénář stabilních úrokových sazeb v roce 2002. Přesto nedoporučujeme kupovat FRA kontrakty. Spekulace trhu na uvolnění měnové politiky totiž budou pokračovat. Klesají inflace, přestože očekávaná, ovlivní psychologii obchodníků. Ještě důležitější je velmi pravděpodobná korekce eurových sazeb, s kterými je naše křivka úzce korelována. Spekulovat na vzestup sazeb doporučujeme až v momentě, když budou zahrnovat celých 25bp uvolnění.
EUR

      
  • Delší eurové MM úrokové sazby ve čtvrtek stagnovaly. IRS sazby klesly 1-3,5bp.
  • Ceny dluhopisů včera vzrostly. Cena 2Y Schatzu přidala na 100,22 při výnosu na offeru 4,123% (-1,7bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,752% proti 4,785% předešlý obchodní den (-3,3bp). Cena německého desetiletého Bundu stoupla na 98,96 při výnosu 5,135% (-3bp). Červnová future na 10Y Bund stoupla na 105,78 (+33bp).
  • Výnosy evropských benchmarků po počátečním růstu výrazněji vyklesaly, když akciové indexy opět propadly do negativního teritoria. Další důležitou determinantou jejich poklesu byly i americké jobless claim, které sice neskončily výrazně mimo očekávání, ale byly dostatečně vysoké, aby povzbudily dluhopisový trh. Krátké dluhopisy si však vedly hůř než delší. Důvodem bylo zveřejnění bulletinu ECB, který ukázal, že banka čeká menší pokles inflace díky vyšším cenám ropy. Evropská komise nepatrně zvýšila odhad HDP na Q1 (0,2-0,5%) a Q2 (0,5-0,8%). Během dnešního rána se nám dostalo nižších maloobchodních tržeb v Německu, které mohou vést k dalšímu poklesu evropských sazeb. Další důležitá data jak v Evropě, tak v Americe však budou zveřejněna během dne.
USD

      
  • Delší dolarové money market a interest rate swap sazby nepatrně klesly.
  • Ceny Treasuries mírně vzrostly. Cena 2Y-benchmarku přidala 1/32 na 100 12/32 a vynáší 3,42% (-3bp). Cena 5Y Treasuries vzrostla na 95 22/32 při výnosu 4,56% (-3bp). Cena UST-10Y vzrostla na 97 15/32 při výnosu 5,20% (-4bp).
  • Během včerejška se na americký akciový trh vrátila nejistota z nekalých účetních praktik a ten opět poklesl. Ztráty akcií spolu s vysokými jobless claims podpořily dluhopisový trh, který již od začátku dubna koriguje. 10Y benchmark ztratil od začátku měsíce již 40bp. Během dneška budou zveřejněny maloobchodní tržby a index cen průmyslových výrobců. Předpokládáme, že se v dalších dnech bude pokles úrokových sazeb zastavovat. V PPI se již projeví vyšší cena ropy a projev A. Greenspana příští týden, taktéž přispěje k zvýšení optimismu na finančních trzích.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688