TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  13.09.2012 15:00:05

Rebelující poslanci ODS přednesli vedení strany svou představu změn v daňovém balíčku

PRAHA (MEDIAFAX) - Šestice poslanců ODS, která požaduje změny v podobě daňového balíčku, preferuje, aby v příštím roce zůstalo DPH na stejné úrovni jako letos. Uvedli to po čtvrtečním jednání s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou s tím, že jedinou alternativou je pro ně zavedení jednotné sazby DPH.

"Zachování stávající výše DPH je pro nás prioritou. Nepředstavuje to nějaký fetiš nebo bariéru z trucu. Jsme přesvědčeni, že zvýšení DPH nepomůže české ekonomice a naopak ty dopady dalšího zvýšení DPH by byly přesně opačné, než s kterými jsou spojovány. To znamená, že by ani na příjmové stránce státního rozpočtu nedošlo k takovému výběru a že by to ještě více tlumilo domácí spotřebu a působilo proti růstu české ekonomiky, což nechceme," uvedl po jednání jeden z šestice poslanců Marek Šnajdr.

Podle dalšího z rebelů ODS Petra Tluchoře jsou nejkřiklavějšími problémy v balíčku právě změna DPH, milionářská daň a "trestání" aktivních důchodců a živnostníků. Vláda by podle nich měla hledat potřebné finanční prostředky jinde, především na výdajové stránce rozpočtu. A nabízí i další možnost, kde získat potřebné finance.

"Považujeme za nezodpovědné, aby pravicová vláda schvalovala kroky, na které nemá peníze. Jsou to například důchodová reforma a církevní restituce. Je pro nás nepřijatelné, aby taková opatření byla financována z nových a nových daní. Navrhujeme získat potřebné prostředky na tyto kroky z privatizace," uvedl Tluchoř s tím, že je potřeba najít důkladný kompromis tak, aby se daně nezvyšovaly a program ODS nebyl pošlapán.

O privatizaci jakých podniků by mělo jít, však Tluchoř neřekl. "V tuto chvíli nechci být konkrétní, ale považuji například za nesmyslné, aby stát vyráběl radiátory," dodal.

Odpověď na své návrhy však dosud šestice neslyšela. Důkladněji se jimi bude zabývat poslanecký klub ODS příští týden. "Budeme o nich (návrzích) jednat v klubu a uvidíme, které se rozhodneme podpořit a které ne. Budeme hledat řešení takové, které by umožnilo schválit rozpočet s plánovaným schodkem pod tři procenta HDP a které by mohlo přinést všechny hlasy poslanců ODS," dodal po jednání Stanjura s tím, že na konkrétní dohodnutí obsahu je ještě dostatek času.

Šestice poslanců už také řekla, že návrh daňového balíčku podpoří v prvním čtení a zvedne ruce i pro jeho projednávání ve zrychleném režimu. Pokud se domluví na změnách podle svých představ, balíček by mohl být schválený ve třetím čtení do konce října.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.12.2020Poslanci schválili senátní verzi daňových změn Research (Česká spořitelna)
22.12.2020Daňová revoluce se blíží. Poslanci schválili daňový balíček MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
20.11.2020Poslanci schválili daňový balíček na rok 2021 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
29.05.2020Poslanci schválili protikrizový daňový balíček MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688