Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  23.12.2020 10:40:26

Poslanci schválili senátní verzi daňových změn


Sněmovna včera schválila sadu změn v daňové oblasti, tzv. 
daňový balíček, a to ve verzi (výpadek příjmů v příštím roce ve výši 87,5 mld. u státního rozpočtu, 99 mld. veřejných rozpočtů), kterou do Sněmovny poslal Senát ve formě pozměňovacích návrhů k původní Sněmovnou schválené verzi (výpadek příjmů o cca 30 mld. vyšší, z této částky naprostá většina měla být na úkor příjmů krajů a obcí).

Objemově hlavní změnou je, že daň ze mzdy by se nově měla počítat ze mzdy nikoli superhrubé, nýbrž hrubé. Od příjmů ve výši nad cca 140 tisíc Kč (48násobek průměrné mzdy) se bude uplatňovat sazba 23 %. Zároveň se bude sleva na poplatníka z dnešních 24 840 navyšovat v příštím a přespříštím roce vždy o 3000 korun.

Vedle toho byly schváleny další novinky, jako třeba změna rozpočtového určení daní (kraje a obce dostanou větší část daňových výnosů než dosud, takže čistý dopad redukce zdanění mezd do jejich rozpočtů by měl klesnout na cca 20 %), stravenkový paušál, zrychlení některých odpisů v roce 2020 a 2021, zvýšení zdanění u tabákových výrobků a naopak snížení u motorové nafty aj.

 

Jak tyto změny zhodnotit?

Za přínosné lze pokládat například urychlení odpisů (podpoří investice) a zvýšení zdanění tabáku (snad trochu víc odradí od kouření).

Stravenkový paušál sice odstraňuje znevýhodnění zaměstnavatelů, pro které jsou klasické stravenky z různých důvodů nedostupné, nicméně za lepší bych pokládal úplné zrušení celého systému daňového zvýhodnění zaměstnaneckého stravování. Jde o jednu ze špatně fungujících, a tedy nežádoucích výjimek, kterými je český daňový systém zaplevelen (jak správně pořád dokola upozorňuje mj. i prezident Zeman).

Co se týče samotné redukce zdanění mezd: tento nápad nepokládám za dobrý. Jeho základní vadou je, že není potřebný, protože se projeví až v příštím roce, kdy se – soudě podle letošního léta – poptávka domácností nejspíš rychle oživí i bez podobné podpory.

Navíc je tento nápad špatně konstruovaný, protože nelogicky zvyšuje čisté příjmy i vysokopříjmovým domácnostem, které velkou část nejspíš umístí do úspor včetně nákupu nemovitostí. V tomto ohledu je dobře, že po senátním zásahu obsahuje návrh novely zákona o dani z příjmu i určité zvýšení slevy na poplatníka.

Velkou chybou je, že návrh neobsahuje mechanismus pozdější automatické korekce, takže před budoucí vládu klade politicky velmi těžký úkol přijít s novým návrhem, jak rozpočtovou díru v rozsahu mnoha desítek miliard korun zacelit. Je také otázka, do jaké míry na tento návrh zareagují firmy tlakem na nižší růst mezd s odůvodněním, že potřebují doplnit letoškem vyčerpané rezervy.

Nápad na snížení zdanění mezd společně s letošním mimořádným příspěvkem důchodcům pokládám za dvě opatření, která zřetelně vybočují z dosavadního dlouholetého trendu poměrně opatrné a rozumné české fiskální politiky. Proto by mě nepřekvapilo, kdyby na to zareagovaly ratingové agentury úvahami o zhoršení hodnocení dlužnické spolehlivosti českého státu.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688