Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  10.09.2012 15:22:39

Lidé v Praze a ve Středočeském kraji ví, od koho si půjčují. V regionech je situace o poznání horší

Praha a Středočeský kraj je v oblasti spotřebitelských úvěrů nejvíce vzdělaný. Bezpečného věřitele pozná v Praze 40% a ve středních Čechách 36 % lidí. Ukázal to další ze série průzkumů, které realizoval Navigátor bezpečného úvěru spolu s výzkumnou společností GfK Czech. Naopak na Vysočině ví, co je bezpečný věřitel, jen 9 % lidí a o mnoho lépe na tom není ani Liberecký kraj (10,4 %). Další z průzkumů tedy ukazuje na mezery ve finančním vzdělávání v jednotlivých  krajích.

Je vidět, že čím je větší vzdálenost od Prahy, tím klesá úroveň znalostí spotřebitelského financování,“ říká profesor Michal Mejstřík, který stojí za projektem Navigátor bezpečného úvěru, a dodává: „Náš průzkum také ukázal, že nejčastěji se lidé s lichváři setkali ve Zlínském a Libereckém kraji, což dokladuje, že lichváři se soustředí právě na oblast menších regionálních měst, kde mají větší šanci někoho z nepozorných obyvatel nalákat.“

Lidé v regionech také příliš neřeší skryté poplatky. Přestože se lidé přiznali, že by jim skryté poplatky vadily, většina z nich by to jednoduše neřešila. V Karlovarském kraji se k tomu přiznalo 7 % z nich, v Jihočeském 12% a v Plzeňském dokonce 19 %. Naopak úroveň znalostí se zlepšila především v oblasti smluv a sankcí na předčasné splacení úvěru. Více než 85 % Pražanů by nepodepsalo nic, aniž by si to nejprve předtím přečetlo. V ostatních krajích na tom trvají většinou alespoň dvě třetiny obyvatel. Jen Liberecký kraj je v tomto ohledu výjimkou, tady desetina lidí smlouvu vůbec neřeší. Zároveň se ve všech krajích více než polovina spotřebitelů aktivně zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru. Nejméně zodpovědní jsou v tomto ohledu obyvatelé Plzeňska, kde celých 11 % z nich to nepovažuje za důležité kritérium při výběru půjčky. Michal Mejstřík k tomu dodává: „Je vidět, že situace se za poslední roky zlepšuje. Lidé se snaží více se zajímat o to, co podepisují, ukazuje to nejen náš průzkum, k dokonalosti ale máme ještě daleko. Stále se najdou tací, a v regionech obzvlášť, kteří lehkomyslně naletí lichvářům a jejich smutný příběh končí exekucí.“

Z průzkumu také vyplývá, že lidé na Moravě se staví k půjčce rezervovaněji než lidé v Čechách. V Plzeňském kraji by si bez problémů půjčilo až 40 % tamějších obyvatel, zatímco v Olomouckém kraji jen něco málo přes čtvrtinu, a v Moravskoslezském dokonce jen pětina obyvatel. Nejčastěji lidé úvěrem financují vybavení domácnosti (nábytek apod.) – v Libereckém kraji více než polovina obyvatel, ve středních Čechách 45 %. Oblíbený je také nákup vozu na úvěr, to využije na jižní Moravě 40 % lidí, v Praze si zase více než třetina lidí financuje pomocí úvěru zlepšení svého zdravotního stavu. V nejméně ekonomicky silných regionech, v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji, lidé půjčkou řeší především zajištění běžného chodu domácností, případně svoji zoufalou finanční situaci. „To bezpochyby souvisí i s ekonomickou situací jejich kraje, s vysokou nezaměstnaností a s nižšími platy,“ soudí Mejstřík. Na podnikatelské aktivity si půjčuje především v karlovarském kraji velké množství lidí, téměř 35 %. K zajištění dovolené nebo k financování koníčků využije půjčku jen menšina lidí.

Zajímavé se ukázaly také výsledky oblíbenosti některých úvěrových produktů. V Královehradeckém kraji by si lidé v případě nouze nejčastěji půjčili od rodiny (88,2 %). Bankovnímu úvěru dávají přednost nejčastěji v Libereckém kraji - volilo by jej zde téměř 63 %, kreditní karta je oblíbená v Moravskoslezském kraji (26 %), v Plzeňském kraji si dobře vede zaměstnanecká půjčka, po které by zde sáhlo 19 % dotazovaných. O pomoc nebankovní značkové společnosti by si spotřebitelé nejčastěji řekli v Pardubickém kraji (12 %) a v Praze (téměř 12 %).

 

O Navigátorovi bezpečného úvěrování

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti – to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Navigátor bezpečného úvěru si klade za cíl pomoci zájemcům o půjčku tím, že je nasměruje k bezpečným poskytovatelům úvěrů.  Dalším cílem je upozornit na ty nebezpečné – spíše než jejich názvy a jména však chce ukazovat na jejich praktiky, protože takových subjektů jsou u nás tisíce a všechny je vyjmenovat není v zásadě možné.

„Chceme do džungle spotřebitelských půjček přinést nástroj, který lidem umožní rychle a jednoduše zjistit, kde si opravdu nepůjčovat, a naopak jim pomůže zorientovat se mezi důvěryhodnými institucemi. Zájemci o půjčku potřebují srozumitelný žebříček sestavený právě na základě nejdůležitějších kritérií, která by měli sami zkoumat,“ uvádí garant projektu, profesor Michal Mejstřík. Dodává, že tato aktivita navazuje na doporučení Národní ekonomické rady vlády, jak řešit zadlužování Čechů, kterým je zlepšování finanční gramotnosti.

Zdeněk Soudný
tiskový mluvčí projektu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688