ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  09.02.2023 11:28:50

V roce 2022 se ve Středočeském kraji meziročně zvýšil počet hostů o 49,5 %, počet přenocování byl vyšší o 37,7 % - Cestovní ruch ve Středočeském kraji v roce 2022

9. 2. 2023

Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení ve Středočeském kraji v roce 2022

V roce 2022 se ve Středočeském kraji meziročně zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 49,5 %, počet přenocování byl vyšší o 37,7 %. Počet hostů se vrátil na úroveň dosahovanou v předcovidovém období, počet přenocování byl dokonce nejvyšší za posledních deset let.Vzhledem k částečným opatřením proti pandemii koronaviru v roce 2021 vzrostla v roce 2022 návštěvnost výrazně v první polovině roku. Návštěvnost ve druhé polovině roku rostla sice pomaleji, zato byla nejvyšší za poslední dekádu. Tuzemští hosté tvořili v roce 2022 více než 82 % klientely ubytovacích zařízení, výrazně vyšší meziroční nárůst však zaznamenali zahraniční hosté, kterých přijelo 2,5krát více než v předchozím roce. Zahraniční návštěvníci přijížděli nejčastěji z Německa a Slovenska. Mezi nejčastěji přijíždějící hosty ze zahraničí patřili pouze ti z evropských zemí.

Podle předběžných údajů přijelo v průběhu roku 2022 do hromadných ubytovacích zařízení1 (dále jen HUZ) ve Středočeském kraji celkem 1 168,7 tis. návštěvníků2, což bylo nejvíce za poslední tři roky a téměř shodně jako v době před pandemií koronaviru (oproti roku 2019 bylo hostů o 0,4 % méně).

V porovnání s předchozím rokem 2021 se ubytovalo o 386,9 tis. hostů více, což představovalo meziroční nárůst počtu hostů v kraji o 49,5 %. Meziročně vyšší návštěvnost zaznamenaly všechny kraje; nejvyšší hl. m. Praha (nárůst o 153,8 %), nejnižší Jihočeský kraj (nárůst o 31,2 %). Nárůst ve Středočeském kraji byl o 21,5 p. b. nižší než celorepublikový průměr a z mezikrajského pohledu devátý nejvyšší.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v roce 2022
Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v roce 2022

Na celkovém počtu ubytovaných hostů v ČR se Středočeský kraj podílel z 6,0 %. Nejvíce turistů bylo ubytováno v Praze (podíl na ČR 30,7 %), nejméně v Pardubickém kraji (2,6 %), podíl Středočeského kraje byl pátý nejvyšší.

Počet hostů v ubytovacích zařízeních ve Středočeském kraji ve všech měsících roku 2022 oproti předchozímu roku vzrostl. Výrazné, až několikanásobné meziroční nárůsty v počtu návštěvníků proběhly v měsících prvního pololetí, kdy se na této statistice projevil slabý cestovní ruch v předchozím roce způsobený omezeními v důsledku pandemie koranaviru; téměř pětinásobně vzrostly počty v lednu a květnu, v únoru sedminásobně a v březnu a dubnu dokonce desetinásobně. Ve druhé polovině roku nebyly meziroční nárůsty počtu hostů už tak vysoké, v případě letních měsíců šlo o nárůst jen v rozmezí 1–3 %. Z pohledu desetiletého období se však u pěti ze šesti měsíců druhého pololetí jednalo o rekordní počty hostů a v případě srpna o druhý nejvyšší počet.

S počtem návštěvníků se ve Středočeském krajimeziročně zvýšil na hodnotu 2 792,7 tis. i celkový počet přenocování, a to o 37,7 %. Z mezikrajského pohledu se jednalo o osmý nejvyšší meziroční relativní nárůst. Počet přenocování v roce 2022 byl vyšší než před pandemií koronaviru (oproti roku 2019 o 3,5 %) a nejvyšší za posledních deset let. Podobně jako u počtu hostů zaznamenalo přenocování ve Středočeském kraji z pohledu měsíčních statistik výrazný meziroční nárůst v první polovině roku; nejvýrazněji v březnu a dubnu (sedminásobně). Září jako v jediný měsíc v roce zaznamenal pokles v počtu přenocování (o 3,2 %).

Měsíční vývoj počtu přenocování hostů HUZ ve Středočeském kraji v letech 20162022
Měsíční vývoj počtu přenocování hostů HUZ ve Středočeském kraji v letech 2016–2022

Průměrná délka pobytu jednoho hosta se v roce 2022 v kraji meziročně snížila z 2,59 na 2,39 nocí a v porovnání s celorepublikovým průměrem (2,60) byla kratší. Nižší průměrnou délku mezi kraji zaznamenaly už jen hl. m. Praha (2,24) a Jihomoravský kraj (2,04), naopak nejdelší pobyty v rámci ČR vykázali návštěvníci Karlovarského kraje (3,76).

Mezi nejčastější hosty ubytovacích zařízení ve Středočeském kraji patřili v roce 2022 tuzemští návštěvníci, tzv. rezidenti3 (82,4 %), kterých se ubytovalo o 260,7 tis. (tj. o 37,1 %) více než v roce 2021. Podíl rezidentů na počtu ubytovaných v kraji byl vyšší než celorepublikový průměr (62,2 %). Hostů přijíždějících ze zahraničí, tzv. nerezidentů4, přijelo do kraje o 126,3 tis. více než v předchozím roce, což představovalo 160,1% meziroční nárůst.

Největší skupinu hostů ze zahraničí (podle státního občanství) tvořili občané Německa (podíl 31,3 % ze všech zahraničních hostů), následovali návštěvníci ze Slovenska (17,2 % nerezidentů), Polska (8,0 %), Rakouska (5,7 %) a Ukrajiny (5,5 %).

Hosté v HUZ podle zemí v roce 2022
Hosté v HUZ podle zemí v roce 2022

Hosté v HUZ podle zemí ve Středočeském kraji v letech 20162022
Hosté v HUZ podle zemí ve Středočeském kraji v letech 2016–2022

Další informace naleznete v Rychlé informaci ČSÚ, ve Veřejné databázi a v krajských tematických tabulkách.

Kontakt:
Bc. Ondřej Junášek
oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ pro Středočeský kraj
T 274 054 175
E infoservisstc@czso.cz



1Hromadné ubytovací zařízení (HUZ) – zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžkysloužící pro účely cestovního ruchu, tj. poskytující přechodné ubytování hostům (včetně dětí) za účelem dovolené, zájezdu, lázeňské péče, služební cesty, školení, kursu, kongresu, symposia, pobytu dětí ve škole v přírodě, v letních a zimních táborech apod.

2Pojmem „návštěvník (host) v ubytovacím zařízení“ rozumíme každou osobu (včetně dětí), která využila služeb ubytovacího zařízení k přechodnému ubytování. Mezi hosty nezapočítáváme občany ČR ani cizince, kteří využijí ubytovacích služeb pro přechodné ubytování za účelem zaměstnání.

3Rezident (domácí návštěvník), jehož rezidentská země je stejná jako navštívená země; může to být občan sledované země nebo cizí státní příslušníci žijící ve sledované zemi.

4Nerezident (zahraniční návštěvník), jehož země sídla je jiná, než je navštívená země; za nerezidenta je považován také občan sledované země trvale žijící v cizině.

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Přílohy

  • Celý text v pdf
  • Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních podle krajů v roce 2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688