TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  07.08.2012 11:30:06

Zatímco muži méně spoří na důchod, ženy více šetří na potravinách

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle průzkumu veřejného mínění jsou ženy schopné více šetřit na potravinách, zatímco muži si méně spoří na stáří. V úterý o tom informovala společnost AWD s tím, že pokud musí muži omezit své výdaje, šetří na alkoholu a cigaretách, ženy v případě nouze omezují výdaje za potraviny.

"Je zajímavé sledovat, jak se liší využívání finančních produktů nebo vnímání současné ekonomické situace mezi pohlavími. Rozdíly často nejsou velké, ale obecně je možné vysledovat několik velmi zajímavých trendů," komentuje výsledky průzkumu Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD ČR.

Podle jeho slov se muži například ve srovnání se ženami méně finančně zajišťují na důchod. Celých 24 procent mužů nevyužívá za tímto účelem žádný finanční produkt. Své peníze ale muži o něco více investují do fondů, častěji vlastní spořicí účty nebo termínovaný vklad.

Ženy na druhou stranu obecně mnohem více tíhnou k využívání finančních produktů, které souvisejí s pojištěním. Plánují také více omezit své výdaje v souvislosti se stávající ekonomickou situací a chtějí výrazněji šetřit na dovolené, trávit ji doma nebo na chalupě a celkově omezit počet dní, které na ní stráví. O něco více než muži v poslední době omezily nákupy knih a novin, návštěvy kina, divadla nebo restaurací.

Muži jsou podle průzkumu méně ochotní šetřit na potravinách, o 12 procent méně než ženy. Příležitost k výrazným škrtům ale nacházejí v oblasti alkoholu a cigaret, kde by výdaje omezilo 53 procent z nich. Tyto údaje pravděpodobně souvisejí s tím, že muži mají do značné míry více co omezovat.

Muži se také o něco více obávají toho, že v souvislosti se stávající ekonomickou situací ztratí práci nebo se jim na příklad sníží mzda. V čem se ale přístup mužů a žen v podstatě nijak neliší, jsou výdaje za cestování, sport, vzdělávání nebo bydlení. V těchto oblastech obě pohlaví shodně šetřit odmítají.

Průzkum proběhl na reprezentativním vzorku více než 1000 dotazovaných.

AWD Holding AG je společností zabývající se na evropském trhu správou privátních financí. Služeb AWD využívá více než dva miliony privátních klientů. Společnost působí prostřednictvím více než 5 500 privátních finančních poradců v cca 500 poradenských centrech v osmi zemích Evropy (v Německu, Velké Británii, Rakousku, Švýcarsku, České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku).

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688