Tomáš Mergl (Private Investors, a.s.)
Investice  |  23.07.1999 15:50:20

Greenspan nechal dveře zvýšení úrokových sazeb otevřeny

Projev předsedy americké centrální banky Alana Greenspana před Parlamentním výborem pro bankovní a finanční služby ve čtvrtek 22. července 1999 - zkráceně

Předseda Federálního rezervního systému Alan Greenspan ve čtvrtek informoval členy Parlamentního výboru pro bankovní a finanční služby o stavu měnové politiky ve své pravidelné pololetní zprávě. Svůj projev zahájil shrnutím současné ekonomické situace a role měnové politiky v ní. “Rok 1999 byl k dnešnímu datu výjimečným pro americkou ekonomiku, ale současně náročným pro americkou měnovou politiku. V prvních šesti měsících roku americká ekonomika ještě více zvýšila svůj pozoruhodný výkon, když bylo vytvořeno téměř 1,25 milionů pracovních míst a hrubý domácí produkt viditelně expandoval rázným tempem, pravděpodobně podobným tomu v minulém roce. U kořene tohoto impozantního zesílení ekonomické aktivity stálo zvýšení produktivity naší pracovní síly. Tento nárůst produktivity vedl k dalšímu zdravému růstu reálných mezd a umožnil robustní expanzi, zatímco udržel ceny stabilní."

Dále Greenspan sumarizoval podobu měnové politiky za poslední rok, když uvedl že “loni na podzim uvolnil Federální výbor pro volný trh (FOMC) měnovou politiku, aby tak čelil pádu finančních trhů, které hrozily zásadním narušením ekonomické aktivity. Když se tyto trhy vzpamatovaly, FOMC musel zhodnotit, zda dosavadní postoj měnové politiky zůstal ještě opodstatněným. Na konci minulého měsíce, když bylo zjevné, že většina finančního napětí z minulého podzimu polevila, že zahraniční ekonomiky posilují a že poptávka ve Spojených státech roste neudržitelným tempem, zvýšil FOMC stanovenou sazbu na federální fondy o čtvrt procentního bodu na 5 procent. Kdyby tak neučinil, vystavil by podle našeho názoru americkou ekonomickou expanzi v riziko”. Dále Greenspan připomněl zkušenost posledního desetiletí, že “nezbytnou podmínkou pro maximálně udržitelný ekonomický růst je cenová stabilita.”

Podle něj současná malá skupina nezaměstnaných a značná síla agregátní poptávky centrální bance připomínají, že “musí být obzvláště obezřetná před inflačními riziky. Pokud by produktivita /práce/ přestala růst, zatímco by trval či dokonce sílil růst poptávky, mohla by se ekonomika přehřívat. To by vedlo k inflačním tlakům a dalo tak v sázku udržitelnost současného neobvyklého vývoje."

Jedním z náznaků rostoucího inflačního rizika by podle Greenspana bylo další utužování trhu práce. Tím však nevyloučil, že současný stav pracovního trhu je v souladu s udržením nízkého inflačního prostředí. “Pokud by nejnovější údaje ukázaly, že tempo růstu nákladů a cen se zvýší, Federální Rezervní bude muset jednat pohotově a účinně, aby předešel vzniku nerovnováhy, jež by následně vyžadovala ještě radikálnější a rušivá opatření…”

Dále Greenspan rozvinul svou řeč o stavu domácí a zahraničních ekonomik a o finančních trzích. Podle něj ačkoliv domácí i zahraniční ekonomiky zaznamenaly pozoruhodný vývoj, stále ještě existuje mnoho zemí, jejichž vyhlídky jsou zamračené. Stejně tak domácí finanční trh a zejména trh akciový podle něj dosáhly pozoruhodné úrovně. Také se vzpamatovaly trhy v Asii, Brazílii i tzv. ”nové /emerging/ trhy”. Přesto však riziko podobného scénáře z minulého podzimu, kdy došlo k zásadnímu ohrožení mezinárodního toku finančních prostředků, vidí Greenspan jako minimální.

V hodnocení domácí ekonomiky předseda uvedl faktory, které držely cenovou hladinu nízko. Jednak to byla zvýšená produktivita práce, jež byla dána zejména technologickými inovacemi. “Díky opatřením snižujícím nároky na pracovní sílu došlo ke zrychlení výstupu za hodinu."

Mezi dalšími faktory byl podle něj pokles cen ropy a dalších komodit stejně jako pokles cen dovozů, odstranění překážek zahraničního obchodu, a to ať už díky technologickým změnám či díky zmírnění vládních restriktivních opatření. K tomu potom restrukturalizace firem a kombinování nových technologií zlepšily schopnost snižovat náklady, zvýšily efektivnost a pružnost výroby, stejně jako schopnost rozšiřovat kapacitu. Greenspan poté ještě dlouze hovořil o jednotlivých odvětvích.

Na závěr vyzval zákonodárce ke konsensu, když sdělil: “Otázkou dneška je, jaká makroekonomická politika může rozšířit dosavadní příznivý vývoj. Bezpochyby měnová politika zaměřená na podporu dlouhodobé cenové stability a fiskální politika zaměřená na růst národních úspor hromaděním rozpočtových přebytků, jež vytvoří prostředí pro kapitálové výdaje, které jsou motorem produktivity a životní úrovně. Jsem přesvědčen, že udržením takové disciplíny mohou zákonodárci v Kongresu, členové vlády i Federální Rezervní dát naší zdravé americké ekonomice nejlepší šanci pokračovat v jejím pozoruhodném pokroku.”

Z uvedeného vyplývá, že Alan Greenspan nechal dveře potenciálnímu zvýšení úrokových sazeb otevřeny. Ze všeho nejvíce přitom bude centrální banka za současné situace sledovat vývoj trhu práce a předcházet tak možnému vzniku tzv. mzdovou inflaci. Nejbližší zasedání FOMC je plánováno na 24. srpna 1999.

 

Private Investors

Další zprávy a informace o akciovém trhu USA naleznete na stránkách Private Investors www.pi.cz.

Můžete také volat na telefonní číslo ( (02) 24 21 12 52.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688