Měny-forex  |  22.06.2001 23:02:17

Závěr týdne přinesl na Wall Street korekci

 

Páteční obchodování na Wall Street bylo při poměrně nízkých objemech obchodů relativně nervózní. V podobném duchu se ostatně nesl i vývoj v průběhu celého uplynulého týdne. Ani pátek nebyl výjimkou z hlediska přicházejících varování ohledně hospodářských výsledků za 2. čtvrtletí. Ušetřen přitom nezůstal ani sektor tradiční ekonomiky. Byly to především farmacie, které stáhly index Dow Jones do červených čísel. Index převážně technologických akcií Nasdaq Composite se naproti tomu po většinu dne pohyboval blízko svého čtvrtečního závěru. V poslední části seance však i on korigoval směrem níže. Z pohledu celého týdne pak oba hlavní indikátory zaznamenaly jen minimální změnu.

Ještě před začátkem pátečního obchodování na Wall Street přišel se svým varováním výrobce paměťových čipů Micron Technologies (MU). Společnost oznámila, že ztráta za 3. účetní čtvrtletí dosáhla 50 centů na akcii, zatímco analytici očekávali propad pouze $0,15 na akcii. Ve stejném období minulého roku přitom firma dosáhla zisku ve výši $0,47 na akcii. Nižší byly také tržby, neboť poptávka po paměťových čipech typu DRAM ze strany odběratelů, kteří stále ještě doprodávají staré zásoby,  je stále poměrně nízká. S tímto stavem úzce souvisí také klesající ceny pamětí na světových trzích.

Oblast tradiční ekonomiky v závěru týdne stahovaly níže zejména farmacie. V pozadí tohoto oslabení stálo zejména varování předního výrobce léčiv Merck (MRCK), který snížil svůj odhad zisku pro 2. čtvrtletí, za čímž stojí nižší prodeje léku Vioxx. Jako jeden z dalších nepříznivých faktorů firma zmínila silnou pozici dolaru, který znevýhodňuje firmu ve srovnání se zahraniční konkurencí. Na politiku silného dolaru žehral také výkonný ředitel papírenského gigantu International Paper (IP), který je zároveň předsedou svazu 150 největších amerických exportérů. Vláda však naznačila, že zatím nehodlá v této otázce nějak výrazně měnit svůj postoj. Pro investory představoval v poslední době právě sektor farmacií jakýsi bezpečný přístav v rozbouřeném moři technologií, a kladou si proto otázku, kde mají nyní hledat takovýto relativní pocit bezpečí.

Nervozita, která byla patrná z obchodování na Wall Street v průběhu celého uplynulého týdne pramení ze střetu dvou v tuto chvíli nejvýznamnějších vlivů. Za ten pozitivní můžeme označit očekávané snížení úrokových sazeb, a to nejspíše o půl procentního bodu, ze strany amerického Fedu, na jeho zasedání v polovině příštího týdne. Jako téměř jistý se jeví pokles o 25 bazických bodů, avšak k radikálnějšímu kroku se nyní kloní většina analytiků i obchodníků z řad těch, kteří přímo obchodují s Fedem. Proti tomu však stojí nepříznivé zprávy v podobě dalších varování, které v nastávajícím období zveřejňování hospodářských výsledků zaznívají od řady firem, a to nejen těch technologických.

Toto zpravodajství Vám přináší Renesance Capital Invest

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.03.2024Nevydařený závěr minulého týdne na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.09.2023Minimální změny na Wall Street na závěr týdne ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.03.2022Smíšený závěr týdne na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.11.2021Wall Street 19.11. - smíšený závěr týdne Research (J&T BANKA)
14.12.2020Poklidný závěr minulého týdne na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688