Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  25.03.2010 09:30:53

ČS - koment 25.3. - zasedání ČNB, snížení ratingu Portugalska, indexy nákupních manažerů, makro USA

Region

·          Na dnešním zasedání bankovní rady ČNB čekáme v souladu s tržním očekáváním ponechání sazeb beze změny. Prostor pro překvapení je prakticky nulový. Trh bude sledovat tiskovku po zasedání, především hodnocení faktorů, které mohou ovlivnit inflaci a potažmo měnovou politiku (koruna, stav ekonomiky, případně hrozbu fiskální nedisciplinovanosti po volbách).

·          Regionální měny se včera držely bez větších změn, částečnou výjimkou byla koruna, která ve volatilním obchodování posílila na 25,40 k euru. Nebyla příliš znát reakce na snížení ratingu Portugalska, což je docela zajímavé. Dnes by mělo pokračovat spíše poklidné obchodování, rizikem je opožděná reakce na zvýšenou rizikovou averzi ve světě a tlak na oslabení měn.

Svět

·          Událostí včerejška bylo snížení ratingu Portugalska agenturou Fitch na AA- s negativním výhledem. Fitch snížení zdůvodnil především relativní ekonomickou slabostí Portugalska, která zhoršuje jeho schopnost vypořádat se s cyklickými výkyvy a tím také s tlakem na růst státního zadlužení. Snížení ratingu se nedá považovat za překvapení, Portugalsko bylo v centru negativní pozornosti už před tímto krokem a například ratingová agentura Standart & Poors má na Portugalsko rating A+, tedy ještě znatelně nižší než Fitch. Silná reakce trhu možná víc než se samotným Portugalskem, které je v rámci globální ekonomiky nepříliš významné, souvisela s připomenutím problematického stavu státních financí ve vyspělých státech a také s riziky snížení ratingu u daleko významnějších států, například Velké Británie.

·          IFO i index nákupních manažerů překvapily pozitivně (a to poměrně výrazně). Že by k pozitivnímu překvapení mohlo dojít naznačil už předvčerejší belgický průzkum podnikatelské důvěry. U indexu IFO bylo lepší jak hodnocení aktuální situace, tak vyhlídky.  Včerejší údaje ukazují, že s oživením v EMU by to mohlo být poněkud lepší, než by se dalo soudit podle dat z poslední doby (minulý měsíc mírně kleslo i samotné IFO).  U PMI indexu za EMU rostl jak průmysl, tak službyEuro je pod tlakem kvůli nejistotě kolem Řecka, takže na data nereagovalo. Pokud nebude uspokojivě vyřešena situace kolem Řecka, bude euro dále pod silným tlakem.

·          Celkový růst objednávek dlouhodobé spotřebyUSA sice zaostal za očekáváním (lednový údaj byl revidován nahoru), ale sledovaná (stabilnější) část objednávek očištěná o dopravní techniku rostla poněkud rychleji než se čekalo. Naopak za očekáváním zaostala také dost sledovaná kategorie kapitálového zboží očištěná o dopravní techniku a vojenské zakázky. Celkově lze údaj považovat za mírně pozitivní, hlavně proto, že ukazuje dočasnost lednového poklesu.

·          Podobně jako prodeje existujících domůUSA zklamaly i prodeje nových domů, což jen opětovně potvrzuje slabost trhu rezidenčními nemovitostmi. Zatím není vidět vliv prodloužení daňových vratek pro prvokupce. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.08.2011ČS - koment 25.8. - rating ČR, páteční spekulace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.03.2011ČS - koment 25.3. - ČNB, Irsko, Ifo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688