Tomáš Nekola (Letime.cz)
Cestování  |  31.03.2001 21:54:00

SAir Group bude muset prodat ztrátové aerolinie

Nový šéf SarGroup Mario Corti zřejmě bude muset prodat podíly ve ztrátových leteckých společnostech a také ziskové hotely a cateringové jednotky, aby se společnost dostala zpět do černých čísel. Mario Corti, který do SairGroup přišel z potravinářského gigantu Nestle SA je jediným z desetičlenné správní rady, kdo neodstoupil po zveřejnění katastrofálních výsledků skupny. Ztráta společnosti za rok 2000 má podle analytiků a agentury Bloomberg dosáhnout až 2 miliard švýcarských franků (USD 1,2 mld).

SAir “dosáhl” obrovské ztráty díky své strategii zkupování podílů v regionálních aeroliniích. Tím se chtěl vyhnout začlenění do některé z globálních aliancí, kde by zřejmě Swissair hrál poněkud podřadnou roli. “Rozhodnutí ´samostatnost za každou cenu´ bylo největší chybou SAiru,” říká Andrew Lobbenberg, analytik J.P. Morgan Chase & Company, “nechtěli se zapojit do aliance, ve které by byl Swissair popelkou a raději chtěli získat vliv v řadě menších společností. Místo vlivu však spíše nakoupili špatné produkty, slabou administrativu a ztrátové linky.”

Akcie SAir Group za první tři měsíce letošního roku ztratily 31% své ceny.

Analytici, kteří očekávájí zveřejnění definitivních výsledků prozatím očekávají nárůst tržeb za rok o 17% na 15,2 miliardy franků ve srovnání s 13 miliardami v roce 1999. S aerolinkami ve vlastnictví SAir Group je to však daleko horší. Sabena, ve které má SAir 50% podíl vytvořila zisk za posledních 40 let jen jednou a její ztráty za rok 2000 dosahují 190 milionů CHF. Francouzské společnosti AOM, Air Littoral a Air Liberte dohromady prodělají kolem 625 milionů CHF. SAir také stáhl svoji nabídku na nákup 34% společnosti TAP Air Portugal, avšak ponechá si 20% v South African Airways a 37,6% v polských aeroliniích LOT. Crossair, kde SAir vlastní téměř 70% prodělal 25,2 milionů CHF.

Mario Corti přišel do SAir Group v dubnu minulého rok a není tedy zodpovědný za současný stav společnosti. Z vedoucího postu v Nesté odešel v roce 1996, poté co zvedl zisky společnosti o 70% při zvýšení prodeje o 35%. Potravinářská firma pod jeho vedením zkoupila 28 společností včetně českých čokoládoven Orion. Zavřela několik nevýdělečných továren a investovala do nových produktů – zmrzliny a minerální vody. “Cortiho přítomnost v SAirGroup je velkým plus,” říká Lobbenberg z J.P. Morgan, “má zkušenosti s restrukturalizací Nestlé a v SAir je tedy ve známé situaci.” Philippe Bruggisser, který vymyslel plán na zkupování menších společností z SAiru odešel již v lednu. Moritz Suter, ředitel divize leteckých společností, opustil firmu 7. března, pouze šest týdnů po svém nástupu.

Analytici nyní považují za nejpravděpodobnější vstup Swissairu do aliance Oneworld, vedenou American Airlines (AA) a British Airways. Swissair již získal povolení antitrustových úřadů USA ke společnému provozování transatlantických linek s AA. K ziskovým podníkům společnosti patří SairLogistic (cargo), SairServices (ground handling) a SairRelations s cateringovými jednotkami a hotely. Tyto společnosti vydělaly za prvních šest měsíců loňského roku celkem 271 milionů franků.

Z iformačního servisu portálu http://www.letime.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688