Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.02.2020 14:15:29

Tíživá kauza Roundup: Bayer bude možná muset prodat část majetku

Až o 3,7 % klesly dnes ve Frankfurtu akcie německé agrochemické společnosti Bayer. Investory neuspokojily vyhlídky na letošní rok a plán dividendy. Společnost kromě tohoto sdělila, že americké žaloby kvůli silnému herbicidu Roundup, způsobujícímu prý rakovinu, by ji mohly přinutit k odprodeji některých aktiv, emisi nových akcií nebo finančně nevýhodné půjčce. Něco takové připustila vůbec poprvé, napsala agentura Bloomberg.

Tržby společnosti loni stouply o 19 % na 43,5 miliardy EUR, především díky zemědělské divizi Crop Science, kde se vykazované tržby zvedly o 39 % na 19,8 miliardy. Skupinový ukazatel EBITDA očištěný o mimořádné položky se loni zvedl o 28 %. Čistý zisk se loni zvýšil o 141 % na 4,1 miliardy EUR.

V samotném čtvrtém čtvrtletí dosáhl ukazatel EBITDA 2,48 mld. EUR při tržním odhadu 2,53 mld. EUR. Tržby ve farmaceutické divizi dosáhly 4,68 miliardy EUR při odhadu 4,52 miliardy. Nad odhady skončily také tržby v divizi Consumer Health, naopak kvartální tržby v divizi Crop Science na odhady nedosáhly.

Společnost navrhuje dividendu za loňský rok ve výši 2,80 EUR, což je stejně jako v předešlých dvou letech. V tomto roce očekává jádrový zisk mezi 7 a 7,20 EUR. To je sice meziročně zlepšení, analytici oslovení Bloombergem ale počítali v průměru se 7,34 EUR.

Spory kolem Roundupu zdědil Bayer po americké společnosti Monstanto, kterou před dvěma lety převzal za 63 miliard dolarů. Firma trvá na tom, že Roundup i další herbicidy na bázi glyfosátů jsou bezpečné a rakovinu nezpůsobují. V lednu jej v tomto tvrzení podpořila americká agentura na ochranu životního prostředí EIA. Počet žalob souvisejících s tímto silným herbicidem v USA v únoru dosáhl na 48.600, vypadá to ale, že žalujících už přibývá méně. V říjnu se Bayer postaral o šok, když oznámil 42.700 nových žalob oproti pouhým 18.400 před třemi měsíci.

Firma usiluje o mimosoudní urovnání, které by podle některých informací mohlo přijít před příští valnou hromadou na konci dubna. Právní pře srazily cenu akcií německé firmy a vedou k úvahám, k čemu vlastně tato obří akvizice byla, podotkl Bloomberg.

Roundup naneštěstí není jedinou právní bolístkou. Mnohamiliardové bolení hlavy by mohl způsobit i další herbicid s názvem dicamba. I v tomto případě jde o dědictví po Monsanto.

Společnost musí kromě toho ukázat směr svojí farmaceutické divizi. V příštích letech totiž vyprší patentová ochrana u léků Xarelto (proti vzniku krevních sraženin, účinná látka rivaroxaban) a Eylea (pro léčbu onemocnění oka, léčebná látka afliberceptum), což by mohlo znamenat masivní výpadek tržeb. Oba léky jsou nejprodávanějšími farmaceutickými produkty Bayeru.

Akcie Bayeru v systému Xetra klesaly v poledne o 3,5 %, index DAX byl uprostřed pokračujících výprodejů kvůli epidemii koronaviru zhruba 2,4 % v záporu.

Vývoj akcií Bayer za posledních 5 let do středy 27. února:

Zdroje: Bayer, Bloomberg, Patria.cz

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688