Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.03.2001 10:03:15

Akcie: Akcie na pražské burze ve středu opět padaly pod vlivem negativního vývoje na.

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 15.3.2001

Komentář k trhům



       Akcie na pražské burze ve středu opět padaly pod vlivem negativního vývoje na zahraničních trzích, především USA. Index PX-D se pod tlakem telekomunikačních titulů propadl o 2,6% na 1220,8 bodu. Nejvíce ztrácely akcie Českých radiokomunikací, které oznámily konsolidované výsledky hospodaření podle IAS pod tržním očekáváním. Spíše však i u těchto akcií převážil negativní sentiment na zahraničních trzích. Akcie společnosti ve středu ztratily 6,0% na 961,5. Další telekomunikační titul Český Telecom následoval se ztrátou 3,8% na 398,8. Nedařilo se ani bankám, když Komerční banka oslabila o 1,6% a Česká spořitelna ztratila 0,8%. Klesaly i akcie ČEZu a Unipetrolu a to o 0,7% respektive o 1,0%. Philip Morris ČR poklesl o 0,3% na 6345.

       Dnes očekáváme, že trh bude korigovat svoje včerejší ztráty. Nicméně růst je velmi křehký a negativní zprávy mohou trend velmi rychle otočit.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akcie se včera opět výrazně propadly. K technologickým akciím se připojily i společností z tzv. staré ekonomiky. Index DJIA se propadl o 3,1% pod hranici 10000 bodů. Index Nasdaq ztratil 2,1% na 1972,1 bodu a uzavřel tak podruhé v tomto týdnu pod hranicí 2000 bodů. Včera varovala společnost Nextra Communications a ztrácely i další akcie technologického sektoru. Nedařilo se ani bankám Citibanka American Express, které oslabily v reakci na varování ratingových agentur před situací japonských bank. Ztrácel i McDonald's, který varoval že obavy z nemoci šílených krav a kulhavky a slintavky v Evropě se negativně projeví v hospodaření společnosti. Americké akciové indexy včera prolomily psychologické hranice, takže očekáváme korekci včerejších ztrát pokud se neobjeví negativní zprávy.

       Německé akciové indexy včera ztrácely. Index Dax oslabil o 2,8% na 5794,1 bodu a dostal se tak na nejnižší hodnotu za posledních 16 měsíců. Kromě technologických společností se nedařilo bankám a výrobcům automobilů. Banky ztrácely v reakci na snížení investičního doporučení a také v reakci na situaci v japonském bankovním sektoru. Ztrácely Deutsche Bank, Dresdner Bank a Commerzbank. Propadu byly ušetřeny pouze akcie HypoVereinsbank. Nedařilo se ani Volkswagen. Naopak, z technologií se dařilo Infineonu, poté co ředitel společnosti oznámil pozitivní vyhlídky na druhou polovinu roku. Dařilo se i SAP, kde investory přilákala nízká cena. Dnes se očekává, že trh otevře výše nicméně růst bude chatrný.

      

Komentář ke společnostem



       České radiokomunikace

      

      
Společnost oznámila konsolidované výsledky hospodaření podle IAS. Výsledky byly lepší než naše odhady pro mateřskou společnost a RadioMobil. Naproti tomu byly v souladu s naším očekáváním pro Contactel. Nicméně, byly nižší než odhady trhu což částečně způsobilo včerejší pokles akcií společnosti.

       Podle očekávání byla provozní výkonnost společnosti negativně ovlivněna konsolidací Contactelu, který měl za loňský rok provozní ztrátu 668m. Kompenzace za snížení podílu společnosti v RadioMobilu a také konsolidace čistého zisku RadioMobilu podpořila růst zisku na 14,8mld.

       RadioMobil, nejziskovější část skupiny, dosáhl tržeb 17,8mld a čistého zisku 1,7mld. V předchozím roce hospodařil se ziskem 0,9mld a tržbami 10,9mld.

       Představitelé společnosti potvrdili, že na valné hromadě navrhnou ke schválení výplatu dividend v celkové výši 10mld ve formě dividend a zbylou část zisku reinvestovat do optické sítě a dceřinných společností. Rozhodné datum pro výplatu dividend je 12. dubna, přesně jeden týden před konáním valné hromady. Contactel bude i v příštím roce ztrátový a bude tedy spoléhat na podporu svých vlastníků. RadioMobil zase plánu navýšení základního jmění o 3mld a také získání dluhového financování ve výši až 6mld.

      

       Unipetrol

      


       FNM včera oznámil, že privatizační komise vybrala z 19 uchazečů o poradenství 11 nabídek. Tito uchazeči budou požádáni o předání závazných nabídek na poradenství při privatizaci Unipetrolu.

       Jedná se o pozitivní zprávy pro Unipetrol, protože privatizace skupiny může pokračovat. Nicméně, i privatizace Unipetrolu nese riziko, že společnost bude privatizovat méně transparentní investor.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688