Dan Karpíšek (Komerční banka)
Měny-forex  |  22.01.2001 11:00:00

Akcie: České akcie v pátek uzavřely růstem o 2,4% na 1483,7 bodu měřeno indexem PX-D

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 22.1.2001

Komentář k trhům



       České akcie v pátek uzavřely růstem o 2,4% na 1483,7 bodu měřeno indexem PX-D. Akcie Komerční banky a Českého Telecomu opět podpořily růst trhu. Nicméně, největší přírůstky si připsaly akcie Philip Morris, který posílil o 6,8% na 6300. ČEZ a České radiokomunikace následovaly s růstem o 4,0% respektive o 3,1%. Český Telecom přidal 2,1% na 568,4. Z bank se lépe dařilo Komerční bance, která vzrostla o 1,5%, zatímco Česká spořitelna posílila o 0,9%.

       Trh minulý týden posílil o více než 5% a proto během dopoledne očekáváme mírnou korekci, která se však může během dne uklidnit a eventuálně i otočit k růstu.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Akcie tradičních společností v pátek oslabovaly v reakci na profit warning společnosti Home Depot, což opět zvedlo obavy z ochlazování americké ekonomiky. Index DJIA v pátek oslabil o 0,9% na 10587,6 bodu. Naopak, investoři poptávali technologické akcie, které podpořily výsledky společností Microsoft, Nortel Networks a eBay. Index Nasdaq v pátel přidal 0,1% na 2770,4 bodu. Nicméně, růst byl korigován ztrátami akcií Sun Microsystems poté co společnost varovala před výsledky tohoto roku. Páteční obchodování bylo také ovlivněné vypršením opčních a futures kontraktů. Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout, dá se očekávat mírná korekce.

       Německé akcie v pátek posilovaly. Index Dax přidal 0,2% na 6651,5 bodu a technologický Nemax 50 posílil o 1,1% na 2804,4 bodu. Akcie Deutsche Telecomu posilovaly v očekávání dokončení akvizice americké společnosti VoiceStream poté co ji schválily americké regulační orgány. Dařilo se i Infieon, Siemens a SA, které podpořily finanční výsledky amerických konkurentů. Posilovaly i akcie výrobců automobilů Porsche, DaimlerChrysler a BMW v reakci na velmi dobré výsledky prvně jmenované společnosti. Dařilo se i Freenet ovládané MobilCom, poté co společnost oznámila, že zdvojnásobila počet aktivních klientů. Dnes se očekává, že akcie v Německu budou mírně posilovat.

      

Komentář ke společnostem



       ČEZ

      

      
ČEZ měl na konci roku 2000 8800 zaměstnanců ve srovnání s 16407 zaměstnanci v roce 1992, kdy byla společnost založena. Agresivní redukce počtu zaměstnanců souvisí s přípravou společnosti na liberalizaci trhu.

       Investoři budou mít pouze 29 dní na analýzu ČEZu a šesti distributorů a na podání nabídky podle Mladé Fronty Dnes. Pouze dva měsíce budou na uzavření dohody a první platbu by měl FNM obdržet v říjnu.

       Harmonogram je spíše agresivní, ale indikuje, že se vláda snaží dokončit privatizaci společnosti jěště před parlamentními volbami v roce 2002. Pro společnost bude také pozitivní mít strategického partnera před liberalizací trhu v roce 2002.

      

       Komerční banka

      


       HzpoVereinsbank dnes zahájí rozhovory s managementem banky. Rozhovory z dalšími investory jsou naplánovány na 25. ledna pro UniCredito. Francouzské banky Credit Agricole a Societe Generale pak 29. ledna a 31. ledna. Po rozhovorech zahájí investoři due diligence, které potrvá až do dubna, kdy banka zveřejní auditované hospodářské výsledky za rok 2000.

      

       Český Telecom

      


       Generální ředitel EuroTelu uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že v České republice by měl šanci ještě jeden mobliní operátor pokud by se zaměřil na určitý segment trhu. Podle něho by měla cena licence na UMTS stát EUR 80m ( 2,8mld). nebo by je měla vláda operátorům přidělit vzhledem k jejich přínosu pro ekonomiku.

      

       Unipetrol

      


       Český Agrofert Holding a ruské chemické společnosti by mohly mít zájem o Unipetrol. Česká vláda údajně podepsala v ruskou vládou dohodu o informování ruských společností při privatizaci Unipetrolu.

       Účast ruského kapitálu při privatizaci Unipetrolu by nebyla překvapením, vzhledem ke strategické poloze ČR a ruské společnosti se již zúčastnily privatizace v ČR. Jsou také aktivní v okolních zemích jako je například Maďarsko.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688