Ing. Pavel Borek (Sagit)
Daně a účetnictví  |  05.12.2000 00:00:00

Věc, součást věci a příslušenství věci v daňovém řízení - PhDr. Milan Skála

Každá z těchto tří variant (věc - součást věci - příslušenství věci) může mít rozdílné dopady při stanovení daňové povinnosti zejména na daních z příjmů a na dani z přidané hodnoty. Přestože jde o problém celkem frekventovaný, který se týká velkého množství daňových subjektů, nejsou názory na jeho řešení sjednocené. Zvláště názory na součást stavby a příslušenství stavby jsou velice rozdílné.
Za dobu platnosti daňové soustavy z roku 1993 se snad nejvíce diskutovaly a dále se diskutují problémy tohoto typu:
a) Centrální jednotka počítače, monitor, klávesnice, myš, tiskárna a podobně - co z toho je samostatnou věcí, co součástí počítače a co jeho příslušenstvím? Jak tyto předměty účetně a daňově evidovat - samostatně, nebo pohromadě?
b) Co je a co není pro účely daní z příjmů součástí stavby. Zejména, co v případě změny dokončené stavby vstupuje do ceny stavby či do ceny technického zhodnocení a co je naopak věcí samostatnou. Nejbouřlivější diskuse se týkají mříží, rolet, žaluzií a markýz, které by podle pokynu Ministerstva financí D-190 měly být součástí stavby.
c) Betonový podstavec účelově zřízený pod nové strojní zařízení - je součástí stavby (jejím technickým zhodnocením), nebo je součástí nového strojního zařízení (a tedy i součástí jeho ocenění), a nebo je podstavec věcí samostatnou se samostatným oceněním?
To jsou otázky, které představují jen špičkou ledovce celého problému. Jsou i vážnější a složitější otázky, které se kupodivu příliš nediskutují. Například:
d) Co měl namysli zákonodárce v § 30 odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty ve znění platném do 31. 3. 2000, když uváděl v souvislosti s osvobozením od daně “Převod ... částí staveb ...;” část stavby totiž soukromoprávně nelze vlastnit a tím méně převést.
e) Daňový subjekt vlastní šest let budovu, ke které přistavěl před třemi měsíci oplocení a studnu, tzn. drobné stavby. Všechny tyto stavby (budovu, oplocení, studnu) dnes prodává.
1. alternativa:
Daňový subjekt není podnikatelem, stavby nebyly nikdy zařazeny do obchodního majetku. Bude se na nové drobné stavby vztahovat osvobození od daně z příjmu fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. a) nebo písm. b) zákona o daních z příjmů, přestože nesplňují dvouletou či pětiletou podmínku pro osvobození? Mohou být tyto stavby pro účely § 4 takovými předměty, které by měly shodný daňový režim s hlavní stavbou budovy a vztahovalo by se na ně stejné osvobození, jako na hlavní budovu?
2. alternativa:
Daňový subjekt je podnikatelem a plátcem DPH, všechny stavby jsou součástí jeho obchodního majetku. Bude se na nové drobné stavby vztahovat osvobození od daně z přidané hodnoty podle § 30 odst. 1 písm. a) zákona o dani z přidané hodnoty, přestože samy o sobě nesplňují dvouletou podmínku pro osvobození? Mohou být tyto stavby pro účely § 30 zákona o DPH takovými předměty, které by měly shodný daňový režim s hlavní stavbou budovy a vztahovalo by se na ně stejné osvobození, jako na hlavní budovu?
f) Nájemce provede stavební úpravu pronajatého majetku, například zabuduje do stavby klimatizační zařízení. Toto zařízení bude mít prazvláštní režim: podle pokynu D-190 se bude považovat za samostatnou věc (pro účely daní z příjmů), ale soukromoprávně samostatnou věcí není, naopak - stane se nepochybně součástí původní stavby. Tedy veřejnoprávně bude klimatizační zařízení samostatnou věcí evidovanou v majetku nájemce, který ji ale nevlastní. Soukromoprávně bude klimatizační zařízení součástí stavby a bude tedy patřit pronajímateli, který ji ale nemá evidovanou jako součást svého obchodního majetku. A vzniká otázka, kdo bude klimatizační zařízení daňově odpisovat a proč. 
Pronajímatel ho odpisovat nemůže. Brání mu v tom ustanovení § 26 odst. 5 zákona o daních z příjmů, podle kterého se odpisuje hmotný majetek evidovaný v majetku poplatníka a pronajímatel klimatizační zařízení v majetku evidované nemá.
Evidované v majetku má klimatizační zařízení nájemce. Nájemce ale také nemůže odpisovat. Brání mu v tom ustanovení § 28 odst. 1 a násl. zákona o daních z příjmů, podle kterého hmotný majetek odpisuje poplatník, který má k tomuto majetku vlastnické právo nebo právo hospodaření, nebo jiný důvod podle § 28. A nájemce není ani vlastníkem, ani nemá právo hospodaření, ani nemá jiný důvod k odpisování podle § 28.
Takže kdo bude klimatizační zařízení odpisovat, když ne pronajímatel a když ne nájemce?
Správné odpovědi na tyto otázky vyžadují hlubší znalost celkem složité právní úpravy věci, součásti věci a příslušenství věci. Přitom tato právní úprava se někdy podstatně liší v právu soukromém (zejména občanský zákoník) a v právu veřejném (zejména zákon o daních z příjmů a zákon o dani z přidané hodnoty).



Článek je ukázkou z nové publikace VĚC, SOUČÁST VĚCI A PŘÍSLUŠENSTVÍ VĚCI V DAŇOVÉM ŘÍZENÍ, která právě vyšla v nakladatelství Sagit.
PhDr. Milan Skála, 56 str, 86

www.sagit.cz


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688