Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  05.06.2008 06:45:27

DOWER-D: Orco, Erste, Zentiva a ČEZ - co nás trápí a co probouzí naděje?

Aktuálně nás trápí (1) smršť negativních zpráv, která se na investory sesypala včera. O propady se postaraly developerské společnosti, graf 1 a bankovní sektor, graf 2.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.6. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.6. - pro zvětšení klikněte

Proč se propadají developeři je dostatečně známo.

V bankovním sektoru nabraly na síle spekulace o dalším navyšování kapitálu velkých bank. Například ratingová agentura Fitch uvedla, že banky BNP Paribas, Société Générale a Barclays budou asi muset kvůli své oslabené finanční situaci navýšit kapitál. Podle JPMorgan přijdou s dalšími odpisy za první čtvrtletí i Deutsche Bank a Credit Suisse Group. Propad se proto nevyhnul ani pražské burze

(2) Obava z přenosu americké hypoteční krize do Česka. Za poklesem developerů totiž stojí větší obezřetnost bank při financování nových developerských projektů, úvěrová závislost developerů je jich klíčovým problémem, a pokles cen nemovitostí v západní Evropě. Analytici King Sturge například předpokládají, že k oživení českého trhu dojde až ve druhém pololetí. Již nyní je ale jisté, že loňský rekordní objem realitních transakcí v celkové výši 2,69 miliardy eur se letos v Česku nezopakuje.

A konečně tu jsou i (3) obavy, že k oživení, včetně akcií, dojde až příští rok. Tyto obavy jsou posilovány především situací v USA. Spojené státy se prý letos sice vyhnou recesi, přestože jsou v centru finanční krize, ale jejich hospodářství se podle odhadu OECD zpomalí růst na 1,2% z loňských 2,2%. OECD také ve své pololetní prognóze předpověděla, že hrubý domácí produkt v USA poroste pomalým tempem i v příštím roce, a to o 1,1%. V posledních dvou až třech čtvrtletích příštího roku by však mělo podle zprávy OECD dojít k oživení. Sumasumarum: se "zajímavým" oživením lze vážně počítat až příští rok! I tyto zprávy a úvahy přispěly tento týden k prohloubení poklesu akciových trhů na celém světě. Tolik k tomu co nás trápí. A ty naděje?
 
(A) Zajímavá může být Zentiva, graf 3. ČNB včera umožnila skupině PPF, aby na dnešní valné hromadě oficiálně nabídla ostatním akcionářům odkup akcií za 950 korun za akcii. Při současném kurzu akcií však nabídka velkou šanci na úspěch nemá. Pokud PPF nyní neuspěje, lze očekávat, že nabídku na výkup akcií zvýší. A to může poslat akcie Zentivy opět vzhůru.

Graf 3, Zentiva, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.6. - pro zvětšení klikněte

(B) Naděje vzbuzuje také oživení expanzních aktivit ČEZ, graf 4. ČEZ se uchází o albánského distributora elektřiny DSO, který je ve státním vlastnictví. Ve hře je většinový podíl společnosti. Byla by to největší privatizace v Albánii.

Graf 4, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.6. - pro zvětšení klikněte

A na pořadu dne je opět i Turecko. ČEZ se chce společně s tureckou firmou Akenerji a její mateřskou firmou Akkök ucházet v privatizačním tendru o dvě turecké distribuční společnosti - Sedas a Bedas. Podání závazných nabídek do soutěže musí proběhnout do  10. června. Pokud konsorcium v tendru uspěje, chtějí firmy založit společný podnik s názvem AkCez OGG. ČEZ by se na základním kapitálu nové vzniklého podniku podílel polovinou; 45 procent připadne Akenerji a zbývajících pět procent její mateřské společnosti Akkök.

A co náš čeká?

Poslední vývoj ve světě a výsledky Orco Property a ECM domácí akciový trh zkomplikovaly. Máme proto o další vývoj obavy. Především pokles tržeb developerů nás aktuálně trápí. Orco Property je totiž jakýmsi detektorem americké hypoteční krize v Česku. Odrazí se americká krize i v krizi domácích developerů a bank? To je otázka, na kterou budeme hledat odpověď příští dny.

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688